Remek Anya

Anyának lenni jó!

4 hónapos baba növekedése és fejlődése

4 hónapos korától kezdve a baba gyorsan megtanulja koordinálni a testét. Jobban fogja tudni irányítani, hogy mit csinál, látása, tapintása és hallása sokkal fejlettebb lesz, és sokkal többet fog mozogni. Sokkal jobban tudnak kommunikálni is, és az órák száma, ameddig sírnak, mostanra már le kell, hogy csökkenjen.

A 4 hónapos gyermeked

A baba továbbra is folyamatosan fog hízni – valószínűleg havonta körülbelül 0,45-0,56 kg-ot. A csontjai gyorsan nőnek és hosszabbak lesznek.

A 4 hónapos csecsemők fizikai növekedésük mellett egyre többet tudnak meg a világban elfoglalt helyükről. Kezdenek érdeklődést mutatni a szilárd ételek iránt, és számos új készségük a rágásra készíti fel őket.

Most esedékes a következő oltási kör, amely ugyanaz lesz, mint az első oltási kör: 2 injekció és a rotavírus elleni szájon át beadandó vakcina.

Mit tud a 4 hónapos baba?

A baba látása valóban javulni fog, és elkezdi összekapcsolni a látottakat azzal, amit hall, ízlel és érez. Az ujjaival és a hüvelykujjával fogja felemelni a tárgyakat, és megpróbálja majd a szájába venni a kezét (és minden mást is!). Ez normális, és a szájuk új készségeket tanul, valamint felkészül a szilárd táplálékra. Csak arra ügyeljünk, hogy a fulladás veszélyének elkerülése érdekében ne tegyünk bele semmi olyat, ami elég kicsi ahhoz, hogy teljesen beleférjen a szájukba.

A baba fizikai képességei 4 hónapos korától kezdenek igazán fejlődni. Hamarosan megfordulnak, felülnek, és néhányan a következő hónapokban még kúszni is elkezdenek.

Most már tényleg elkezdhetsz szórakozni a babáddal. Egymás szemébe nézhettek, egymásra mosolyoghattok, nevetgélhettek és „beszélgethettek”. 4 hónapos korára sok baba már tud kuncogni és örömöt vagy izgatottságot mutatni. Több érzelmet fognak mutatni, és megpróbálnak olyan hangokat utánozni, mint az „á-goo” és a visítás. Talán még azt is mondják, hogy „ma-ma” vagy „da-da”, de ne izgulj túlságosan – ezeket a szavakat valószínűleg nem hozzád kötik.

Ebben a korban a babák szeretik magukat a tükörben nézegetni, és előfordulhat, hogy mosolyognak és beszélgetnek a tükörképükhöz. Olyan érzelmeket is ki tudnak mutatni, mint a düh és a frusztráció, és inkább nyafognak, minthogy állandóan sírnának. Megtanulhatod, hogy a baba milyen jeleket ad, ha éhes vagy fáradt, így reagálni tudsz rájuk.

4 hónapos baba
A 4 hónapos baba egyre több érzelmet fog kimutatni

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

Beszélgess babával és olvass neki, hogy segítsd neki a nyelv és a kommunikáció elsajátításában. Használj különböző hangszíneket és hangsúlyokat a mikor beszélsz hozzá, vagy különböző arckifejezéseket a történet hangsúlyozására.

A baba imádni fogja a énekelt dalokat, a könyvből való felolvasást, a játékokkal való játszászt és hallgatni, ahogy vicces hangokat adsz ki.

Segít a babának, ha kialakítsz egy rutint. Ha ez mindkettőtöknek megfelel, minden nap hasonló séma szerint csináljátok a dolgokat. Ez segíteni fog neki, hogy biztonságban érezze magát.

Az is jó ötlet, ha elgondolkozol azon, hogyan készítsd fel az otthont arra az esetre, ha elkezdenek mászkálni, mivel ez hamarosan megtörténhet!

4 hónapos baba fejlődési probléma jelei

Minden csecsemő más-más ütemben fejlődik. 4 hónapos korban beszélj a védőnővel vagy gyerekorvossal, ha:

  • úgy tűnik, nem érdekli a babát a körülöttük lévő dolgok
  • úgy tűnik, nem ismer fel téged
  • nem ad ki semmilyen hangot
  • nem nyitja ki az ujjait
  • nem rugdalnak a lábukkal, vagy a lábuk legtöbbször behajlítva van
  • nem követ egy tárgyat a szemeivel, vagy nem veszi fel a szemkontaktust
  • nem fordul meg, amikor megszólítod, vagy nem ijed meg egy hangos zajra
  • legtöbbször boldogtalan vagy nyugtalan

Ha érdekelnek további fejlődéssel kapcsolatos témák, akkor azokról itt olvashatsz.