Remek Anya

Anyának lenni jó!

A baba fogzás sorrendje – Ez a grafikon segít!

Mikor jön elő a baba első foga, és mely tejfogak mikor jelennek meg, mi a baba fogzás sorrendje? Megvannak a válaszok, valamint egy praktikus babafogzási táblázat, amely végigvezet téged ezen a fontos mérföldkövön.

Vársz, leskelődsz, talán még bökdösöd is. Átvészelsz néhány nyugtalan éjszakát a szokatlanul nyűgös babáddal … és ta-da! Megjelenik az első ici-pici tejfogacska. De ha egyszer azok a kis gyöngyházfehérkék elkezdenek előbújni, akkor mi lesz? 

A tejfogak a maradandó fogsor ideiglenes helytartói, de fontos szerepet játszanak gyermeked fejlődésében. Íme, amit tudnod kell a baba első fogáról és a tejfogak megjelenéséről.

Hány éves korban lesznek fogaik a csecsemőknek?

Amikor a tejfogak előbújásáról van szó, a normál értékek széles skálája létezik. Az átlagos első tejfog 6-7 hónapos korban jelenik meg, de előfordulhat, hogy az első fogak 12 hónapos kor körül (vagy még később) bújnak elő. Néhány csecsemő pedig nagyon korán, 3-4 hónapos kor körül növeszi ki az első fogait.

Nehéz megjósolni, hogy pontosan mikor érkeznek meg a baba fogai. Előfordulhat, hogy a baba hónapokkal az első fog áttörése előtt is tapasztalja a fogzás tüneteit, de az is előfordulhat, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem észlelhetőek a tünetek. 

Baba fogzás sorrendje – A tejfogak táblázata és a fogak megjelenése

Sok csecsemőnél az alsó frontfogak (más néven alsó középső metszőfogak) jelennek meg először, körülbelül 6-10 hónapos korban. Az is normális, hogy a felső frontfogak (vagy felső középső metszőfogak) ugyanilyen ütemben, körülbelül 8-12 hónapos korban jelennek meg.

A csecsemő első fogai és a molárisok (egyszerűen azért, mert nagyobbak) fájnak a legjobban. A legtöbb baba azonban hozzászokik a tejfogak kitörésének fájdalmához, és később sem zavarja őket túlzottan.

Íme egy általános idővonal mely a tejfogak megjelenését foglalja össze. Ebből láthatod, hogy mikor kell figyelned az egyes tejfogak megjelenésére:

Fog típusa és helyeMegjelenés várható ideje
Alsó középső metszőfog6-10 hónapos kor között
Felső központi metszőfog8-12 hónapos kor között
Felső oldalsó metszőfog9-13 hónapos kor között
Alsó oldalsó metszőfog10-16 hónapos kor között
Felső első zápfog13-19 hónapos kor között
Alsó első zápfog14-18 hónapos kor között
Felső szemfog vagy szemfogak16-22 hónapos kor között
Alsó szemfog vagy szemfogak17-23 hónapos kor között
Alsó második zápfog23-31 hónapos kor között
Felső második zápfog25-33 hónapos kor között
Baba fogzás sorrendje a várható idő alapján
baba fogzás sorrendje
A baba fogzás sorrendje

Hány fognak kell lennie a csecsemőknek és a gyerekeknek?

Mire egyévesek lesznek, a legtöbb gyermeknek már két és négy foga van. A tejfogak megjelenése körülbelül 2 és fél éves korig folytatódik, amikor a legtöbb gyermeknek már a teljes, 20 tejfogból álló fogsora megvan. 

Annak ellenére, hogy „tejfogaknak” nevezik őket, ezek az apró fogak jóval a csecsemőkor után is megmaradnak. Az első tejfog általában kihullik, hogy 6-7 éves korában helyet adjon a gyermek állandó fogainak. Az utolsó tejfogak helyére 12 éves koráig nem lépnek állandó fogak, bár vannak olyan gyerekek, akiknek 21 éves korukig még nem alakul az összes tejfoguk. 

Valójában még az is viszonylag gyakori, hogy a tejfogakat hosszabb ideig, esetleg egész életükön át megtartják. Ezek a „megtartott tejfogak” általában akkor fordulnak elő, ha nincs állandó utódfog, bár néha egyszerűen azért, mert nem nő be egy állandó fog.

Ha gyermekednek visszamaradt tejfoga van, a fogorvos javasolhatja a tejfog eltávolítását vagy más fogszabályozó eljárást.

