Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba beszédtanulás – Így tudsz segíteni benne!

A baba beszédtanulás fontos része a fejlődésnek. Bár sokan természetesnek vesszük, hogy a kisgyermekek a hangjukat használva kommunikálnak másokkal, azonban a szavak és a nyelv segítségével történő világos kommunikáció megtanulása több ezer órányi gyakorlást és ismétlést igényel.

Szülőként hasznosnak találhatod, ha megérted, hogyan fejlesztheted kisbabád saját, egyedi készségeit a beszédtanulás során.

Hogyan kommunikálnak a csecsemők?

A csecsemők már az anyaméhben is hallják a tompa hangokat, és megtanulják felismerni anyjuk hangját. Gyakran előfordul, hogy a csecsemők az ismerős hangokra úgy reagálnak, hogy aktívabbá válnak.

A csecsemők a fejük tetejétől a lábuk ujjáig terjedő irányban fejlődnek. A fejlődés első létfontosságú szakaszai arra irányulnak, hogy a csecsemők érzelmileg hogyan tudnak kapcsolódni azokhoz, akik gondoskodnak róluk. A szemkontaktus felvétele, a mosolygás és a gügyögés megtanulása, valamint a hozzájuk közel álló felnőttek elköteleződésének keresése segít nekik ebben.

A baba első nyelve

A sírás a kisbabák szükségleteinek közlésének fő módja. Hangok és gesztusok segítségével is kommunikálnak másokkal. Ami az első hónapokban mosolygásként és gügyögésként kezdődik, az 12 hónapos korban már egyre világosabbá válik, hogy az első szavak kialakítására tesznek kísérletet.

baba beszédtanulás
A baba beszédtanulás fejlődésének fontos része, hogy beszélgessünk vele

2 hónapos kortól

A csecsemők elkezdenek huhogni és hangokat kiadni, amelyek a beszéd építőköveit alkotják. A gügyögés a beszédfejlődés egyik szakasza, és hallani fogod a „ma ma”, „da da” és „bubba” hangokat, valamint ebben a korban megtanulnak tapsolni és integetni is.

Az első évben a csecsemők fokozatosan megtanulják, hogyan fejezzék ki magukat sokféleképpen. Lemásolják a hallott hangokat, nevetnek, köhögést utánoznak és megtanulnak visítani.

Baba beszédtanulás – Az első születésnapjuk után

A kisgyermekek már képesek tisztább szavakat alkotni beszédjük során. Például a „kutya” és a „labda”, majd addig fejlődnek, amíg körülbelül 2 éves korukra akár 50 szót is ki tudnak mondani, és még többet megértenek.

3 és 4 éves kor között

Ahogy elkezdenek nyelvet tanulni, sok mindent, amit elérnek, a kíváncsiság fog motiválni. A kisgyermekek beszédük fejlesztése során megtanulják megkérdezni, hogy „miért”, és megismétlik a hallott szavakat. Beszédük kezd tisztulni, és magukban is fognak beszélgetni. A kisgyermekek különböző rímekbe és dalokba is be fognak kapcsolódni, valamint felismerik a könyvekben az ismerős mintákat.

4 és 5 év között

Ekkorra a gyerekek már sokkal tisztábban beszélnek. A fantázia nagy szerepet játszik az életükben és összetett történeteket találnak ki. Néhány hangot – például a th-t, r-t és v-t – már nehezebben fognak kiejteni. Ebben a korcsoportban a legtöbb gyermek képes egy felnőttel érthetően beszélgetni.

Baba beszédtanulás – Hogyan ösztönözhetem a tanulásra?

Szokj hozzá ahhoz, hogy még a születése előtt beszélgetni fogsz a babáddal. A korai érzelmi kapcsolat már akkor elkezdődik, amikor a babák még az anyaméhben vannak.

