Remek Anya

Anyának lenni jó!

3 hónapos baba növekedése és fejlődése

A 3 hónapos baba ebben a korban már erősen kötődik hozzád. Rengeteg mosollyal fog reagálni feléd, és talán még vissza is szól hozzád a maga módján. A legrosszabb sírásoknak már majdnem vége, és végre igazán élvezheted a gyermeked által nyújtott örömöket, ahogyan a saját kis személyisége fejlődik az idő előrehaladtával.

A 3 hónapos gyermeked

Mire a baba 3 hónapos lesz, a fontanellának (a fej hátsó részén lévő puha pont) le kell záródnia. A fejük tetején még mindig lesz egy puha folt. Úgy tűnhet, mintha a baba feje gyorsabban nőne, mint a teste. Ez normális – a test ugyanis hamarosan felzárkózik.

Éjszakánként még mindig zavartan fog aludni, de 3 hónapos korától sok baba elkezdi „átaludni” azt (ami azt jelenti, hogy 5-6 órát alszik egyhuzamban éjszaka). De ne aggód, ha a Te babád nem ezt csinálja – hisz mindegyikük más és más.

Mit tud a baba 3 hónaposan?

Mostanra a kisbabád elkezdi megtapasztalni az érzelmeket és a kommunikációt. Reagálni fog a különböző arckifejezésekre, ismeri a hangodat, és megfordul, hogy keressen téged, amikor meghallja a hangodat. Lehet, hogy hangosan nevetni kezd, és csodálkozva néz körül – különösen az ujjait és a lábujjait bámulva.

Az idegenekre mosolyogni fognak, de mostanra már biztosan tudják, hogy kik a szüleik. Az agyuk gyorsan fejlődik, és elkezdik felismerni az embereket látás és szaglás, valamint a hangjuk alapján.

Sokat fog gurgulázni, és próbál válaszolni, amikor beszélsz hozzá. Az érintésérzékük is egyre érzékenyebbé válik, és képesek lesznek hosszabb ideig figyelni a dolgokra.

Mostantól kezdve a kisbaba elkezdi kinyújtani a kezét a tárgyakért, ahogy a karjaiban és kezeiben az izmok fejlődnek. Megpróbál majd dolgokat a szájába venni, bár még nem tudja teljesen összehangolni a kezét és a szemét, csupán hosszan szemügyre veszi a tárgyakat, és megrázza vagy csörgeti őket.

Fizikailag a baba jobban fogja tudni irányítani a fejmozgását, és elkezdi felfelé tartani a fejét, amikor felül. Amikor hasalni adsz neki időt, észreveheted, hogy elölről hátrafelé gurul, felemeli a fejét, vagy a kezével felfelé nyomja a mellkasát.

A karjukkal hadonásznak és a lábukkal erőteljesen rúgnak. Ha egyenesen tartod őket úgy, hogy a lábuk a földön vagy az öledben van, valószínűleg lefelé nyomják a lábukat.

Sokszor, ha egy lógó tárgy közelében vannak, zárt ököllel ütnek rá. Azonban kinyithatják az ujjaikat is, hogy megragadjanak egy tárgyat, és jobban koordináltak lesznek, így össze tudják fogni a kezüket.

Hogyan segíthetem a 3 hóanpos baba fejlődését?

Ez az az időszak, amikor a nyelv alapjait építjük. Beszélges vele és olvas fel a babának, amennyit csak lehet. Ez segít neki megtanulni, hogyan működik a nyelv, és hogyan megy a beszélgetés oda-vissza. Válaszolj a babádnak szavakkal vagy különböző hangokkal, hogy bátorítsd a kifejezőkészségre.

Válassz nagy, világos képekkel ellátott babakönyveket. Nem igazán számít, hogy milyenek a szavak, a hangod számít csak, amivel történetet mesélsz neki. Mutass a babát körülvevő dolgokra, és mond el a nevüket. Ha kétnyelvű otthonban élsz, nyugodtan használd mindkét nyelvet, ha a világot akarod leírni a babádnak.

Segíthetsz a baba nyak- és hátizmainak fejlődésében, ha egy játékot lógatsz eléjük, amikor a hasukon fekszenek. Vagy kínálj nekik egy játékot, hogy segítsd őket abban, hogy megtanulják megfogni. Stimuláld az érintésérzéküket azzal, hogy különböző anyagokkal, például szőrrel, filccel és szövetekkel simogatod őket. Az ölelés, a masszázs és a levegőben való mozgatás mind segít megnyugtatni őket.

3 hónapos baba
A 3 hónapos baba fejlődését segítheted ha felolvasol neki

Fejlődési probléma jelei

A csecsemők eltérő ütemben fejlődnek. 3 hónapos korban beszélj az orvossal, nővérrel vagy védőnővel , ha:

  • 8 hétig nem mosolyognak
  • nem nyugodnak meg, még egy kis időre sem, amikor felemeljük őket, hogy megvigasztaljuk őket.
  • a testük egyik oldala erősebbnek tűnik, mint a másik.
  • még mindig ökölbe szorítják az ujjaikat.
  • a hirtelen zajok nem ijesztik meg őket
  • nem táplálkoznak rendesen
  • petyhüdtek vagy merevek

További cikkeket a baba fejlődésével kapcsolatban itt érhetsz el.