Remek Anya

Anyának lenni jó!

A baba elaltatása – Ezekre érdemes odafigyelni!

Egyes csecsemők sokkal többet alszanak, mint mások. Egyesek hosszú ideig alszanak, mások rövid szakaszokban. Néhányan hamarosan átalusszák az éjszakát, mások pedig sokáig nem. A babádnak megvan a saját ébredési és alvási mintája, és ez valószínűleg nem lesz ugyanaz, mint más babáké.

Valószínűleg az alvásigényetek sem felelnek meg. Próbálj meg akkor aludni, amikor a baba alszik. Ha szoptatsz, az első hetekben a baba valószínűleg rövid időre elszundít a táplálás alatt. Folytasd az etetést, amíg úgy gondolod, hogy a baba befejezte, vagy amíg teljesen el nem alszik. Ez jó alkalom arra, hogy te magad is megpróbáljon egy kicsit pihenni.

Ha nem egy időben alszol a babával, ne aggódjon amiatt, hogy a házban csend legyen, amíg a baba alszik. Jó, ha hozzászoktatod a babádat, hogy bizonyos zajszint mellett aludjon.

Hogyan szoktassam hozzá a babámat ahhoz, hogy az éjszaka és a nappal különböző?

Hasznos lehet, ha már a kezdetektől fogva megtanítod a babának, hogy az éjszakai alvás más, mint a nappali.

Napközben húzd el a függönyöket, játsszatok, és ne aggódj túlságosan a mindennapi zajok miatt, amikor alszotok.

Éjszaka pedig hasznos lehet, ha:

 • nem kapcsolod le a fényeket
 • nem beszélsz sokat és legyen halk a hangja
 • tedd le a babát, amint megetetted és kicserélted a pelenkáját
 • ne öltöztesd a babát, hacsak nincs rá szüksége
 • ne játssz a babával

Biztonságos alvás – hol aludjon a baba?

Az csak tőled függ, hogy hol alszik a baba, de ajánlott, hogy a csecsemők az első 6-12 hónapban a felnőttekkel egy szobában lévő kiságyban aludjanak, mivel ez bizonyítottan csökkenti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.

A csecsemőt mindig a hátára fektetve, a fejét és az arcát fedetlenül kell altatni, akár éjjel, akár nappal alszik.

Figyelj a fáradtság jeleire

A csecsemők olyan jeleket mutatnak, amikor elfáradnak, mint a grimaszolás, ásítás, girbegurba, homlokráncolás, szopás, bámulás, összebújás, rángatózó mozdulatok, túlzott aktivitás, ökölbe szorítás, szemdörzsölés, nyűgösség vagy sírás. Ha időben reagálsz ezekre a fáradtságra utaló jelekre, megelőzheted, hogy a baba nyugtalanná váljon, és könnyebben el tudjon aludni.

A rutin kialakítása egy újszülöttel

Az újszülöttek egész nap és éjszaka fel-alá alszanak. Hasznos lehet, ha van egy séma, de ezt bármikor megváltoztathatod az igényeinek megfelelően. Megpróbálhatod például, hogy közvetlenül lefekvés előtt ébreszted fel a babát etetésre, abban a reményben, hogy hosszan fog aludni, mielőtt újra felébredne.

A lefekvési rutin kialakítása

Úgy érezheted, hogy készen állsz a lefekvési rutin bevezetésére, amikor a baba körülbelül 3 hónapos. Egy egyszerű, nyugtató lefekvési rutin bevezetése mindenki számára hasznos lehet, és segíthet megelőzni a későbbi alvásproblémákat. Ez egyben remek személyes időtöltés is a babával. Íme néhány dolog, amit érdemes kipróbálni:

 • meleg fürdő lefekvés előtt
 • éjszakai ruhák és friss pelenkacsere
 • fogmosás (ha van)
 • lefektetés
 • esti mese olvasása
 • a szoba fényeinek csökkentése, hogy nyugodt légkört teremts
 • jóéjt puszi és ölelés
 • altatódal éneklése vagy egy felhúzható zenélő játék, amelyet bekapcsolhatsz, amikor lefekteted a babát.

0-6 hónapos csecsemők altatása

A babáknak meg kell tanulniuk az elalvás képességét, és a szülők segíthetnek ebben.

Az első 6 hónapban megpróbálhatod a karodban tartani a babát, amíg el nem alszik. Használj gyengéd ritmikus simogatást, ringatózást, simogatást, beszélgetést vagy halk éneklést, mielőtt a kisbabát a kiságyban elaltatnád. Ezek az ismétlések az ellazulást és az elalvást jelzik.

Megpróbálkozhatsz a „kézzel való megnyugtatással” is, amikor a babát ébren (de nyugodtan és álmosan) helyezed a kiságyba, és gyengéden simogatod, amíg el nem alszik, és gyengéd „ssshhh” hangokkal vigasztalod.