A baba beszédtanulás fejlődése érdekében születése után gyengéden beszélj hozzá, figyeld és hallgasd a reakcióit:

 • Mondd el, hogy éppen mit csinálsz és beszélj róla. Beszélgessetek, és bátorítsd, hogy beszéljen vissza
 • Legyél érdeklődő, amikor visszabeszél. A tanulás kemény munka – fontos, hogy dicsérd meg a próbálkozásokat.
 • Menj le szemmagasságba, hogy lássa a szád mozgását, miközben beszélsz. Az új szavak kialakulását segíti, ha lemásolják, amit te csinálsz.
 • Törekedj arra, hogy „ráhangolódj” a gyermekdre, és adj neki időt, hogy reagáljon a hangodra.
 • Minden nap beszélgess a babáddal, de próbálj meg nem túlságosan válogatni abban, hogy mikor és hogyan teszed ezt meg. Ami fontos, hogy hiteles és érzékeny legyél – a babád nem fog kritikusan viszonyulni hozzá.
 • Használd a babád nevét, amikor beszélsz hozzá.
 • Olvass a babádnak minden nap. Ne lepődj meg, ha minden alkalommal ugyanazt az ismerős könyvet szeretné.

Baba beszédtanulás – Mikor kell aggódnom?

Ellenőrizd gyermeked gyermek-egészségügyi nyilvántartási könyvét, hogy megbizonyosodj arról, hogy a gyermek születésekor átment-e a hallásvizsgálaton. Előfordul, hogy a hallásvizsgálatot „átirányító” vizsgálatot javasolnak, amely esetben a hallásvizsgálatot néhány hét múlva meg kell ismételni.

A bármilyen okból bekövetkező halláskárosodás késleltetheti a beszédtanulást.

Vizsgáltasd meg gyermeked egészségügyi szakemberrel, ha:

 • aggályaid vannak a fejlődéssel kapcsolatban
 • nem reagál a hangos zajokra, még születésüktől fogva sem
 • jelentős képességcsökkenés tapasztalható, vagy nem tűnik egyformán erősnek a teste mindkét oldalán.
 • nem reagál a hangokra vagy a látványokra
 • dadog – a legtöbb gyermek 2 és 5 éves kora között kezd el dadogni, és bár a legtöbbjük kezelés nélkül is abbahagyja, néhányan azonban nem hagyják abba
 • nem lépnek kapcsolatba veled vagy más emberekkel.
 • korlátozott a szemkontaktus figyelhető meg a baba részéről
 • petyhüdtnek, vagy merevnek és feszültnek tűnik

A baba beszédtanulás „vörös zászlós” szakaszai

Minden baba egyedi, és a saját ütemében fejlődik. Számos tényező játszik szerepet abban, hogy a gyermekek hogyan tanulnak meg beszélni. A beszédfejlődési késedelem vagy problémák korai felismerése nagyban hozzájárulhat a megfelelő szintű támogatáshoz.

A „vörös zászlók” segítenek észrevenni a problémákat a baba fejlődésének korai szakaszában. Ellenőrizd ezeket rendszeresen, annak érdekében, hogy meggyőződj, hogy a babád jó úton jár a fejlődésben.

6 hónapos korigA babának el kell kezdenie gügyögni (pl. aahh, oohh).
9 hónapos korigMutogatniuk kell, és integetve és tapsolva kell használniuk a kezüket. Gügyögjenek és használjanak 2 hangot együtt (pl. mama, dada és bubub).
12 hónapos korig Olyan hangokat kellene kiadniuk, amelyek inkább a beszédhez hasonlítanak és reagálnak az ismerős szavakra.
18 hónapos korigVilágos szavakat és érthető kéréseket kell mondaniuk (pl. „Add ide a labdát”).
2 éves korigÚj szavakat kell tanulniuk és rövid mondatokat kell összerakniuk.
3 éves korigBeszédüknek elég világosnak kell lennie ahhoz, hogy bárki számára érthető legyen, és egyszerű mondatokat használnak.
4 éves korigOlyan beszédet kell használniuk, amelyet egyértelműen meg lehet érteni. Képesek legyenek követni a 2 részből álló utasításokat (pl. „ülj le a maciddal”).
5 éves korigKépesnek kell lenniük arra, hogy megmondják, mi a baj, és hogy egyszerű beszélgetést folytassanak.
„Vörös zászlós szakaszok a babák beszédfejlődésében