Remek Anya

Anyának lenni jó!

7 hónapos baba növekedése és fejlődése

A baba most gyorsan növekszik. Lehet, hogy a 7 hónapos baba már önállóan ül, szilárd ételeket eszik – bár az anyatej vagy a tápszer még mindig a fő táplálékforrása lesz -, és egyre jobban megérti, hogy mit szeretnél tőle. Mindemellett egy nagyon izgalmas időszak, amikor láthatod őket növekedni.

A 7 hónapos gyermeked

Valamikor az 5. és 7. hónapos kor között megjelenhet az első fogbimbó a baba szájában, valószínűleg az alsó állkapocs közepén. Nyugalom! Ne ess pánikba, ha a baba még nem fogzik, teljesen normális, hogy 12 hónapos koráig nem látsz fogat. Amikor a fogak elkezdenek nőni, sokkal több nyáladzás várható. Ekkor adhatsz a babádnak egy fogzási gyűrűt, hogy rágcsálhassa, és ezzel enyhítse a kellemetlen érzést.

A baba mostanra valószínűleg már szilárd ételeket fog enni. Lehet, hogy rág, cumisüveget tarta kezében, vagy ételt vesz a szájába. Próbálj ki különféle lágy ételeket, de ügyelj arra, hogy kerüld a tehén- és kecsketejet, a mézet, a sót, a cukrot, a vajat vagy a gyümölcslevet. Ne adj a babának semmi olyan keményet, amitől megfulladhat, például diót, magvakat, nyers sárgarépát, zellerrudat vagy almadarabkákat!

Mit tud a 7 hónapos baba?

A baba finommotoros képességei egyre jobbak lesznek. Képes lesz egy kézzel felvenni dolgokat, átadni egy tárgyat egyik kezéből a másikba, és talán már össze is tudja kulcsolni a kezét. Ujjaival fel fog venni dolgokat, és a tárgyakat maga felé húzza, majd alaposan megvizsgálja, összeütögeti vagy a szájába veszi.

7 hónapos korára sok baba már tud támla nélkül ülni – de még mindig gondoskodni kell arról, hogy párnákkal legyen körülvéve, hogy puha legyen a földet érés. Képesek lesznek megfordulni, hogy elérjenek valamit, és talán már képesek lesznek arra is, hogy hason fekve maguk is felüljenek. Képesek lesznek némi súlyt a lábukra helyezni, és szeretnek majd fel-le ugrálni.

Néhány csecsemő 7 hónapos korában már kúszva, gurulva vagy csoszogva tud mozogni. Ha még esetleg nem tetted meg, akkor itt az ideje, hogy a ház bababiztonságossá tételével gondoskodj a környezetük biztonságáról.

A memóriájuk is sokkal jobb lesz. Ez azt jelenti, hogy meg fognak keresni valamit, ha az le van takarva, vagy ha leesik a padlóra. Imádni fogják a „pop-up” könyveket, amelyekben olyan történetek vannak, amelyekre emlékeznek.

A növekvő tudatosságuk azt jelenti, hogy jobban megértik, mit vársz tőlük. Izgatottak lesznek, amikor belépsz a szobába, és utálnak külön lenni tőled – gyakran ezért hívnak téged az éjszaka közepén. Ez a szeparációs szorongás kezdete, és ahogy idősebbek lesznek, úgy fog elmúlni. Ebben a korban elkezdhetik tesztelni a tekintélyedet, és megtagadhatják, hogy megtegyék, amit kérsz tőlük. Ez nem jelenti azt, hogy rosszalkodnak; a határok ilyen jellegű tesztelése a fejlődésük normális része.

A baba sokat fog gügyögni, és elkezdi utánozni a nyelvi hangokat. Lehet, hogy azt mondja, hogy „mama” vagy „papa”, bár nem igazán tudja, hogy mit jelentenek ezek a szavak. Képes lesz a hangokkal felkelteni a figyelmedet, és olyan arckifejezésekkel, mint a homlokráncolás vagy a vigyor, kommunikálni fog veled.

7 hónapos baba
A 7 hónapos baba finommotoros képességei egyre jobbak

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

Egy 7 hónapos gyerekkel játszani jó móka! Tölts sok időt közös olvasással és a képekről való beszélgetéssel, hogy segítsd a képzeletük fejlődését. Beszélgess velük folyamatosan, írd le a körülöttük lévő világot, és mondd el nekik, mit csinálsz a ház körül! A baba imádni fogja a szabadban töltött időt – de ne feledd, hogy a napon biztonságban legyen.

Ebben a korban a babák szeretik a kiszámítható dolgokat, ezért szeretik az olyan ismétlődő játékokat, mint a kukucskálós és a kertben körbe-körbe járós tevékenységeket. Lehet, hogy mostanra már van egy kedvenc plüssállatuk is, amit mindenhová magával kell vinnie – csak arra ügyelj, hogy ezt ne veszítsd el!

7 hónapos baba – Fejlődési probléma jelei

A csecsemők különböző ütemben fejlődnek. Amikor a baba eléri a 7 hónapot, beszélj az orvossal vagy a védőnővel, ha:

  • egyáltalán nem mozdulnak el valamelyik irányba
  • nem mutatnak érdeklődést vagy nem nyúlnak tárgyak után
  • nem ismeri fel téged vagy a másik szülőt
  • nem fordulnak a halk hangok felé
  • nem gügyög vagy nem ismeri fel a más emberek által adott hangokat
  • nem veszi fel a szemkontaktust
  • nem lehet megvigasztalni valamelyik szülő által
  • inkább mereven tartja a testét, minthogy megpróbálna leülni

Ha érdekelnek további fejlődéssel kapcsolatos témák, akkor azokról itt olvashatsz.