Remek Anya

Anyának lenni jó!

Alvás regresszió

A korábban tökéletes alvó gyermeked hirtelen felébred az éjszaka közepén, vagy minden alkalommal sír, amikor leteszed őt a rendszeresen tervezett alvásidőben? Lehet, hogy alvás regresszió az amivel, épp szembe kell nézned.

A következő pár sorban megtudhatod, hogy, mi az alvás regresszió, mikor szokott bekövetkezni, meddig tarthat, és mit tehetsz annak érdekében, hogy mindenki újra jól aludjon. 

Mi az alvás regresszió?

Az alvás regresszió egy olyan, általában 2-4 hetes időszak, amikor a jól alvó csecsemő hirtelen nehezen nyugszik meg, vagy az éjszaka közepén felébred és sír. 

Mi okozza a csecsemők alvási regresszióját, és miért történik ez? 

Számos tényező okozhat kellemetlen érzést a babának, vagy teheti őt szorongóvá vagy nyugtalanná, ami az alvási időszakok visszafejlődéséhez vezethet, többek között:

 • Növekedési roham, ami a csecsemőket extra éhessé teszi.
 • Fogzási fájdalom
 • Egy új (izgalmas!) fejlődési mérföldkő elérése.
 • A rutinok megzavarása, például a napközi megkezdése.
 • Utazás, ami elkerülhetetlenül új környezetben való alvással jár.
 • Betegség, például megfázás vagy fülgyulladás.

Mennyi ideig tart az alvási regresszió?

A csecsemők alvásvisszafejlődése általában két-négy hétig tart – ennyi idő alatt a kicsi hozzászokik egy új rutinhoz vagy mérföldkőhöz, illetve felépül egy betegségből -, bár a pontos időtartam az okoktól függ, és babánként eltérő lehet.

Addig is tartsd magad a napi rutinhoz, és ha szükséges, fontolj meg egy alvástréning módszer kipróbálását.

alvás regresszió
Az alvás regresszió 2-4 hétig szokott tartani általában

Az alvás visszafejlődésének jelei

Az alvási regresszió jelei a baba alvásproblémáinak okától függően változhatnak. Íme néhány jel, amely arra utal, hogy a baba alvási regresszión megy keresztül: 

 • Gyakoribb éjszakai ébredés
 • Elalvási nehézségek lefekvéskor
 • Fokozott nyűgösség
 • Hirtelen ellenállás az alvással szemben

Amikor alvási regressziók történnek

Az alvási regresszió bármikor bekövetkezhet, mivel olyan kiszámíthatatlan tényezőkhöz kapcsolódik, mint a rutin megzavarása vagy betegség.

Van azonban néhány olyan időszak, amikor az alvás visszafejlődése viszonylag előre látható, a növekedési hullámok, a fogzás vagy az új mérföldkövek elérése miatt:

 • 3-4 hónap: A szülők számára gyakran a rettegett 4 hónapos alvási regresszió a legnehezebb, egyszerűen azért, mert ez az első. Ebben a korban a baba alvásproblémái mögött több ok is áll: a fogzás okozta fájdalom, a növekedési rohammal járó éhség és az első alkalommal történő átfordulás okozta izgalom.
 • 6 hónapos kor: A babák gyakran 6 hónapos koruk körül újabb növekedési hullámon mennek keresztül. Ebben a korban azonban a kicsik már képesek átaludni az éjszakát, és előfordulhat, hogy egyszerűen csak az összebújás miatt ébrednek fel – ami azt jelenti, hogy itt az ideje kipróbálni egy alvástanítási módszert.
 • 8-10 hónapos kor: Sok baba körülbelül 9 hónapos korában kezd el kúszni (bár egyesek hamarabb, mások később), és körülbelül 10 hónapos korában kezd el állni. A szeparációs szorongás is gyakori (és teljesen normális) ebben a korban, ami miatt a baba felébredhet, hogy megnyugtatásra várjon tőled az éjszaka folyamán.
 • 12 hónapos kor: Valamikor 9 és 12 hónapos kor között a babák elkezdenek felállni. Az 1 éves kor körül mások megteszik az első lépéseket (bár az átlagos életkor 14 hónap, egyes babák korábban kezdenek, mások pedig a 18 hónapos korig várnak). A nagy mérföldkövek elérése átmeneti alvászavarokat okozhat.

