Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba fogzás – Tünetek és tanácsok a kezelésre

Mit jelent a fogzás?

A fogzás az, amikor a baba fogai elkezdenek átjönni az ínyvonalon. Egy másik szó erre az odontiázis.

Mikor kezdenek el fogzani a babák?

A legtöbb csecsemő 4 és 7 hónapos kora között kezdi a fogzást, de néhányan sokkal később kezdik el. Nem kell aggódni, ha a baba fogai más ütemterv szerint jönnek – ez minden babánál más és más lehet.

Baba fogzás jelei és tünetei

A tünetek nem minden csecsemőnél ugyanazok, de a következők lehetnek:

 • Duzzadt, érzékeny íny
 • Nyűgösség és sírás
 • Enyhén emelkedett testhőmérséklet
 • Rágás vagy kemény dolgok rágása.
 • Sok nyál, ami kiütéseket okozhat az arcán
 • Köhögés
 • Az arcuk dörzsölése vagy a fülük meghúzása.
 • A kezét a szájához emeli
 • Változások az étkezési vagy alvási szokásokban

A fogzás fájdalmas lehet, de általában nem betegíti meg a babákat. Keresd fel az orvost, ha a babának hasmenése, hányása vagy kiütések vannak a testén, magasabb a láza, esetleg köhögése és torlódása van a torkában. Ezek ugyanis nem a fogzás normális jelei.

Akkor is hívd a gyermekorvost, ha a baba ínye vérzik, vagy ha gennyet vagy duzzanatot látsz az arcán.

A fogak megjelenésének sorrendje

Az, hogy mikor és hogyan jönnek be a fogak, minden csecsemőnél más és más lehet, és a családi előzményeken alapulhat. A legtöbbször azonban először az alsó két első fog jön be, majd a szemben lévő felső két fog, és az ezek két oldalán lévő két fog következik. Ezután következik az alsó elülső fogak két oldala, majd megjelennek az első zápfogak. Az első zápfogak előtti fogak következnek, és a hátsó zápfogak jönnek be utoljára.

Összesen 20 „tejfog” kerül a helyére, általában 3 éves korára.

A baba fogzás sorrendjéről itt olvashatsz bővebben.

Baba fogzás – Nyugtasd meg babát fogzás közben

Ami egy barátod babájának megnyugtatására bevált, nem biztos, hogy a tiédnél is beválik. Lehet, hogy különböző dolgokat kell kipróbálnod, hogy a kisbabád jobban érezze magát:

 • Tegyél valami hideget a baba szájába, például hideg cumit, kanalat, tiszta, nedves mosdókendőt, vagy szilárd (nem folyékony), hűtött fogzási játékot vagy gyűrűt. Egyes szakértők szerint a hűtött fogzási játékok túl hidegek, és fájdalmat okozhatnak a baba szájában. Győződj meg róla, hogy a fogzási játékokat, mosdókendőket és egyéb tárgyakat megtisztítod, miután a baba használja őket.
 • Próbálj meg kemény, cukrozatlan fogzási kekszet kínálni.
 • Ha a baba 6-9 hónaposnál idősebb, adhatsz neki hűvös vizet is egy cumisüvegből.
 • Masszírozd meg az ínyt úgy, hogy tiszta ujjaddal gyengéden megdörzsölöd. Ha még nem jöttek ki a fogak, hagyhatod, hogy a baba az ujját rágcsálja. Ha szoptatod a babát, próbáld meg az ujjaidat hideg vízbe mártani, és minden etetés előtt masszírozd meg az ínyét. Ez megakadályozhatja, hogy szoptatás közben megharapja a mellbimbódat.

