Remek Anya

Anyának lenni jó!

1 hónapos baba növekedés és fejlődése

A csecsemő fejlődése a születéssel kezdődik. Kezdetben a baba gyorsan növekszik és sokat tanul. Az 1 hónapos baba számára már csak az ölelés, az alvás és az etetés számít igazán. A vele töltött idő segít az agyának növekedni és fejlődni, ahogy elkezdi megtapasztalni a világot.

A baba valószínűleg sokat fog sírni ebben a korban. Ez gyakran azért van, mert éhes, vagy mert piszkos a pelenkája, de gyakran előfordul, hogy a csecsemők csak úgy, minden látható ok nélkül sírnak. Öleld meg sokszor, hogy megnyugtasd, és ne feledd, hogy a sírás idővel elmúlik!

6-8 hetes korában a babának teljes körű egészségügyi felülvizsgálatra van szüksége egy egészségügyi szakember, például gyermek- és család-egészségügyi nővér, szülésznő, háziorvos vagy gyermekorvos által.

Az 1 hónapos gyermeked

Minden csecsemő különböző ütemben növekszik. De átlagosan 1 hónapos korukban havonta 0,7-0,9 kg-ot híznak, és 2,5-4 cm-t nőnek. A fejük kerülete havonta körülbelül 1,25 cm-rel nő.

Minden csecsemő közvetlenül születése után fogy. Az egészséges csecsemők általában 2-3 hét alatt elérik születési súlyukat, és ezután tovább nőnek.

A babát születésekor megmérték, és a gyermek orvosa vagy a nővér rendszeresen feljegyzi a növekedését egy táblázatra. A csecsemők különböző alakúak és méretűek, és a babád lehet kicsi vagy nagy. Ami számít, az az, hogy idővel egyenletesen nőnek. Próbáljd meg nem összehasonlítani a baba súlygyarapodását más babákéval.

1 hónapos baba
Az 1 hónapos baba sokat sír ebben az időszakban

Mit tud a baba?

1 hónapos korban a csecsemők legtöbb tevékenységét még mindig reflexek okozzák. Nem gondolkodnak a cselekedeteiken. Szopnak, nyelnek, keresik a tejet, és megragadnak egy tárgyat, ha a tenyerükbe teszed (bár a legtöbbször a kezüket szorosan ökölbe szorítva tartják). Egyik lábukat a másik elé fogják tenni, ha sima felületre tesszük a lábukat.

1 hónapos korukban mindkét szemükkel elkezdenek fókuszálni, és képesek lesznek egy mozgó tárgyat oldalról oldalra követni. Valószínűleg jobban szeretnek majd egy emberi arcot nézni, mint egy tárgyat, és mélyen a szemünkbe néznek, ha kb. 45 cm távolságban tartjuk őket. A legtöbb csecsemő ebben a korban már felismeri a szüleit.

Az 1 hónapos csecsemők szeretik a hangodat, de megijednek, ha hangos zajt hallanak. Előfordulhat, hogy hanyatt esnek, és kidobják a karjukat és a lábukat, pislognak a szemükkel, és gyorsabban veszik a levegőt.

Az első hónap végére a legtöbb csecsemő már fel tudja emelni a fejét, amikor a hasára fektetjük, és a fejét oldalra fordítja. Ahogy a nyakizmaik erősödnek, képesek lesznek elfordítani a fejüket, és felemelni, amikor autósülésben vagy hordozóban vannak.

A baba hangosan fog sírni, ha éhes vagy kényelmetlenül érzi magát. Ha boldog és elégedett, általában kis gurgulázó hangokat ad ki. Válaszolj a baba hangjaira gurgulázással és visszahuhogással.

1 hónapos korban egyes csecsemők már megtanulják, hogyan nyugtassák magukat, cumival vagy akár az ujjuk vagy hüvelykujjuk szopogatásával. Ennek elősegítése jó módja annak, hogy megnyugtasd a babát.

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

Tölts minél több időt a babával. Ha mélyen a szemükbe nézel és mosolyogsz rájuk, az segít a kötődésben, valamint abban, hogy biztonságban érezzék magukat.

Olvass és énekelj a gyermekednek! Még ha nem is érti, élvezni fogja a hangodat. A zene segít stimulálni az érzékeiket, és szórakoztatja őket. A velük való játék szintén erősíti a kötődésüket.

Segítsd a baba nyakának erősödését azzal, hogy egyszerre 1-5 percre a hasára fekteted. Ezt nevezzük hasi időnek. Mindig tartsa szemmel a babát a pocakolás alatt, és mindig a hátán fektesd le aludni.

1 hónapos baba fejlődési probléma jelei

A csecsemők különböző ütemben fejlődnek. Az 1 hónapos korban még mindig tanulni fogsz a babádról és az igényeiről. De beszélj az orvossal vagy az egészségügyi nővérrel, ha:

  • nem táplálkoznak jól
  • rendszeresen sokkal többet alszanak napi 16 óránál
  • nem mozgatják a karjukat vagy a lábukat
  • nem követik az arcodat a szemükkel, vagy nem reagálnak, amikor meglátnak téged
  • nem adnak gurgulázó hangokat
  • nem ijednek meg, vagy úgy tűnik, hogy nem hallanak meg dolgokat
  • aggódsz a baba sírása vagy alvása miatt

Hová fordulhatok segítségért?

Ha aggódsz, vagy szeretnéd megbeszélni bármilyen, a baba fejlődésével kapcsolatos problémát, keresd fel az orvost vagy a nővért, akivel tudsz ezekről beszélni.

Ha további cikkeket szeretnél olvasni a baba fejlődésével kapcsolatban ide kattints.