Remek Anya

Anyának lenni jó!

6 hónapos baba növekedése és fejlődése

Ez az időszak nagyon izgalmas lehet a számotokra. A 6 hónapos baba most nagyon gyorsan növekszik és fejlődik. Agyának bal oldala elkezdett kommunikálni a jobb oldallal, ami azt jelenti, hogy jobban tudja koordinálni a testét. Te és a baba kezditek megérteni egymást. Tudatni fogja veled, hogy boldog vagy szomorú, és elkezd reagálni a szavakra. Mit kell még tudni a 6 hónapos babáról?

A 6 hónapos gyermeked

Mire elérik a 6 hónapos kort, a csecsemők már sokkal jobban tudják, hogy kik ők, és hogyan illeszkednek a világukba. Jól érzékelik a szüleik, testvéreik és más emberek közötti különbséget, és talán még az általuk nem ismert emberektől is elkezdenek szorongani.

Hat hónap a szilárd ételek bevezetésének ajánlott kora. Ez azért fontos, hogy megkapják a szükséges tápanyagokat, többek között a vasat, de azért is, hogy megerősödjön az állkapcsuk, ami segíti a rágást és a beszédet. Megpróbálhatsz naponta egyszer kis mennyiségű sima, pürésített vagy pépesített ételt kínálni, és továbbra is folytathatod a szoptatást vagy a tápszeres táplálást. Amikor szilárd ételeket adsz a babának, kínálhatsz néhány apró korty hűvös, forralt vizet is egy cumisüvegből. Ha a családban vannak allergiások, akkor beszélj a háziorvossal vagy a védőnővel, mielőtt bevezetnéd az olyan gyakori allergiás ételeket, mint a tojás vagy a tehéntej.

A gyermeked most esedékes a 6 hónapos baba vizsgálatra. Ilyenkor te és az orvos megbeszélitek az alvási szokásokat, a biztonságos alvást és a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) megelőzését, az egészséges táplálkozást és a fogak ápolását. Továbbá a megfelelő ütemű növekedést és a biztonságot. A babádnak szüksége van a harmadik tervezett oltásra is, amely a legtöbb gyermek esetében ezúttal csak 1 injekciót jelent.

Mit tud a 6 hónapos baba?

Körülbelül 6 hónapos kortól – néha egy kicsit később – a baba kézkontrollja már eléggé fejlett ahhoz, hogy meg tudjon ragadni egy tárgyat, és maga felé tudja mozgatni. Talán még arra is képes lesz, hogy egy tárgyat kézről kézre adjon át, és megtanulja, hogyan kell elengedni valamit (és megérteni, hogy leesett). Túl korai lenne megmondani, hogy bal- vagy jobbkezesek-e; hajlamosak lesznek sokat használni az egyik kezüket, majd átváltani a másikra.

A legtöbb csecsemő 6 hónapos korára képes átfordulni, ami azt jelenti, hogy nagyon óvatosan kell tartani őket a pelenkázóasztalon vagy az ágyon. Kezdik magukat kúszó helyzetbe tolni, és talán már képesek előre-hátra hintázni négykézláb. Álló helyzetben a lábaikkal fel-le tudnak mozogni, és talán már képesek támasztékkal ülni is. Mostanra már gyakran képesek lesznek arra, hogy abba az irányba forduljanak, amerre menni szeretnének.

A 6 hónapos csecsemők imádnak veled interakcióba lépni, és elkezdik tudatni veled, hogy mit szeretnének. Megtanulják, hogyan hívják fel magukra a figyelmedet a síráson kívül más módon is. A hangszínedből is kezdik megérteni az érzelmeidet, például ha keményen beszélsz hozzájuk. Néhány csecsemő ebben a korban már megért néhány szót, például a „fürdetés” szót, és felismeri a saját nevét.

Kommunikációs készségeik gyorsan fejlődnek. Sok gügyögést, éneklést, visítást és buborékfújást fogsz hallani, amit néha „hangjátéknak” is neveznek. Imádják a nyelvi játékokat, és megértik, hogyan kell felváltva „beszélgetni” egymással. A 6 hónapos csecsemők körülbelül fele képes egy hangot újra és újra elismételni (például „babababa”). Néhányan több hangot is képesek kombinálni („baga”). Utánozd vissza nekik a hangokat, hogy segítsd őket a beszédtanulásban.

6 hónapos baba
Mit tud a 6 hónapos baba?

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

A baba imádni fogja felfedezni a világot. Vedd körül biztonságos dolgokkal, amelyeket megérinthet és a szájába vehet, például puha labdával, különböző anyagokkal, fogzási gyűrűkkel vagy csengőkkel.

Beszélj vele és figyelj a babára, nézz egyenesen a szemébe, mutass arckifejezést, és reagálj a hangjaira. Imádni fogják, ha felolvasnak nekik, különösen a világos képekkel ellátott könyveket. Öleld át, miközben olvasol nekik, hogy együtt élvezhessétek ezt a különleges időt. Nyugtasd meg őket, amikor olyan emberekkel vannak együtt, akiket nem ismernek, hogy biztonságban érezzék magukat.

Ha még nem tetted meg, most van itt az ideje, hogy bababiztossá tedd a házát. A baba hamarosan mozgásban lesz, ezért gondoskodj arról, hogy a környezete biztonságos legyen.

Fejlődési probléma jelei

Minden csecsemő különböző ütemben fejlődik. 6 hónapos korban beszélj az orvossal vagy a védőnővel, ha:

  • a babád nem tűnik érdeklődőnek a körülötte lévő dolgok iránt
  • nem úgy tűnik, mintha ismerné a szüleit, vagy nem reagál az ismerősökre
  • nem mutat érdeklődést a környezete iránt
  • nem nyúl a tárgyak után
  • nem kezd el gügyögni vagy hangokat kiadni
  • nem veszi fel a szemkontaktust
  • nem tudja megvigasztalni a szülő vagy egy közeli gondozó

Ha érdekelnek további fejlődéssel kapcsolatos témák, akkor azokról itt olvashatsz.