Remek Anya

Anyának lenni jó!

12 hónapos baba növekedése és fejlődése

A 12 hónapos baba születési súlya valószínűleg megháromszorozódik, és körülbelül 50%-kal hosszabb lesz, mint újszülöttként. Az agyuk a felnőttekének körülbelül 60%-ára nőtt. Mostantól kezdve növekedésük lelassul. Fontos, hogy próbáld meg nem összehasonlítani a baba magasságát vagy súlyát más babákéval, amíg a növekedési táblázat szerint az elvárásoknak megfelelően növekszik.

A 12 hónapos gyermeked

Most eléggé elfoglalt leszel, mivel a baba a finommotoros készségek fejlesztéséről, például a tárgyak felszedéséről és vizsgálatáról átáll a nagy izmok gyakorlására. Hogy ezt mit jelent? Lökdösni, rugdosni, dobálni, csörömpölni fog, és tárgyakat rak majd a tárolókba. A 12 hónapos csecsemők figyelme egy-egy játékkal szemben 2-5 percig tart, így kreatívan kell gondolkodnod, hogy le tudd kötni őket. Jó ötlet, ha egyszerre csak néhány játékot veszel elő, majd elteszed őket, és másikat veszel elő.

Mostanra már előfordulhat, hogy a baba ellenáll a nappali alvásnak vagy a lefekvésnek. Az is előfordulhat, hogy szeparációs szorongás jelentkezik, amikor elbúcsúzol tőle. Azzal segíthetsz az önállóságának ápolásában, ha nem lebegsz állandóan fölötte – tudasd vele, hogy mindig ott vagy neki, de ne rohanj oda minden alkalommal, amikor hívogat.

Ha szoptatsz, előfordulhat, hogy a gyermeked úgy dönt, ezt megelégeli, vagy Te magad is úgy dönthetsz, úgy hogy itt az ideje a szoptatás abbahagyásának. A legjobb, ha lassan szoktatod le a szoptatásról, ha lehetséges, így a tejed fokozatosan csökken. De nem kell leválasztanod, ha nem akarod, még akkor sem, ha visszamész dolgozni.

12 hónapos kortól kezdve a baba fő itala a víz legyen a pohárból. A napi 1 és fél adag tejtermék részese lehet a fő folyadékbevitelnek, de csak kis mennyiségben ihat gyermeked teljes zsírtartalmú tehéntejet.

Itt az ideje a kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR), Hib/MenC és pneumococcus oltásoknak is.

12 hónapos baba
A 12 hónapos baba esetében előfordulhat, hogy ellenáll a nappali alvásnak

Mit tud a 12 hónapos baba?

A baba szókincse valószínűleg néhány szóból, valamint a „mama” és a „papa” szavakból áll. Olyan szavakat fognak gügyögni, amelyek beszélgetésnek hangzanak. Egyszerű utasításokra is képes lesz reagálni („Add ide a csészét”), és a testrészeire fog mutatni, amikor megnevezed őket.

Fizikailag előfordulhat, hogy felhúzza magát, és a bútorokat használja a mozgáshoz (ezt nevezik „cirkálásnak”). Néhány csecsemő mostanra már jól meg tud állni egyedül, és talán már megteszi az első lépéseket.

12 hónapos korára a baba kezdi jól használni a kezét és az ujjait. Fogni tudja a kanalat, és megpróbál vele enni. Bátorítsd a babádat, hogy önállóan igyon pohárból, és cumisüveg helyett használjon poharat az iváshoz. Ideális esetben 18 hónapos korára fel kell hagynia a cumisüveg használatával.

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

Beszélgess vele és olvass sokat a babának, leginkább annyit, amennyit csak lehet. Beszélgess vele, mond el neki, mit csinálsz és segíts neki gyakorolni az utasítások követését. A „kérem” és „köszönöm” szavakkal akár a modorát is elkezdheted fejleszteni.

Fontos, hogy bátorítsuk a babát a mozgásra és a felfedezésre. Segíts neki, hogy állva húzza fel magát, és gyakorolja a járást. Számíts néhány döccenésre és ütésre, de most már nagyon oda kell figyelned gyermeked biztonságára. Szeret majd apró tárgyakat felvenni és a szájába venni, ezért győződj meg róla, hogy nincs a közelben semmi olyan, amitől megfulladhat.

Fejlődési probléma jelei

A csecsemők különböző ütemben fejlődnek. 12 hónapos korban akkor beszélj a gyermekorvossal vagy védőnővel ha a következőket tapasztalod:

  • nem örülnek, ha olyan embereket látnak, akiket jól ismernek.
  • nem veszik fel a szemkontaktust
  • Te vagy egy közeli gondozó nem tudja megvigasztalni
  • egyáltalán nem mozognak
  • nem ülnek
  • nem gügyögnek vagy nem adnak ki más hangokat, amikor valaki beszél hozzájuk.