Remek Anya

Anyának lenni jó!

5D ultrahang – Mi is ez pontosan?

Az ultrahang-technológiát az orvosok az 1950-es évek vége óta használják a terhesség alatti magzati rendellenességek diagnosztizálására. Ma már sokkal szélesebb körben végeznek ultrahangvizsgálatokat, például a terhesség datálására, a magzat mérésére és különböző orvosi problémák diagnosztizálására. Sokféle ilyen típus elérhető, köztük az 5D ultrahang vizsgálat is.

A közelmúltban megjelentek a mindenki számára elérhető ultrahangos vizsgálatok, amelyek a szabványos 2D-től az 5D-ig különböző módokon vizsgálják a terhes anyukát.

Az ezekben az eljárásokban kínált, néha hiúságvizsgálatnak is nevezett nagyobb dimenziójú ultrahangos vizsgálatok már igény szerint könnyen elérhetőek, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy a leendő szülőket összekapcsolják a babájukkal.

Biztonságosak ezek a vizsgálatok? És egyáltalán mi az az 5D? Íme, amit tudni kell, mielőtt elmész egy ilyen vizsgálatra.

Az ultrahang-technológia fejlődése

Mielőtt megvizsgálnánk az 5D ultrahangos vizsgálatot, hogy pontosan miből is áll, jó tudni előtte megismerni a klasszikus ultrahangokat, amelyekkel nagyobb valószínűséggel találkozhatsz a szülészorvosi rendelőben.

2D ultrahang

Az ultrahang legklasszikusabb formája, amelyet ismerhetsz, a 2D-s vizsgálat. Ez egy sima, fekete-fehér képet készít a babáról, magas frekvenciájú hanghullámok segítségével. Miközben az ultrahangos technikus a szondát az has fölött végigfuttatja, a hanghullámok visszaverődnek a baba testéről, és így képeket hoznak létre.

A terhesség korai szakaszában a terhesség időpontjának meghatározásához vagy a méhen belüli beágyazódás helyének megismeréséhez a terhesség korai szakaszában 2 dimenziós felvételek készíthetők hüvelyi szondával. Ahogy a baba egyre nagyobb lesz, ezeket a felvételeket hasi úton is el lehet végezni, például az első trimeszteri szűrés vagy a második trimeszteri növekedési vizsgálat során.

A terhesség során bármikor elvégezhető a 2D-s ultrahangvizsgálat. Ez a leggyakoribb vizsgálat, amelyet az orvosod felajánl a baba növekedésének és fejlődésének nyomon követésére.

A profilképen kívül, amelyet a technikus megpróbál rögzíteni, a 2D-s ultrahangot nehéz lehet értelmezni és kivenni belőle bármit is. Ha volt már ilyenben részed, szinte biztos, hogy elsőre nem sikerült megfejteni segítség nélkül, hogy mit is látsz egészen pontosan a képen.

A 2D-s ultrahangos vizsgálat elegendő a diagnosztizáláshoz

3D ultrahang

A 3D-s ultrahangfelvételen nagyobb a részletesség. Lehetővé teszi, hogy 3 dimenziós képet láss a baba hosszáról, szélességéről és mélységéről – és még a felismerhető arcvonásokról is, például a kicsi apró ajkairól, orráról, arcáról és szeméről.

Bár a részletesség nagyobb, a képek készítésének módja nem sokban különbözik a 2D-s szkenneléstől. Ehelyett a 3D-s ultrahangvizsgálat egy kissé eltérő szondát használ, hogy egyszerre több képet készítsen különböző síkokon, majd speciális szoftverrel 3d-s képeket hoz létre.

Egyre gyakoribb, hogy a szülészeti rendelőkben 3D-s ultrahang-technológia áll rendelkezésre. A legjobb időpont a 3D-s ultrahangvizsgálatra természetesen az, amikor és amennyiben az orvos azt javasolja.

De ha úgy döntesz, hogy egy magánrendelőben szeretnéd megnézni a babádat, akkor a terhesség 26. és 34. hete között van a legjobb lehetőség.

Ebben az időszakban a baba már elég nagy ahhoz, hogy kivehető legyen a neme és az arcvonásai, de még mindig elég kicsi ahhoz, hogy mozogjon és jó képeket készítsen.

4D ultrahang

A 4D ultrahang gyakorlatilag egy 3-D ultrahang – csak mozgás közben! Az ultrahangvizsgálat ezen szintjén egy 3D-s mozgó videót láthatsz a babádról. Ez azt jelenti, hogy olyan dolgokat láthatsz, mint a mosolygás, a homlokráncolások és minden más apró mozdulat – karlengetés, rúgás, hüvelykujjszopás stb. – valós időben vagy felvételen.

A legjobb időpont a 24. és a 32. hét között van a 4D felvételek elkészítésére. Ha ikreket vársz, próbálj meg a 22. és 26. hét között időpontot kérni, különben a babák túlságosan összezsúfolódhatnak, és nehéz lesz minden babáról tiszta képet készíteni.

Miben különbözik az 5D ultrahang?

