Remek Anya

Anyának lenni jó!

9 hónapos baba növekedés és fejlődése

A 9 hónapos baba agya nagy növekedésen megy keresztül. Ekkor kezd igazán kialakulni a személyiségük, és bepillantást nyerhetsz abba a gyermekbe, akivé válni fognak.

A 9 hónapos gyermeked

Ahogy a baba memóriája fejlődik, néhány emberhez erősebb kötődést alakít ki, és egyes embereket jobban fog kedvelni másoknál. Lehet, hogy még mindig szenvednek a szeparációs szorongástól, amikor otthagyod őket valahol egy kis időre, de ne aggódj – ez normális.

Mostanra a babának már képesnek kell lennie arra, hogy kézzel vegye fel azokat az ételeket, amelyeket fel lehet venni és meg lehet enni. Győződj meg róla, hogy minden nap változatos ételeket adj neki az 5 élelmiszercsoport mindegyikéből: zöldségeket; gyümölcsöket; sovány húst, halat, baromfit vagy hús alternatívákat; gabonaféléket és gabonapelyheket; valamint tejet, sajtot, joghurtot és tejtermékeket.

9 hónapos kortól már a tejes táplálás előtt is kínálhatsz neki ételt. Így a baba elkezdheti csökkenteni a tejbevitelét.

A baba már felállhat és mozoghat, miközben a bútorokba kapaszkodik (ezt nevezik „cirkálásnak”), de néha ez még néhány hónapig nem történik meg. Egyelőre nem kell aggódnod, hogy cipőt veszel-e neki – a mezítláb járás megtanulása segít megerősíteni a láb- és talpizmait. Akkor kezdj gondolkodni az első cipő vásárlásán, amikor elkezdenek járni.

9 hónapos baba
9 hónapos baba memóriája fejlődik

Mit tud a 9 hónapos baba?

9 hónapos korára a baba elkezdi megérteni a szavak jelentését. Ha rámutatsz valamire, lehet, hogy megnézi. Gügyögni fog, hangokat fog utánozni, kiadni, hogy felhívja magára a figyelmét, és lehet, hogy abbahagyja, ha azt mondod, hogy „nem”. Valószínűleg mostanra már felismeri a saját nevét.

Sok baba 9 hónapos korára már mozgékony, és néhányan fel tudnak menni az emeletre, de a lefelé való visszatérés nagy kihívást jelent, ezért vigyázzunk rá. Azt is meg fogják tanulni, hogyan kell behajlítani a térdüket, hogy le tudjanak ülni, miután felálltak. 9 hónapos korában a babának már képesnek kell lennie arra is, hogy üljön, előre hajoljon és felegyenesedjen anélkül, hogy felborulna.

A passzolós játékok sok 9 hónapos gyermek kedvencei – odaadnak egy játékot, majd visszaveszik. Az is lenyűgözi őket, ha tárgyakat tesznek egy edénybe és vesznek ki belőle, ha gyűrűket rakosgatnak, és ha karos, ajtós vagy mozgó játékokkal játszanak.

Hogyan segíthetem a babám fejlődését?

A baba valószínűleg érdeklődik a játékok iránt, amelyekkel interakcióba léphet. De nem kell ám sok pénzt költeni ezekre a játékokra. Szórakoztathatod őket a konyhaszekrények kinyitásával és becsukásával (feltéve, hogy a tartalmuk biztonságos), adhatsz nekik egy fakanalat, hogy csapkodjanak vele egy edényt, játszhatsz kukucskálósdit a kanapé vagy a függönyök mögött, és építhetsz tornyokat építőkockákból neki.

Beszélgess, énekelj és olvass a babának, amennyit csak lehet, hogy segítsd a nyelvi fejlődését. Adj ki vicces hangokat, magyarázd el neki, hogy mit csinálsz, és reagálj a hangokra amit kiad.

Segíthetsz a babának, hogy magabiztosabbá váljon a járás. Mindezt úgy, hogy ha elé állsz vagy térdelsz és kinyújtod a kezeidet, hogy felé sétáljon, de azt is lehet, hogy kezén fogva sétáltok együtt lassú tempóban. Vásárolhatsz egy játékkocsit vagy babakocsit is, amibe belekapaszkodhatnak, amíg járni tanulnak. Győződj meg róla, hogy stabil és széles talppal rendelkezik. A bébikompok, sétálós játékok nem ajánlottak, mivel akadályozhatják a járáskészség természetes fejlődését, és sok sérülést eredményezhetnek.

Fejlődési probléma jelei

A csecsemők különböző ütemben fejlődnek. 9 hónapos korban akkor kell beszélni az orvossal, vagy védőnővel, ha

  • egyáltalán nem kezdett el a baba mozogni
  • nem mutat érdeklődést vagy nem nyúl tárgyak után
  • nem ismeri fel Téged vagy másik szülőt
  • nem fordul a halk hangok felé
  • nem gügyög vagy nem ismeri fel a más emberek által adott hangokat
  • nem veszi fel a szemkontaktust
  • nem tudja lehet megvigasztalni se általad se a másik szülő által
  • inkább mereven tartja a testét, minthogy ülne