Szükségük van a babáknak a fogaikra a rágáshoz?

A baba első fogait az étel (és a bölcső korlátja, a bölcsővédő, a játékok és az ujjak) harapdálására használja, nem pedig a rágásra, ami akkor kezdődik, amikor a 2. életévben megjelennek a molárisok.

Addig a csecsemők elsősorban az ínyüket használják az ételek pépesítésére.

Hogyan ápoljam a baba első fogait?

Csak azért, mert nem állandóak, még nem jelenti azt, hogy nem fontosak. A szuvasodás megelőzése és a baba fogainak egészségének megőrzése érdekében fogadd meg az alábbi fogápolási tippeket:

  • Rendszeresen mosd meg a baba fogait. Győződj meg róla, hogy naponta kétszer megmosod a baba fogait, amint az első fogacskája kibújik. Egy játékos babafogkefe szórakoztatóbbá teszi a feladatot. A kézi fogkefék és a gyerekeknek szánt elektromos fogkefék egyaránt jól végzik a munkát, ezért válaszd azt a lehetőséget, amelyet a kisgyermeked a jelek szerint jobban kedvel. Győződj meg róla, hogy a fogkefe valódi sörtékkel rendelkezik, nem pedig gumisörtékkel, amelyek jól használhatóak az íny masszírozására, de fogmosásra nem.
  • Tálalj alacsony cukortartalmú ételeket és italokat. A cukros ételek, különösen az olyan potenciálisan alattomos élelmiszerek, mint a feldolgozott élelmiszerek és a gyümölcslevek, vélhetően a kisgyermekek közel negyedénél okoznak szuvasodást. Az egyévesnél fiatalabb csecsemők semmiféle gyümölcslevet nem kaphatnak, és ha mégis muszáj édes italt adni a kisgyermeknek, korlátozd azt napi 0.5dl 100 százalékos gyümölcslére. Hagyd ki a cukorral édesített italokat is, és mindig olvasd el az élelmiszerek címkéjét.
  • Légy óvatos a cumisüvegekkel! A fogszuvasodás megelőzése érdekében kerüld a gyümölcslevek üvegben történő felszolgálását. Ne fektesd le a babát anyatejes vagy tápszeres üveggel sem, mivel a cukrok még mindig rághatják a fogakat. Szoptatás vagy cumisüveges etetés után vagy mosd meg a fogát a babának, vagy töröld meg nedves gézzel vagy ronggyal.
  • Használj sima cumit! Soha ne mártogasd mézbe (amely csecsemőbotulizmust okozhat) vagy cukorba.
  • Kerüld a közös kanalak vagy más eszközök használatát! Így a te szádban (vagy egy testvér szájában) lévő rossz baktériumok nem terjedhetnek át a baba szájába, és nem okozhatnak szuvasodást. 
  • Látogassatok el a fogorvoshoz! Időzítsd be gyermeked első fogorvosi időpontját az első foga megjelenésekor vagy az 1 éves kor betöltésekor, attól függően, hogy melyik következik be előbb. 
  • Használj fluoridos fogkrémet! A gyermekorvosok és a fogorvosok egykor azt javasolták, hogy ne kezdjünk el fluoridos fogkrémet használni, amíg a baba ki nem tudja köpni, körülbelül 3-4 éves kora körül. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) azonban most azt ajánlja, hogy a csecsemőket egy aprócska (körülbelül rizsszemnyi méretű) fluoridos fogkrémmel kezdjék el kezelni, amint az első fogaik megjelennek, és fokozatosan növeljék meg őket egy borsónyi mennyiségre, amikor már jól ki tudják köpni, körülbelül 2-3 éves korukban.

Szüksége van fluoridpótlásra a babának?

Lehet, hogy nincs szükség fluorid-kiegészítőre, de a gyermekorvossal megbeszélheted, hogy biztos legyél benne. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek nincs szükségük fluorid-kiegészítőre, az idősebbeknek pedig csak akkor van rá szükségük, ha a helyi vízellátás nem fluorozott, vagy ha csak palackozott vizet isznak, amely nem tartalmaz fluoridot. Az orvosotok meg fogja mondani, hogy gyermekednek szüksége van-e speciális, csecsemőknek vagy kisgyermekeknek szánt étrend-kiegészítőre.

Ha esetleg a fogzás során kiütések jelennek meg, arról bővebben itt tudsz olvasni.

További baba témájú cikkeink pedig itt érhetőek el.