A kisgyermekek 15 hónapos, 18 hónapos, 2 éves és 3 éves koruk körül gyakran átesnek alvási regresszión, amelyet rémálmok és éjszakai rémálmok, a sötétségtől való félelem, a fogzás és a szeparációs szorongás okozhat.

Tippek a baba alvási regressziójának kezeléséhez

Szerencsére az alvás visszafejlődése általában átmeneti. Kövesse ezeket a tippeket, hogy kezelni tudja a baba alvásregresszióját:

 • Ismerd meg és figyelj a baba alvásjelzéseire (például szemdörzsölés, nyűgösség, ásítás, félrenézés), hogy lefektethesd, mielőtt túlfáradna – ami megnehezíti az elalvást.
 • Tartsd be a következetes lefekvési rutint. Vacsora, fürdés, könyv, altatódalok és néhány vigasztaló szó.
 • Biztosítsd, hogy a baba napközben is eleget aludjon, mivel a túlfáradt babáknak nagyobb valószínűséggel okoz gondot az éjszakai alvás.
 • Ha a baba hirtelen sírni kezd az éjszaka közepén, adj neki néhány percet, mielőtt reagálnál; lehet, hogy magától visszaalszik. Ha mégsem, lépj be a szobába, hogy ellenőrizd, minden rendben van-e, simogasd meg a fejét vagy a hasát, mondj halkan egy megnyugtató szót, és távozz. Próbáld meg elkerülni a baba ringatását, ölelgetését vagy etetését, mivel ez arra ösztönözheti, hogy rendszeresen felébredjen a figyelmedért. Ha továbbra is sír, akkor az ajtóból mondj néhány vigasztaló szót, és ha szükséges ismételd meg bizonyos időközönként.
 • Fontold meg az alvástréning kipróbálását (vagy újrapróbálását), ha a baba legalább 4-6 hónapos. Adj neki legalább két hetet, hogy lásd, működik-e.
 • Napközben és különösen lefekvés előtt szentelj neki extra figyelmet. Ha a baba stresszesnek tűnik egy életváltozás miatt, vagy szeparációs szorongása van, ez segíthet neki abban, hogy éjszaka nagyobb biztonságban érezze magát.

Alvás regresszió – Meg lehet előzni?

Sajnos sok álmatlan szemű új szülő számára, akik már küzdöttek egy álmatlan babával, nincs mód az alvási regresszió megelőzésére. Ez a baba- és kisgyermekkor normális része.

Addig is a lefekvési rutin és az alvási rend betartása segíthet csökkenteni az alvásproblémák valószínűségét. Tarts ki, és jobb ha tudod, hogy előbb utóbb ez is meg fog oldódni.

Mikor hívd fel az orvost az alvás regresszió miatt?

Bár az alvási regresszió egy idő után nagy valószínűséggel magától megszűnik, ne habozz felhívni a gyerekorvost, ha aggályaid vagy kérdéseid vannak a baba alvásával vagy az alvásproblémák (például a tartós rémálmok) lehetséges okaival kapcsolatban.

Ha legalább két hétig következetesen kitartottál egy alvástanítási módszer mellett, és a baba alvása még mindig zavart, és nem vagy biztos benne, hogy miért, fontold meg, hogy felhívod az orvosodat, hátha van valami meglátása vagy tanácsa, hogy segítsen a babádnak jobban aludni.

Az alvás regresszió senkinek sem jó móka. Tudd viszont, hogy ez teljesen normális, és idővel nagy valószínűséggel elmúlik. Tartsd magad a szokásos lefekvési és alvási szokásokhoz, amelyeket a kicsik megnyugtatónak találnak, és a baba remélhetőleg hamarosan újra úgy fog aludni, mint egy bajnok.