Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba csuklás

Lehet, hogy észreveszed, hogy a baba sokat csuklik – lehet, hogy már akkor is csuklott, amikor még az anyaméhben volt. A baba csuklás teljesen normális, és általában nincs ok az aggodalomra.

Baba csuklás – Mi okozza?

A csuklás az egyik első szokás, amelyet gyermeked kialakít. A csuklás elengedhetetlen gyermeke agyának és légzésének fejlődéséhez. 

A csecsemők – és egyébként a felnőttek is – nem tudják kontrollálni a csuklásukat. A csuklás egy reflex, amely akkor következik be, amikor a rekeszizom a hangszalagok gyors nyitását és zárását okozza. Általában evéskor, iváskor vagy stresszes események feldolgozásakor fordul elő. 

A csuklás gyakori a csecsemőknél. A legtöbb újszülött gyakran csuklik, ami annak a jele lehet, hogy a baba egészséges és jól fejlődik. 

Mi a teendő, ha a baba csuklik?

A csecsemőket általában nem zavarja a csuklás, és még enni és aludni is tudnak, amikor csuklanak. Általában a csuklás 5-10 percen belül magától elmúlik, így a kezelés szükségtelenné válik. 

baba csuklás
A baba csuklás egy teljesen normális reflex, nem kell megijedni

Ha aggódsz a baba csuklása miatt, van néhány stratégia, amely segíthet abban, hogy a csuklás hamarabb abbamaradjon vagy teljesen megelőzhető legyen:  

Etetés közben a baba büfiztetése. A csecsemők azért kezdhetnek csuklani etetés közben, mert a felesleges gázok irritálják a gyomrukat. Segíthet, ha kiegyenesítjük, a vállunkra vesszük őket és gyengéden megpaskoljuk a hátukat.

Lassíts az etetésen. Ha azt veszed észre, hogy a baba mindig csuklik etetés közben, akkor lehet, hogy túl gyorsan eteted. A lassítás csökkentheti annak az esélyét, hogy a baba csuklani fog.

Csak akkor etessen, amikor a baba nyugodt. Próbáld meg etetni a babát, mielőtt megéhezik és sírni kezd. Ha a baba zaklatott az etetés közben, a tej vagy a tápszer nem megy le simán, ami irritálhatja a nyelőcsövét.

Etetés után tartsd egyenesen a babát. A felegyenesedett testhelyzet segít abban, hogy a baba emésztése zökkenőmentesen menjen. 

Ügyelj arra, hogy a cumisüveg szívó része teljesen tele legyen tejjel, amikor eteted. Ha cumisüveggel etetsz, csökkentsd a levegőt a szívórészben, mielőtt megetetnéd a babát. A felesleges levegő ugyanis súlyosbíthatja a csuklást.

Válaszd ki a babának megfelelő cumisüveg méretet! Ha cumisüvegből táplálsz, győződj meg róla, hogy az áramlás nem túl gyors vagy túl lassú a baba számára. A megfelelő áramlás függhet attól, hogy hány éves a baba, ezért előfordulhat, hogy néhány havonta cserélni kell a cumisüveget. 

Orvoshoz kell fordulni, ha a baba rendkívül hosszú ideig nem hagyja abba a csuklást, vagy ha csuklás közben kellemetlenül érzi magát. 

Legyél óvatos, amikor csuklás elleni otthoni megoldásokat használsz. Sok weboldal azt mondja, hogy olyan módszereket használj, amelyek felnőtteknek megfelelőek, de csecsemőknek nem. A baba nyelőcsöve és gyomra érzékeny, ezért győződj meg arról, hogy a használt szerek biztonságosak. 

A csuklás normális, és általában nem fáj a babának. A fiatalabb csecsemőknél a csuklás általában annak a jele, hogy etetés közben vagy után felegyenesedve kell ülniük, esetleg lassabban kell etetni őket, vagy több időre van szükségük etetés előtt és után, hogy megnyugodjanak. Ha a babának hosszan tartó csuklásai vannak, ez nem ad okot aggodalomra. Fordulj orvoshoz, ha úgy tűnik, hogy a babának fájdalmai vannak, vagy ha több órán keresztül nem hagyja abba a csuklást.