Kerülendő kezelések

Soha ne tegyél semmit a baba szájába, ami nem kifejezetten a fogzás csillapítására van jóváhagyva. Még néhány fogzóként vagy fogzási segédeszközként leírt termék sem biztonságos választás, beleértve a következőket is, melyenek olyanok, hogy:

 • Folyadékkal vannak töltve, amely elszakadhat és kiömölhet.
 • Törékeny anyagból készült, például műanyagból, amely fulladáshoz vezethet.
 • Amelyek szilárdra vannak fagyasztva – ezek túl kemények lehetnek a baba szájához.

Egy másik ok arra, hogy tisztában legyél a fogzást segítő játékok készítéséhez használt anyaggal: Egyesek káros anyagokból, például ólomból készülhetnek. Ezért feltétlen a gumiból készülteket keresd.

Fogzási nyakláncok

Child health experts don’t recommend teething necklaces. They’re dangerous: They can strangle the baby. They also can choke if the necklace breaks and they swallow the beads.

A gyermek-egészségügyi szakértők nem javasolják a fogzási nyakláncokat. Veszélyesek: Megfojthatják a babát. Akkor is megfulladhatnak, ha a nyaklánc elszakad, és lenyelik a gyöngyöket.

Ha úgy döntesz, hogy használsz egyet, győződj meg róla, hogy:

 • Tedd a csuklóra vagy a bokára, ne a baba nyakára
 • Mindig figyelj a babára, amikor viseli
 • Vedd, ha nem figyelsz a babára, még ha csak rövid időre is

Talán hallottál már arról, hogy a borostyánból készült fogzási nyakláncok melegítés hatására fájdalomcsillapítót bocsátanak ki. Ez nem bizonyított, és az orvosok szerint nem jó ötlet ilyet használni.

Baba fogzás elleni gyógyszer

Nem biztos, hogy a fogzás okozta fájdalom csillapítására a baba ínyére kenhető gyógyszerek segítenek. Gyorsan kimosódik a száéjból, és elzsibbaszthatja a torok hátsó részét, és megnehezítheti a nyelést.

Kerülje a vény nélkül kapható fogzseléket és folyadékokat, amelyekben benzokain van. Ugyanis ezt az összetevőt nem szabad 2 év alatti gyermekeknek adni. Ritka, de súlyos mellékhatásokat okozhat.

Egy kis adag gyermekfájdalomcsillapító, például paracetamol segíthet a babának. Ne használj ibuprofent 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél, és kérdezd meg az orvostokat, mielőtt bármilyen gyógyszert adnál a babának. Pontosan úgy használd, ahogy az orvos mondja.

A fogzás eleinte kemény lehet a Te számodra és a baba számára is egyaránt. De egyre könnyebb lesz, ahogy mindketten megtanuljátok, hogyan kell megnyugtatni minden új fogat, ami kibújik.

baba fogzás
Baba fogzás során használhatunk fogzási kiegészítőket

Hogyan ápoljuk a baba új fogait?

A jó szájhigiénia már akkor is fontos, amikor a baba még nem rendelkezik fogakkal:

 • Amíg a fogak nem jelennek meg, naponta legalább egyszer tisztítsd meg a baba ínyét nedves mosogatórongy vagy gézdarab segítségével.
 • Ha már vannak fogai, legalább naponta kétszer ugyanígy tisztítsd meg a baba száját. Erre a jó alkalom az etetések után van.
 • Az első születésnap után elkezdhetsz puha sörtéjű babafogkefét használni vízzel és egy kis mennyiségű, fluoridot nem tartalmazó fogkrémmel. Elkezdheted a fogselyem használatát is a fogaik között, de ezt nagyon óvatosan.

A gyermekorvos figyelemmel kíséri a baba fogait a szuvasodás szempontjából, és eldönti, hogy 1 éves kor előtt szükséges-e fogorvoshoz fordulni. A legtöbb gyermek esetében a gyermekorvos 3 éves koráig folytathatja a fogak szűrését.

Ha esetleg a fogzás során kiütések jelennek meg, arról bővebben itt tudsz olvasni.

További baba témájú cikkeink pedig itt érhetőek el.