Remek Anya

Anyának lenni jó!

11 hónapos baba növekedése és fejlődése

A 11 hónapos baba érzékszervei az elmúlt hónapokban fejlődtek és most már képes lesz jól látni a közeli és távoli tárgyakat. Képes a gyorsan mozgó tárgyakra összpontosítani, és a szem-kéz koordinációja is fejlődött, így már lát egy játékot, és megmozdul, hogy felvegye azt.

A 11 hónapos gyermeked

Az ízlelés és a szaglás is fejlődik. Mostanra már kedvelik a különböző ételeket, és élvezni fogják a virágok illatát a szabadban.

Ha szoptatsz, előfordulhat, hogy a gyermeked úgy dönt, hogy már nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel tovább, vagy akár te magad is eldöntheted, hogy esetleg itt van már az ideje a szoptatás abbahagyásának. A legjobb, ha lehetőleg lassan szoktatod le a szoptatásról, így a tejed fokozatosan fog csökkeni. De nem kell elválasztani, ha nem akarja, még akkor sem, ha visszamész dolgozni.

Mit tud a 11 hónapos baba?

Ahogy a baba koordinációja javul, a legtöbb étkezésnél már az ujjaival fogja etetni magát. Néhány 11 hónapos csecsemő már képes megragadni egy poharat és egyedül inni belőle, bár néhány csecsemőnél ez még néhány hónapig eltart.

A kommunikációs készségeik nagyon gyorsan fejlődnek, és sok olyan hangot fogsz hallani, amelyek olyanok, mint a szavak. Más módon is kommunikálnak majd: mutogatnak, bólogatnak, integetnek és morgolódnak. Az egyszerű utasításokat is meg fogják érteni, és együttműködnek majd, amikor öltözteted őket. Itt az ideje, hogy elkezdj határokat szabni, és nemet mondani a veszélyes dolgokra.

Fizikailag előfordulhat, hogy felhúzza magát, és a bútorokat használja a mozgáshoz (ezt nevezik „cirkálásnak”). Néhány csecsemő mostanra már jól meg tud állni egyedül, és megteheti az első lépéseket, bár valószínűleg még mindig inkább kúszni szeretne.

11 hónapos baba
A 11 hónapos baba érzékszervei mostanra sokat fejlődtek

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

Beszélgess a babával, amennyit csak lehet. Minél többet beszélsz hozzá, annál jobb. Tudasd velük, hogy megérted az olyan hangokat, mint a „papa” és a „mama”. A fantáziájukat azzal is ösztönözheted, ha olvasol és énekelsz nekik.

A 11 hónapos csecsemőkkel nagyon szórakoztató játszani. Vidd ki őket a szabadba, használj kockákat és interaktív játékokat, valamint bátorítsd a kreativitásukat festéssel – de készülj fel a nagy rendetlenségre!

Fontos, hogy bátorítsuk a babát a mozgásra és a felfedezésre. Segíts neki, hogy állva húzza fel magát, és gyakorolja a járást. Te is meg fogsz lepődni, milyen gyorsan tud mozogni a baba otthon, ezért gondoskodj arról, hogy biztonságos környezetet biztosíts számára a felfedezéshez.

Fejlődési probléma jelei

A csecsemők különböző ütemben fejlődnek. Beszélj a gyermekorvossal vagy a védőnővel, ha:

  • nem a gyermek nem örül, ha olyan embereket látnak, akiket jól ismernek
  • nem veszi fel a szemkontaktust
  • Te vagy a másik gondozó nem tudja megvigasztalni
  • egyáltalán nem mozog
  • nem ül
  • nem gügyög vagy nem ad ki más hangokat, amikor valaki beszél hozzájuk