Remek Anya

Anyának lenni jó!

A teherbe esés megtervezése

A teherbe esés megtervezése egy igen hosszadalmas és nagy körültekintést igénylő folyamat. Ha teherbeesésen gondolkozol, akkor mindenképp érdemes felkeresni az orvost egy fogamzás előtti konzultációra. Ő szakértői tanácsokkal fog ellátni téged a teherbe esés és a terhesség megtervezésével kapcsolatban.

A fogamzás előtti időszak (a terhességet megelőző 3-6 hónap) az az időszak, amikor olyan életmódbeli változtatásokat kell végrehajtani, amelyek segíthetnek a termékenység fokozásában, a terhesség alatti problémák csökkentésében és a szülés utáni felépülésben.

Folsav

Ha te és a partnered teherbeesést terveztek, akkor még a teherbeesés előtt el kell kezdeni a folsav- és jódpótló kiegészítőket. Ugyanis a folsav segít a legjobb egészségügyi eredményeket biztosítani a baba számára, amikor növekszik. A folsav napi szintű szedése a terhesség előtt és alatt megelőzi a neurális csődefektusok, például a spina bifida kialakulását is a babánál. A jód továbbá fontos a baba agyának fejlődéséhez.

A legtöbb gyógyszertárban vásárolható ilyen kiegészítő készítményt. Ellenőrizd, hogy legalább 500 mikrogramm (mcg) folsavat és 150mcg jódot tartalmazzon a kiegészítő.

a teherbe esés megtervezése
A teherbe esés megtervezése során sok mindenre oda kell figyelni.

Figyeljetek arra, hogy mit esztek!

A teherbe esés megtervezése során érdemes átnézni az eddigi táplálkozási szokásaitokat. Érdemes megvizsgálni, hogy hol tudnátok egészségesebb ételekre cserélni a már jelenlevőket. A kiegyensúlyozott, sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend segít a teherbeesés és az egészséges terhesség esélyeinek növelésében.

Alkohol

Nincs biztonságos alkoholmennyiség a terhesség alatt, ezért a várandós vagy terhességet tervező nők számára a legbiztonságosabb megoldás, ha nem isznak alkoholt. Az alkohol egész életére kihatással lehet a születendő baba egészségére és fejlődésére.

Dohányzás

A terhesség előtti dohányzásról való leszokás az egyetlen leghatékonyabb eszköz arra, hogy megvédd a gyermeked és önmagadat a terhesség alatti súlyos szövődmények kialakulásától. A dohányzásról való leszokással nagyobb valószínűséggel eshetsz teherbe természetes úton és késedelem nélkül, valamint kisebb a valószínűsége, hogy vetélés vagy méhen kívüli terhesség következik be, illetve kisebb valószínűséggel fog a baba idő előtt megszületni.

Terhesség előtti szűrővizsgálatok

Mindenképp érdemes beszélni a kezelőorvossal a terhesség tervezésével kapcsolatban. Lehetnek olyan vizsgálatok, amelyeket érdemes megfontolni, valamint megbeszélni az általános egészségi állapotot is és a családi kórtörténetet. Ez magában foglalhatja a védőoltások, a terhesség előtti egészségügyi ellenőrzések, például a méhnyakszűrés, a nemi úton terjedő fertőzések szűrése és a fogászati ellenőrzések megfontolását, valamint az életmódváltás megvitatását is. Lehetőség van arra is, hogy fontolóra vegyétek a genetikai szűrővizsgálat elvégzését bizonyos olyan genetikai betegségek esetében, amelyekről nem volt eddig tudomásod, és amelyek átörökítésének kockázata fennállhat a gyermeketekre nézve. Ennek részleteit szintén megbeszélheted az orvosoddal.

A legjobb időpont a teherbeesésre

A nő havi ciklusa

Az ovuláció minden hónapban bekövetkezik, amikor az egyik petefészekből petesejt szabadul fel.

Alkalmanként egynél több petesejt szabadul fel, általában az első petesejtet követő 24 órán belül. Ezzel egyidejűleg a méhnyálkahártya kezd megvastagodni, és a méhnyak nyálkahártyája vékonyabbá válik, így a spermiumok könnyebben átúszhatnak rajta.

A petesejt lassan elindul a petevezetékben. Ha a férfi és a nő nemrég közösültek, akkor a petesejtet itt a férfi spermiuma megtermékenyítheti.

A méhnyálkahártya már elég vastag ahhoz, hogy a megtermékenyített petesejt beültethető legyen.

Ha a petesejt nem termékenyül meg, a nő havi menstruációja során távozik a szervezetből, a méhnyálkahártyával együtt, amely szintén távozik. A petesejt olyan kicsi, hogy szabad szemmel nem látható.

Teherbe esés

A legnagyobb valószínűséggel akkor eshetsz teherbe, ha a peteérést (a petefészekből történő petesejt-kibocsátás) követő egy napon belül közösülsz. Az ovuláció 14 nappal a következő menstruáció első napja előtt (nem utána) következik be. Az átlagos ciklus 28 napig tart, de rövidebb vagy hosszabb ciklusok is normálisak. Tehát egy 28 napos ciklusú nőnek a 14. napon lesz peteérése, de egy 30 napos ciklusú nőnek a 16. napon.

A petesejt körülbelül 12-24 órát él, miután leválik. Ahhoz, hogy a terhesség bekövetkezzen, a petesejtet ez idő alatt egy spermiumnak kell megtermékenyítenie. Ha teherbe akarsz esni, akkor a néhány naponta történő közösülés azt jelenti, hogy a petevezetékben mindig van sperma, amely várakozik a petesejtre, amikor az felszabadul.

A spermiumok körülbelül 5 napig élhetnek a nő testében. Ha tehát a peteérés előtti napokban történik az együttlét, a spermiumoknak volt idejük feljutni a petevezetékben, hogy „megvárják” a petesejt felszabadulását. Nehéz pontosan tudni, mikor történik az ovuláció, hacsak nem folytatatsz természetes családtervezést vagy termékenységtudatosságot.