Remek Anya

Anyának lenni jó!

8 hónapos baba növekedése és fejlődése

A baba valószínűleg mindenbe belemászik, és sokat mozog, miközben felfedezi a világot. Ez ugyan több energiabefektetést jelent a számodra, de csodálatos látni, ahogyan a 8 hónapos baba rajongása a világ felé növekszik.

A 8 hónapos gyermeked

Mostanra a baba valószínűleg már szilárd táplálékot is eszik, valamint anyatejet vagy tápszert is kap. 8 hónapos korban sok baba már szívesen eszik falatnyi ételeket, például kis darabokat puha nyers gyümölcsökből (például banán vagy avokádó), főtt vagy párolt zöldségeket (puha bab, sárgarépa vagy sütőtök), pirítóst vagy péksüteményt.

Az anyatej vagy a tápszer még mindig a fő táplálékforrás, azonban ha sok szilárd ételt esznek, kevesebb tejet vehetnek magukhoz. Ne aggódj túlságosan, csak ügyelj arra, hogy a tej és a szilárd ételek jól el legyenek osztva egymástól, hogy a tejfelvételt maximalizálja. Ne vezess be a tehéntejet az étrendbe 12 hónapos korukig.

A baba is egyre érzelmesebb lesz, és mostanra már a szeparációs szorongás jeleit fogja mutatni, ha még nem tette volna. Lehet, hogy sír vagy sikít, amikor elválasztják tőled, vagy beléd kapaszkodik, amikor megpróbálsz elmenni. Fokozatosan a kisbabád meg fogja tanulni, hogy Te mindig visszajössz, és bizalmat fog építeni az életében lévő többi emberrel szemben.

A szeparációs szorongás megnehezítheti a baba elaltatását. Egy 24 órás nap alatt még mindig körülbelül 14 órát kell aludniuk, beleértve az egy vagy két szundikálást napközben. Sok baba csak kevesebb, mint egy órát szundikál és éjszaka sokszor kel föl.

Ahogy a baba elkezd mozogni, és több ingerre lesz szüksége, egyre elfoglaltabb lesz. A nyolc hónaposok néha sok türelmet és energiát igényelnek. Ne feledkezz meg arról, hogy magadra is oda kell figyelned! Ha túlterheltnek érzed magad próbálj meg egy kis időt kivenni, amíg fellélegezhetsz.

Mit tud a 8 hónapos baba?

A baba mostanra valószínűleg már jól ül támasz nélkül, és lehet, hogy már kúszik vagy a fenekén csoszog. Ne aggódj viszont, ha a baba nem kúszik – vannak olyan babák, akik soha nem kúsznak, és egyenesen egyből járni kezdenek.

A 8 hónapos babák egyre erősebbek és mozgékonyabbak. Talán már képesek felhúzni magukat álló helyzetbe a bútorokon – ezért feltétlen győződj meg róla, hogy minden veszélyes dolog, például elektromos vezetékek, instabil bútorok vagy forró italok nincsenek elérhető távolságban.

Mivel mostanában annyit mozognak, fennáll a veszélye, hogy megsérülnek. Az ütések és ütközések a gyermekkor normális részei. Természetesen biztonságossá kell tenni a házat, de próbálj meg nem túlságosan óvó lenni. A világ felfedezése és a határaik kipróbálása a baba fejlődésének lényeges része.

Eldobott vagy elrejtett tárgyakat keresnek, és a mutatóujjukkal már képesek lehetnek a tárgyakra mutatni. Le tudnak ejteni tárgyakat, valamint megtanulják, hogy a hüvelykujjukkal és az első vagy második ujjukkal vegyenek fel apró dolgokat. Képesek lesznek felkapni az ételt is, és ökölbe szorítani a kezüket.

Ebben a korban gyakran ütögetik össze a tárgyakat. A baba leejthet dolgokat, dobálhatja őket, és még mindig a szájába is veheti őket. Azt is megtanulják, hogy mire valók a dolgok, és szeretni fogják azokat a baba játékokat, amelyek hangot adnak ki, amikor csavargatjuk, bökdösünk vagy nyomkodjuk valamelyik részüket.

A baba látása javulni fog, és mélységérzékelése majdnem olyan jó lesz, mint egy felnőtté. Képes lesz látni téged a szoba másik végéből, és körülnéz, ha megnevezed őket. Lehet, hogy képes lesz a megfelelő tárgyra mutatni egy könyvben, amikor kimondod annak a nevét.

8 hónapos baba
A 8 hónapos baba egyre többet mozog és mászik

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

Beszélgess folyamatosan a babával, így ő egyre jobban fog érdeklődni a nyelv iránt. Minél többet beszélsz hozzájuk, annál jobban megértik, mit jelentenek a szavak. Megtaníthatod nekik, hogyan működik a beszélgetés, ha reagálsz a hangokra, és a saját hangod hangszínét változtatod miközben beszélsz. Arckifejezéssel is segíthetsz a babának, hogy tudja, mit akarsz mondani.

A babával játszható játékok száma gyakorlatilag közelít a végtelenhez manapság. Imádni fogják a csengőket és a hangokat adó dolgokat. Leülhetsz a szintjükre, hogy a padlón fogócskázz velük, vicces hangokat adhatsz ki, vagy úgy tehetsz, mintha különböző állatokat utánoznál. Ösztönözd a fizikai játékokra úgy, hogy például segítesz neki mozogni és felfedezni, ezzel fejlesztve a baba izomzatát. A babával való közös játék segít neki abban, hogy szeretve és biztonságban érezze magát.

8 hónapos baba fejlődési probléma jelei

A csecsemők különböző ütemben fejlődnek. 8 hónapos korban abban az esetben érdemes beszélni az orvossal vagy szülésznővel, ha a gyerek:

  • egyáltalán nem kezd el mozogni
  • nem mutat érdeklődést vagy nem nyúl a tárgyak után
  • nem ismer fel téged vagy a másik gondozó szülőt
  • nem fordul a halk hangok felé
  • nem gügyög vagy nem ismeri fel a más emberek által adott hangokat
  • nem veszi fel a szemkontaktust
  • nem tudod megvigasztalni sírás esetén
  • inkább mereven tartja a testét, minthogy ülne