Remek Anya

Anyának lenni jó!

10 hónapos baba növekedés és fejlődése

A 10 hónapos baba mostanra már nagyon aktív lesz. Valószínűleg üldözni fogod, ahogy kúszik és felhúzza magát a bútorokra, és egyre többet fogsz megtudni a gyermeked fejlődő személyiségéről.

A 10 hónapos gyermeked

A baba első évének gyors növekedése most lelassul. Több mint kétszeresére nőtt a születési súlya, és ahogy felegyenesedik, már inkább kisgyermeknek fog kinézni, mint csecsemőnek.

Próbáld meg nem összehasonlítani a baba magasságát vagy súlyát más babákéval. Mindaddig, amíg a növekedési táblázat szerint az elvárásoknak megfelelően növekszik.

Néhány csecsemő ilyenkor egy kicsit lefogyhat. Ennek oka lehet, hogy többet mozognak, betegek voltak, vagy nem esznek eleget a szilárd ételekből, amelyeket adsz nekik. Lehet, hogy egyszerűen csak jobban érdekli őket a játék, mint az evés! Próbálj ki ujjnyi nagyságú ételeket adni és az étkezések során a lehető legkisebbre csökkenteni a zavaró tényezőket.

Néhány 10 hónapos csecsemő már eléggé pufók lehet. A 10 hónapos babától soha nem szabad ételt visszatartani, de arra ügyelhetsz, hogy tápláló ételeket adj neki. Maradj az 5 élelmiszercsoportból származó ételeknél: zöldségek; gyümölcsök; gabonafélék (például kenyér, tészta és rizs); tejtermékek; és fehérjék. A víz a legjobb ital a csecsemők számára, és kerüld a sok sót, telített zsírt és cukrot tartalmazó ételeket, valamint az édes italokat.

Mit tud a kisbabád?

A legtöbb 10 hónapos gyermek már jól kúszik négykézláb, de ne aggódj, ha a babád még erre nem képes. Néhány csecsemő soha nem tanul meg kúszni, hanem egyenesen a járás felé halad. Mostanra a baba valószínűleg már magabiztosan ül, és talán már képes a bútorokba kapaszkodva járkálni (ezt nevezik „cirkálásnak”). Megpróbálhat felkapni egy játékot álló helyzetből és felmászhat a lépcsőn, ezért most nagyon ügyelj a biztonságára. 10 hónapos korában a babának már képesnek kell lennie arra is, hogy üljön és oldalra dőljön anélkül, hogy felborulna.

Nagyon érdeklődni fognak a beszélgetések iránt, és talán hallani fogod az első szavait. Képesek lesznek kommunikálni veled és a testbeszéd, valamint az arckifejezések segítségével tudatni fogják, hogy mit akarnak. Még az is lehet, hogy csatlakoznak, amikor énekelsz nekik. Még mindig sokat fog gügyögni.

10 hónapos korára a szeparációs szorongás gyakran enyhül és most már könnyebb lehet idegenekre bízni a babát. Sőt, lehet, hogy nagyon szociálisak lesznek, mindenkire mosolyognak, akivel találkoznak, vagy félénken elbújnak. Egyes 10 hónaposoknál új félelmek alakulhatnak ki, például a porszívó vagy a csengő hangjától. Ha megölelgeted őket az tudatni fogja velük, hogy biztonságban vannak.

A kisbabát még mindig nagyon érdekli, hogy kiderítse, hogyan működnek a dolgok, merre vannak rejtett tárgyak, vagy, hogy kinyúljon és megragadjon dolgokat és esetleg eldobja őket. Tud zenére ugrálni, egyszerű hangokat másolni, és a hüvelyk- és mutatóujjával könnyedén fel tud venni dolgokat.

10 hónapos baba
A 10 hónapos baba ebben a korban nagyon érdeklődő a világ dolgaival kapcsolatban

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

A baba szereti a beszélgetést, ezért folyamatosan beszélgess vele. Még nem fognak tudni megfelelő szavakat mondani, de megtaníthatod őket a nyelvre, ha a megfelelő szavakat ismételgeted nekik.

Mondj el mindent, amit a ház körül csinálsz, énekelj gyermekdalokat és használj szavakkal egybekötött cselekvéseket, például integess búcsúzás esetén. Olvassatok együtt, amennyit csak tudtok, ezzel is ösztönözve a képzelőerejét a babádnak.

Fontos, hogy bátorítsuk a babát a mozgásra, még akkor is, ha néha elesik és megsérül. Gondoskodj arról, hogy a ház biztonságos legyen, hogy minél többet felfedezhessen belőle.

Fejlődési probléma jelei

A csecsemők különböző ütemben fejlődnek. 10 hónapos korban beszélj a gyerekorvossal, vagy a védőnővel, ha a gyermek:

  • nem örül, ha olyan embereket lát, akiket jól ismer
  • nem veszi fel a szemkontaktust
  • se te se pedig mások gondozó nem képes megvigasztalni
  • egyáltalán nem mozog
  • nem ül
  • nem gügyög vagy nem ad ki más hangokat, amikor valaki beszél hozzájuk