Remek Anya

Anyának lenni jó!

Jó alvási szokások csecsemők és gyermekek számára

A gyermekek gyorsan nőnek és fejlődnek, ezért fontos, hogy elegendő alvást kapjanak, hogy az aktív játékhoz és a jó egészséghez szükséges energiát biztosítsák számukra. A jó alvási szokások, például a rutinszerű alvásidők, valamint a nyugodt, biztonságos alvási környezet biztosítása segíthet abban, hogy gyermeked megkapja a szükséges alvási mennyiséget.

Mi a jó alvási szokás?

A jó alvási szokás olyan viselkedést és szokásokat jelent, amelyek jó alváshoz vezethetnek. Gyakran nevezik jó alváshigiéniának is.

Mennyi alvásra van szüksége a gyermeknek?

Az újszülöttek alvása nagyon változó. Körülbelül egy hónap elteltével a legtöbb csecsemő 14-17 órát alszik nappal és éjszaka egyaránt. Fokozatosan a baba többet fog aludni éjszaka és kevesebbet nappal.

A kisgyermekeknek és óvodásoknak naponta 11-14 óra alvásra van szükségük. Ennek nagy részét éjszaka kell aludniuk, de gyakran napközben is szükségük van alvásra.

Próbáld meg a nappali alvást 1-2 órában tartani, hogy elkerüld az esti lefekvés késleltetését, bár a gyermek egyéni igényei eltérőek lehetnek. Az általános iskoláskorú gyermekeknek 9-11 órára van szükségük éjszakánként.

Testünk biológiai órája és alvási ciklusa

Az alvási szokásokat a testünk belső órája szabályozza, amely nappal ébren tart minket, éjszaka pedig elősegíti az alvást. Testünk órája segít koordinálni a melatonin nevű hormon felszabadulását, amely jelzi a szervezetünknek, hogy ideje aludni.

A legtöbb gyermek lefekvés után 20 perccel elalszik. Fontos, hogy a gyermek éjszakai alvására és nappali alvására rutinszerű időpontokat alakíts ki. Ez segít fenntartani a testük biológiai ritmusának óráját, hogy melatonin szabaduljon fel, ez pedig segít nekik gyorsabban elaludni. Miután elaludtunk, az éjszaka folyamán ciklikusan váltakoznak a mélyebb és könnyebb alvás időszakai.

A jó minőségű alvás azt jelenti, hogy gyermeked mélyen alszik, és nem ébred fel túl gyakran. A legmélyebb alvás általában éjfél előtt következik be, ezért ha korán lefekteti gyermekét, az segít neki, hogy ezt az időszakot a lehető legjobban kihasználja a jó alvás érdekében.

alvási szokások csecsemők és gyermekek
Az alvási szokások csecsemők és gyermekek egyaránt fontosak

Hogyan javíthatod gyermeked alvási szokásait?

Táplálkozás és testmozgás

A helyes táplálkozás és a testmozgás segít gyermekednek a jó alvásban. Ha lehetséges, próbáld úgy időzíteni az étkezéseket, hogy gyermeked ne éhesen vagy túl jóllakottan feküdjön le, mivel ez kellemetlen érzéseket okozhat, és megakadályozhatja a nyugodt elalvást.

A napközbeni testmozgás és játék szintén segít a gyermeknek az energiafelhasználásban, így lefekvéskor kevésbé lesz nyugtalan. Ösztönözd a szabadban töltött játékidőre, mivel a napfénynek való kitettség segít szinkronizálni a testük óráját, ami segít szabályozni az alvást.

Kerüljd a nappali alvást, ha gyermeked 5 évesnél idősebb. Győződj meg róla, hogy gyermeked kerüli a koffeint, például az üdítőitalokban és a csokoládéban.

Kikapcsolási idő

A lefekvés előtti pihenőidő segíthet a gyermeknek átmenni a játékidőből az alvásba. Csendes tevékenységek, például könyvek nézegetése, mesélés vagy lágy zene lejátszása segíthet abban, hogy gyermeke nyugodtnak, pihentnek és álmosnak érezze magát. A nyugalmi időszakok különösen akkor lehetnek hasznosak, ha napközben nehezen tudod rávenni gyermekedet, hogy nyugodtan aludjon. Lefekvés előtt legalább egy órával kerülje az elektronikus médiát, beleértve a televíziót, a számítógépet és a mobiltelefont.

Lefekvési rutin

Ha az esti lefekvéskor meghatározott rutin szerint jársz el, például fürdés és fogmosás, majd egy utolsó jó éjt, az segíthet a gyermeknek abban, hogy ezeket a tevékenységeket az alváshoz kapcsolja. Az is fontos, hogy biztonságban és nyugodtan érezzék magukat az alvási környezetükben. Néhány gyermek nyugtalanná válhat, ha egyedül marad egy sötét szobában. Az éjszakai fény használata vagy az ajtó nyitva hagyása megnyugtató lehet. Győződj meg róla, hogy gyermeked nem láthatja az órát, ha gyakran ellenőrzi az időt.

Ha gyermeked már ágyban van, és neked kell foglalkozni vele, hogy megnyugodjon, próbáld meg csökkenteni a fény intenzitását és csendben tartani a szobát, hogy ne zavard meg a lefekvés előtti hangulatot.