Remek Anya

Anyának lenni jó!

2 hónapos baba növekedése és fejlődése

A 2 hónapos baba gyorsan növekszik és egyre éberebb. Több hangot ad ki, és egyre ügyesebben mozgatja a testét. Még mindig sokat fog sírni – de valószínűleg már láttad azt a varázslatos első mosolyt (általában 6 hetes korában), amiért valahogy minden kemény munka megérte.

A 2 hónapos baba

2 hónapos korára a baba már sokat fog hízni, és lehet, hogy kerek és pufók lesz. Ahogy az izmok fejlődnek, a karok és lábak szabadabban mozognak, kinyúlnak, így magasabbnak és karcsúbbnak tűnnek.

Az első 2 hónapban a baba nagyon gyorsan növekszik. Ebben az ütemben fog növekedni, valószínűleg körülbelül 900 grammot fog hízni, és havonta 2,5-3,8 cm-t fog nőni.

A csecsemők gyakran 6 hetes korukban növekedési hullámot élnek át. Ez nyűgösebbé teheti őket, mert a szokásosnál többet akarnak enni. Úgy érezheti, hogy állandóan etetni kell, különösen a nap bizonyos időszakaiban. Néha meg lehet mondani, hogy a baba éhes, ha kidugja a nyelvét vagy szopja az újját. Ha elbóbiskol vagy elfordítja a fejét, valószínűleg jóllakott.

6-8 hetes korában a baba megkapja a tervezett oltásokat – 2 injekciót és a szájon át beadandó rotavírus elleni vakcinát.

Mit tud a baba 2 hónaposan?

2 hónapos korára a baba felfedezi az ujjait és a kezét. Nyitva tartja a kezét, és megragad egy tárgyat (bár még nem tudja, hogyan kell elengedni!) Lehet, hogy mindkét kezét össze is fogja.

A 2 hónapos csecsemők kezdik megtanulni, hogyan kell koordinálni a mozgásukat. A születésükkor tett rángatózó kar- és lábmozdulatok helyett már sokkal simábban és körkörösebb mozgással tudnak mozogni. Mindkét lábukkal erőteljesen rúgni fognak, és nagyon vonaglanak. Még az is előfordulhat, hogy felborulnak, ezért soha ne hagyd egyedül a pelenkázóasztalon.

A nyakuk egyre erősebb lesz. A pocakolás közben lehet, hogy felemelik a fejüket, és ide-oda mozgatják. Néhány baba már a mellkasát is fel tudja emelni a földről.

Néhány csecsemő (bár nagyon kevés) már 2 hónapos korára képes átaludni az éjszakát. De még ha nem is tartozol a szerencsés szülők vagy gondozók közé, a babád legalább hosszabb ideig fog aludni. Valószínűleg 2-4 hosszú alvást fog tartani, és napközben egyre éberebb és éberebb lesz – bár a csecsemők alvási szokásai ebben a korban még nagyon eltérőek.

A baba szemei, amelyek fiatalabb korukban talán keresztbe álltak, mostanra már többnyire együtt mozognak. Világosan felismer téged, rád néz, amikor beszélsz hozzá, és képes követni a szemével. Imádni fogják az arcodat nézni, és kedves mosolyokat fognak adni neked. Szeretni fogják a bonyolultabb mintázatú és színű tárgyakat nézegetni.

Sokkal több hangot fog kiadni és gurgulázni, beleértve az „a” vagy „o” hangokat is, és úgy tűnik, hogy hallgatni fog rád, és visszaszól hozzád.

2 hónapos baba
A 2 hónapos baba sokkal több hangot fog kiadni

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

Ahogy a babának egyre jobban kialakul a bioritmusa, úgy fogod észrevenni, hogy napközben többet van ébren. Így több időd marad a velük való interakcióra és a fejlődésük segítésére. Tölts sok időt olvasással, énekléssel és beszélgetéssel. Így hozzászoknak a hangokhoz és a szavakhoz, és elkezdik fejleszteni a nyelvi és kommunikációs készségeket.

Játszhatsz velük úgy, hogy hagyod, hogy különböző mintájú, színű és formájú tárgyakat nézzenek és tapintsanak meg. A műanyag játékok és a puha labdák jól működnek.

Imádni fogják, ha rád néznek, ezért győződj meg róla, hogy sokat mosolyogsz rájuk. Ez „jó közérzetet keltő” vegyi anyagokat szabadít fel a baba szervezetében, és segít neki, hogy biztonságban és kényelemben érezze magát. Meg is masszírozhatod a babádat, hogy ellazuljon. Fürdés után a legjobb alkalom erre.

Ezt folytathatod 1-5 perces hasizomgyakorlattal, hogy erősítsd a nyakukat és a felsőtestüket. Ez segít nekik fejleszteni azokat az izmokat, amelyekre később az üléshez és a kúszáshoz lesz szükségük. A babát azonban mindig a hátán fektesd le aludni.

2 hónapos baba fejlődési probléma jelei

A csecsemők eltérő ütemben fejlődnek. 2 hónapos korban akkor beszélj az orvossal, nővérrel, védőnővel ha:

  • 8 hétig nem mosolyognak
  • nem nyugodnak meg, még egy kis időre sem, amikor felemeljük őket, hogy megvigasztaljuk őket.
  • a testük egyik oldala erősebbnek tűnik, mint a másik.
  • még mindig ökölbe szorítják az ujjaikat.
  • a hirtelen zajok nem ijesztik meg őket
  • nem táplálkoznak rendesen
  • petyhüdtek vagy merevek

További cikkeket a baba fejlődésével kapcsolatban itt érhetsz el.