Remek Anya

Anyának lenni jó!

Anyatej termelődése – Mennyi idő alatt történik?

A baba megszületése utáni első 2-5 napban kis mennyiségű kolosztrumot termelsz, ami minden, amire egy egészséges terminális csecsemőnek szüksége van. A kolosztrum sűrű, gazdag tej, amely magas tápanyagtartalmú. Az anyatej termelődése ezután fog bekövetkezni.

Az anyatej termelődése a 3. és 5. nap között fog lezajlódni. Azonban előfordulhat, hogy ez késhet. Íme néhány dolog, ami késleltetheti a tej beérkezését:

  • Súlyos stressz
  • Császármetszés (műtéti) szülés
  • Vérzés a szülés után
  • Elhízás
  • Fertőzés vagy lázzal járó betegség
  • Cukorbetegség
  • Pajzsmirigybetegségek
  • Szigorú vagy hosszan tartó ágynyugalom a terhesség alatt

A tejellátás úgymond a kereslettől függ (tejkivétel). A jó tejellátás érdekében a legjobb módja a gyakori etetés, amikor a baba éhségjeleket ad, hogy a baba éhes legyen. Ha gondot okoz a tejtermelés késése vagy a tej mennyiségének csökkenése, akkor először nézd meg az etetések számát és hosszát. Továbbá győződj meg arról, hogy a baba képes-e a száját a mellbimbója köré tenni a szoptatáshoz (rácsatlakozni), és képes-e átvenni a tejet a melléből.

Ha késik a tej, ne szomorodj el. Folytasd a tej leválasztását az emlőkből. Ez azt jelenti, hogy mellszívóval vagy kézzel távolítsd el a tejet a melleidből, és folytasd a gyakori szoptatást, még akkor is, ha néhány napig tápszerrel egészíted ki a szoptatást. A koraszülött vagy sárgasággal küzdő csecsemőknél különösen valószínű, hogy átmenetileg tápszerre van szükségük.

Előfordulhat, hogy az anya olyan egészségi állapotba kerül, amely átmenetileg késleltetheti a tejtermelés nagymértékű növekedését, amely általában a szülést követő 3-5 nap között figyelhető meg. Ezek az anyák a szülés után 7-14 napig nem kezdenek el nagy mennyiségű tejet termelni. Ha ez történik veled, szintén nem kell elkeseredni. De ebben is az esetben is folytasd a gyakori szoptatást, még akkor is, ha néhány napig tápszert is kell adnod a babának.

anyatej termelődése
anyatej termelődése

Ne várj azzal, hogy segítséget kérj, ha a tejellátás valaha is aggodalomra ad okot. Minél hamarabb megteszed, annál jobb. Fordulj a háziorvoshoz az ilyen esetekben, ő át fog tudni irányítani a megfelelő emberhez és tanácsokkal tud ellátni.