Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba és gyermek fogápolás

A csecsemők 20 tejfoggal születnek, amelyek általában 6 hónapos korukra kezdenek átjönni az ínyen, és 2-3 éves korukra általában már minden fog megjelenik, ezért fontos, hogy a baba fogápolás megfelelő legyen már egészen kicsi korban.

Bár gyermeked el fogja veszíteni a tejfogait, ezekre azért van szükség, hogy a maradandó fogak a megfelelő helyre kerüljenek az állkapocsban, amikor eljön az ideje. Tehát amint megjelennek a fogak, itt az ideje elkezdeni a azok tisztítását.

A fogak megjelenésével a szuvasodás lehetősége is felmerül.

Talán nem is tudod, hogy a fogszuvasodás egyik legsúlyosabb formája azoknál a csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő, akik cukros italokat, például tejet és friss gyümölcslevet tartalmazó cumisüveget kapnak.

Ha a fogakkal érintkezve maradnak, a cukros italok bármilyen fajtája szuvasodást okoz, mivel a cukor savvá alakul, amely feloldja a fogzománcot. Ezért a baba fogápolás szempontjából fontos, hogy korlátozzuk a cukros italok bevitelét.

Tippek a csecsemő és a kisgyermek fogszuvasodásának megelőzésére

  • Minden etetés után töröld át a baba ínyét egy nedves kendővel vagy tiszta gézpárnával. Amint megjelenik a baba első foga, egy puha fogkefével és egy kevés vízzel megmoshatod azt.
  • Borsónyi mennyiségű, alacsony fluoridtartalmú fogkrém 18 hónapos kortól használható. Ha gyermeked egy kis mennyiségű fogkrémet lenyel, az nem jelent aggodalmat. A kisgyermekek fogait naponta kétszer kell tisztítani – reggel és lefekvés előtt.
  • Amint gyermekének 2 foga összeér, általában 24 és 30 hónapos kor között, kezdj el fogselymet használni fogmosás előtt.
  • Soha ne engedd, hogy gyermeked tejes, tápszeres, gyümölcslevet vagy cukrozott folyadékot tartalmazó cumisüveggel (amelyek mind cukrosak) aludjon el.
  • Ha cumit használ, ügyelj arra, hogy az tiszta legyen, és ne mártogassd cukortartalmú folyadékba.
  • Az első fog megjelenése után 6 hónappal vagy 12 hónapos korában – attól függően, hogy melyik következik be előbb – kezdd el gyermeked fogorvoshoz vinni.
  • Tápláld gyermeked kiegyensúlyozottan az 5 fő élelmiszercsoportból – zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, hús és tejtermékek – álló étrenddel. Korlátozd a magas cukortartalmú nassolnivalókat.
  • Bátorítsd gyermeked, hogy szomjúság esetén igyon vizet, a gyümölcsleveket és az üdítőitalokat pedig korlátozza különleges alkalmakra.
baba fogápolás
A baba fogainak ápolás a fejlődés fontos része

Már egészen kicsi korban kezdd el gyermekednek egészséges fogápolási szokások megtanítását. Ez megelőzheti a jövőbeni fogászati problémákat.