Remek Anya

Anyának lenni jó!

5 hónapos baba növekedése és fejlődése

Az 5 hónapos baba most gyorsan növekszik és fejlődik. Egyre többet tanul a világról és arról, hogyan illeszkedik bele. Az 5 hónapos korban tanult új dolgok közül sok mindent megtanul, ami felkészíti a szilárd ételek fogyasztására. Általában 6 hónapos korban ajánlott bevezetni a szilárd ételeket, de egyes babák már 4 hónapos korukban készen állnak erre. Tehát, ha úgy gondolod, hogy itt az ideje, nyugodtan kezdj el már most kísérletezni a szilárd ételekkel.

Az 5 hónapos gyermeked

5 hónapos korára a baba súlya megduplázódhat a születéskori súlyához képest. Havonta körülbelül 550 g-ot fog hízni, és körülbelül 2 cm-t nő a hossza. De minden baba más és más. Amíg a növekedési táblázatuk szerint az elvárásoknak megfelelően növekednek, ne aggódj túlságosan a súlygyarapodás miatt, és próbáld meg nem összehasonlítani a babádat másokéval.

A csecsemők szeretik a rutint, mert ettől biztonságban érzik magukat. De az a rutin, amelyet akkor alkalmaztál, amikor a baba kisebb volt, most már nem biztos, hogy olyan jól működik – ezért ezt az életkorához kell igazítanod.

Ha még nem tetted meg, most van itt az ideje, hogy gondoskodj arról, hogy otthonod gyermekbarát legyen, hiszen a baba hamarosan mozgásban lesz.

Mit tud az 5 hónapos baba?

A baba hamarosan magától fog ülni. A csecsemők hajlamosak kiegyenesíteni a hátukat, amikor ülve tartják vagy támasztják őket. Lehet, hogy egy pillanatra még támasz nélkül is képesek ülni, de mindig maradj a közelben, és vedd körül párnákkal, ha esetleg elesne. Amikor hasra fekszenek, kinyújtják a karjukat és a lábukat, és meggörbítik a hátukat. Amikor a hátukon fekszenek, képesek lesznek felemelni a fejüket és a vállukat. Imádnak majd fel-le ugrálni az öledben, és gyakran könnyedén tudnak a hasukról a hátukra, majd vissza a hasukra gurulni.

Még mindig mindent a szájukkal fognak felfedezni, és most már könnyedén a szájukhoz tudnak venni egy tárgyat. Még akkor is, ha már képesek egyedül is megfogni a cumisüveget, a legjobb, ha te eteted őt. Valószínűleg nagy érdeklődést tanúsítanak majd a szilárd ételek iránt, bár 5 hónapos korukban még mindig az anyatej vagy a tápszer legyen a fő táplálékuk.

A baba mostanában rengeteg nyelvi készséget tanul. Lehet, hogy újra és újra megismétel valamit, ami teljesen normális. A különböző hangokat is felismeri, és azt is, hogy mi adja ki őket. Ez nagyszerű figyelemelterelés – próbálj meg egy kulcscsomót csörgetni, hogy felkeltsd a baba figyelmét, ha nyűgös lesz a boltban.

5 hónapos korukban a babák már jól meg tudják mondani, hogy mire van szükségük. Például felemelik a karjukat a fejük fölé, hogy jelezzék, hogy fel akarják venni őket, vagy sírnak, amikor elhagyják a szobát. Tudnak nevetni és kacagni, ölelgetni és puszilgatni, és nagyon szórakoztató velük játszani. Az ok-okozati összefüggéseket is megtanulják – előfordulhat, hogy folyton elejtenek egy tárgyat, amit fel kell venned, és ezt nagyon viccesnek találják majd.

5 hónapos baba
Az 5 hónapos baba már jól meg tudja mondani, hogy mire van szüksége

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

Beszélj és figyelj a babára. Használj különböző hangokat és arckifejezéseket, és reagálj az általa adott hangokra. Ez segít nekik megtanulni, hogyan működik a beszélgetés, és hogyan fejezzék ki érzéseiket.

Játssz a babával, amennyit csak lehet, könyvek olvasásával, énekléssel, pocakolással, vicces hangokkal és játékokkal. Néha előfordulhat, hogy túl fáradt vagy éhes ahhoz, hogy játsszon, de mostanra már valószínűleg meg tudod érteni a baba által adott jeleket, ezért győződj meg róla, hogy megadod neki, amire szüksége van.

5 hónapos baba fejlődési probléma jelei

A csecsemők eltérő ütemben fejlődnek. 5 hónapos korban beszéljen a gyerekorvossal vagy a védőnővel, ha:

  • úgy tűnik, nem érdeklik őket a körülöttük lévő dolgok
  • úgy tűnik, nem ismernek fel
  • nem adnak ki semmilyen hangot
  • nem nyitják ki az ujjaikat
  • nem rugdalnak a lábukkal, vagy a lábuk legtöbbször behajlítva van
  • nem követnek egy tárgyat a szemükkel, vagy nem veszik fel a szemkontaktust
  • nem fordulnak meg, amikor megszólítjuk őket, vagy nem ijednek meg egy hangos zajra
  • legtöbbször boldogtalanok vagy nyugtalanok

Ha érdekelnek további fejlődéssel kapcsolatos témák, akkor azokról itt olvashatsz.