Ha a baba nyugtalan lesz vagy az marad, vedd fel egy kis ölelésre, amíg megnyugszik vagy elalszik, mielőtt visszahelyeznéd a kiságyba. Maradj vele, amíg el nem alszik.

6-12 hónapos csecsemő letelepedése

A fiatalabb csecsemőkhöz hasonlóan segít, ha halkan beszélsz és ölelgeted a babát, hogy megnyugtasd.

Próbáljd ki a „kézzel való megnyugtatás technikáját”, és amint a baba megnyugszik vagy elalszik, távolodj el a kiságytól, vagy hagyd el a szobát. Ha a baba kezd nyugtalanná válni, térj vissza, és folytasd a baba megnyugtatását simogatással és nyugtató hangokkal, mielőtt ismét eltávolodnál vagy elhagynád a szobát. Egyes csecsemőknek szükségük lehet arra, hogy a szobában maradj, amíg el nem alszanak.

Ahogy gyermeked idősebb lesz, hasznos lehet, ha hasonló lefekvési rutint tartasz be. A túl sok izgalom és inger közvetlenül lefekvés előtt újra felébresztheti a gyermeket. Tölts egy kis időt a nyugodt pihenéssel és nyugodtabb tevékenységekkel, például olvasással.

baba elaltatása
A baba elaltatása során fontos a megfelelő rutin kialakítása

Mennyi alvás elég?

A felnőttekhez hasonlóan a csecsemők és a gyermekek alvási szokásai is eltérőek. Születésüktől fogva egyes csecsemőknek több vagy kevesebb alvásra van szükségük, mint másoknak. A következő lista a csecsemők és gyermekek átlagos alvásigényét mutatja be 24 óra alatt, beleértve a nappali alvást is.

Születéstől 3 hónapos korig

A legtöbb újszülött többet alszik, mint amennyit ébren van. A teljes napi alvásuk változó, de 8 órától akár 18 óráig is terjedhet. A csecsemők éjszaka felébrednek, mert meg kell őket etetni. A túl meleg vagy túl hideg szintén megzavarhatja az alvásukat.

3-6 hónapos kor között

Ahogy a baba növekszik, kevesebb éjszakai etetésre lesz szüksége, és tovább tud majd aludni. Ebben a korban a legtöbbjük 14-15 órát alszik nappal és éjszaka. Néhány csecsemő 8 órát vagy annál is többet alszik éjszaka, és 2-3 rövidebbet nappal. A 4 hónapos korban már kétszer annyi időt töltenek éjszakánként alvással, mint nappal.

6-12 hónapos kor között

Ebben a korban az éjszakai etetésre már nem lesz szükség, és egyes csecsemők akár 13 órát is alszanak éjszaka. A fogzási panaszok vagy az éhség azonban néhány csecsemőt felébreszthet éjszaka.

12 hónapos kor

A csecsemők ebben a korban egy 24 órás időszak alatt összesen körülbelül 12-13 órát tudnak aludni.

2 év

A legtöbb 2 éves gyermek 11-12 órát alszik éjszaka, és 1 vagy 2 napközbeni alvást tart.

3 és 4 év között

A legtöbbeknek körülbelül 12 óra alvásra van szükségük, de ez a szám 8 és 14 óra között változhat. Néhány kisgyermeknek napközben is szüksége lesz alvásra.

A zavart éjszakák kezelése

Próbálj meg ellenállni a késztetésnek, hogy beszaladj a szobába, ha a baba éjszaka sír. Életkortól függően hagyd ott néhány percre, és nézd meg, hogy magától megnyugszik-e. Az újszülöttek az első hónapokban óhatatlanul többször is felébrednek éjszaka, és a zavart éjszakák nagyon nehezen viselhetők.

Ha tápszerrel táplálod a kicsit, akkor bátoríthatod a partnered, hogy ő is etesse a kicsit. Ha szoptatsz, megkérheted a partnered, hogy vegye át a kora reggeli pelenkázást és öltöztetést, hogy vissza tudj aludni.

Ha már kialakult egy jó szoptatási rutin, a párod időnként adhatna egy üveg lefejtett anyatejet az éjszaka folyamán. Ha egyedül vagy, megkérhetsz egy barátot vagy rokont, hogy maradjon nálad néhány napig, hogy aludni tudj.

Alvási problémák

Minden baba megváltoztatja a szokásait. Amikor már azt hiszed, hogy minden rendben van, és jól aludtatok, a következő éjszaka már 2 óránként fenn kell lenned.

Készülj fel a rutinok megváltoztatására, ahogy a baba növekszik és a fejlődés különböző szakaszaiba lép. És ne feledd, hogy a növekedési hullámok, a fogzás és a betegségek mind befolyásolhatják a baba alvását.

Síró baba

Ha a baba nem alszik, és a szokásos gondoskodás és ápolás ellenére is sír vagy nyugtalannak tűnik, akkor érdemes orvos véleményét kikérni, mivel vannak olyan betegségek, amelyek megzavarhatják a baba alvását és nyugtalanságot okozhatnak.