Előfordulhat, hogy az 5D ultrahangot HD vagy élő ultrahangként említik. Ez nem különbözik túlságosan a 3D-s vagy 4D-s vizsgálatoktól, és ugyanazt a technológiát használja. A fő különbség az, hogy a feldolgozás egy szoftveren keresztül történik, amely nagyobb felbontású képeket készít, és a képet hústónusú színnel látja el, hogy a baba még inkább úgy nézzen ki, mint egy baba.

Biztonságos az 5D ultrahangvizsgálat?

Az ultrahang nagyfrekvenciás hanghullámokat használ, amelyek a baba testéről visszaverődnek a képalkotáshoz. Ez azt jelenti, hogy nem invazívak, ellentétben a magzatvízvizsgálattal vagy más invazív vizsgálatokkal.

Nincs olyan kutatás amely talált volna komolyabb problémát az ultrahang-technológiával kapcsolatban, különösen akkor, ha azt képzett technikus végzi kórházban vagy klinikán.

Ennek ellenére a kereskedelmi üzletek, mint például a First View Ultrasound, elmagyarázzák, hogy szolgáltatásaik nem a rendszeres terhesgondozás és diagnosztikai vizsgálat helyettesítésére szolgálnak. Ha még nem járt orvosánál, hogy megerősítse terhességét vagy nyomon kövesse a baba növekedését, kérjen időpontot erre.

Bár sok ilyen magánrendelő vagy üzlet azt is megosztja, hogy nincs konkrét bizonyíték arra, hogy az ultrahang bármilyen dimenzióban nem biztonságos, az általános vélekedés az, hogy nem ajánlott az ultrahangos vizsgálat használata orvosi környezet és orvosi felügyelet nélkül.

Ez különösen azért fontos, mert a kórházakon és klinikákon kívül nincs szabvány arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig tartanak az ultrahangos vizsgálatok, hány vizsgálatra kerül sor, milyen gépeket használnak, vagy ki végzi az ultrahangot. A kockázat növekedhet a hosszabb, gyakoribb és orvosilag szükségtelen vizsgálatokkal.

5D ultrahang – Hol lehet készíteni?

Mégegyszer megismételném, az 5D ultrahang valójában nagyon hasonló a 3D-s és a 4D-s vizsgálathoz – a képek feldolgozása az, ami különbözik. Tehát, bár a kezelőorvosod képes lehet 3D-s és 4D-s vizsgálatokat végezni, nem valószínű, hogy csak pusztán a szórakozás kedvéért 5D-s szolgáltatást is nyújt.

A magasabb szintű ultrahangvizsgálatokat a szülés előtti találkozókon akkor tartják fenn, ha az orvos azt gyanítja, hogy komplikáció lépett fel a terhességgel vagy a babával kapcsolatban. Más szóval, az ilyen típusú vizsgálatokat diagnosztikai eszközként használják elsősorban.

Ha 5D vizsgálatot szeretnél elvégeztetni, fontolod meg, hogy felhívod a helyi szülész-nőgyógyász irodákat, hogy megbizonyosodj, hogy kínálják-e ezt a szolgáltatást térítés ellenében. Illetve amennyiben nem nyújtanak ilyen szolgáltatást mindenképp egy magánrendelőben orvosi körülmények között végeztesd el a vizsgálatot.

Milyen előnyei és hátrányai vannak az 5D ultrahangvizsgálat választásának?

Beszélj az orvosoddal arról, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha szeretnél ultrahangfelvételeket készíttetni a babáról.

Nincs sok bizonyíték arra, hogy az 5D ultrahang káros lenne, de az általános vélekedés az, hogy amennyiben nem szükséges, pusztán azért, hogy legyen egy felvételünk a babáról 5D-ben nem ajánlott.

Orvosi környezetben a részletes felvételek segíthetnek a lehetséges orvosi problémák vizualizálásában, így a kezelőorvosod jobban el tudja magyarázni azokat. Egyébként az 5-D felvételek lehetővé teszik, hogy megnézd, hogyan néz ki a baba, és egy kicsit segíthetnek a kötődésben még a születés előtt.

Összefoglaló – 5D ultrahang

A képzett szakemberek által végzett ultrahangvizsgálat biztonságos módja annak, hogy a terhesség alatt nyomon követhessük a baba fejlődését. Lehet, hogy vonzó lehet, hogy emlékül 5D-s ultrahangot kapjunk a babáról, de mielőtt jelentkezünk egy ilyen vizsgálatra, beszéljünk az orvosunkkal az ilyen típusú vizsgálatok előnyeiről és hátrányairól.

Remember that commercial ultrasounds aren’t a substitute for regular prenatal care. If you’re worried about issues with your baby, your doctor can guide you through different markers on your medical scans or suggest other testing as needed.

Ne feledjük, hogy az ultrahangvizsgálatos szolgáltatást nyújtó vállalkozások nem helyettesítik a rendszeres terhesgondozást. Ha aggódsz a babával kapcsolatos problémák miatt, a kezelőorvosod részletes tájékoztatást ad a szükséges vizsgálatokról, vagy szükség esetén más, egyéb vizsgálatokat is javasolhat.