Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba fürdetés – Így kezdj hozzá!

Semmi sem hasonlítható a fürdetett baba illatához, és sok szülő számára a fürdetés a baba gondozásának egyik öröme.

Gyakori, hogy sok kérdés merül fel, amikor a baba fürdetéséről van szó. A szükséges információk birtokában nyugodtabban és magabiztosabban kezdheted el a baba fürdetését.

Hogyan fürdethetem a babámat?

Segít, ha a baba fürdetése előtt megszervezzük a lépéseket. Szánj időt az előzetes tervezésre, és készülj fel annak érdekében, hogy biztonságosan meg tudd fürdetni a babát.

 • Használj csúszásmentes fürdőszőnyeget a padlón és a kádban. A kád aljára helyezett törölköző jó alternatíva, hogy a baba biztonságban érezze magát.
 • Töltsd meg a kádat meleg vízzel. Az ideális hőmérséklet 37-38 Celsius-fok körül van. A fürdővíz hőmérsékletét a könyököddel vagy a csuklóddal ellenőrizheted, semlegesnek vagy enyhén melegnek kell éreznie a bőrödön. Akár használhatsz fürdőhőmérőt is.
 • A kád megtöltése után engedj át hideg vizet a csapon, hogy elkerüld az égési sérülések veszélyét.
 • Beszélj gyengéden a gyermekedhez, miközben leteszed a kádba.
 • Egyik kezével tartsd biztonságosan a babát, a szabad kezeddel pedig mosd meg a baba bőrét. Fordíts különös figyelmet a bőrredőire. Használj sima vizet az arcára, különösen a szeme és a szája körül, majd használj babafürdetőt vagy szappant a bőrére és a hajára.
 • Óvatosan emeld ki a babát a kádból egy tiszta, száraz törülközőre. Finoman töröld szárazra a bőrét, és ügyelj arra, hogy a ráncok belsejét is megszárítsd.
 • Öltöztesd fel a babát úgy, hogy a tiszta pelenka feladásával kezded.

Újszülött baba fürdetése

Az újszülöttek hozzászoktak a meleg és vizes környezethez, és gyakran megnyugszanak, ha megfürdetik őket. Általában heti 2-3 alkalommal történő fürdetés elegendő az újszülött bőrének tisztán tartásához. Ha szeretik a fürdetést, nyugodtan fürdethetjük őket gyakrabban is. Néha a fürdetés kiszáríthatja a baba bőrét, ezért csak kis mennyiségű szappant vagy babafürdetőt használj.

Ha nem szeretnéd minden nap fürdetni a babát, egy gyors tisztítás is megteszi. Tisztítsd meg a baba arcát és szemét vattával és meleg vízzel. Használjon kevés szappant a baba kezének és a pelenka körüli környékének megtisztítása során.

Győződj meg róla, hogy a baba arcát és fejét távol tartod a víztől, és gyengéden beszélj hozzá, hogy biztonságban érezze magát.

Hogyan mossam meg a babámat most, ha már tudja irányítani a fejét?

3-4 hónapos koruk között a legtöbb csecsemő fejkontrollja kifejlődött, bár még mindig segítségre van szükségük ahhoz, hogy az arcukat és a fejüket távol tartsák a víztől. Tartsd biztonságosan a babát, és számíts arra, hogy többet fog mozogni, mint újszülött korában.

Hogyan mossam meg a babámat, ha már tud ülni?

A 6-9 hónapos korú csecsemők gyakran élvezik a heti néhány fürdetést, és inkább ülnek a kádban, mint fekszenek. Előfordulhat, hogy a babakád túl kicsi ahhoz, hogy el tudjon merülni, ezért a nagy kád jobb választás lehet.

Milyen gyakran kell fürdetnem a babámat?

Nem szükséges minden nap fürdetni a babát – hetente 2-3 alkalommal elegendő. Bár lehet, hogy úgy találod, hogy a baba megnyugszik, ha megfürdetik és a fürdetést az altatás előtti rutin részeként szeretnéd beiktatni.

Lehet, hogy gyakrabban kell fürdetni a babát, ha már szilárd ételeket eszik. Mindig több a takarítanivaló, amikor a csecsemők megtanulják, hogyan táplálkozzanak.

Mikor a legjobb idő megfürdetni a babámat?

Nincs tökéletes fürdetési idő – a nap bármely szakában vagy az este bármely szakában fürdetheted a babát. Próbálj olyan időpontot választani, amikor kisebb az esélye, hogy a baba megfázik, és nem kell sietnied a fürdetéssel.

Az első hetekben dönthetsz úgy is, hogy a párod vagy egy másik megbízható felnőtt veled van a baba fürdetés során.

Mire van szükségem a babám fürdetéséhez?

Néhány már a gyakorlatban elvégzett baba fürdetés után rá fogsz jönni, hogy mire van szükséged a folyamat során. A következők valószínűleg mindenképp kelleni fognak:

 • Stabil és kényelmes magasságú asztal vagy kádállvány, hogy ne kelljen lehajolni.
 • Legalább egy nagyméretű törölköző és egy kád.
 • Egy enyhe fürdető szappan – bármilyen babatusfürdő megfelel, vagy ha a baba bőre száraz, akkor egy szappanmentes, hidratáló készítmény. Sok babafürdető samponként is használható, csak győződj meg róla, hogy jól átöblíted a babád haját vízzel, hogy ne maradjon a fejbőrén.
 • Tiszta pelenka és ruházat.
baba fürdetés
A baba fürdetés során fontos, hogy ne fázzanak a vízben

Hol fürdethetem a babámat?

A csecsemőket általában nem érdekli, hogy miben fürdetik őket, amíg van helyük mozogni, és a víz elég mély ahhoz, hogy ne fázzanak. A babakádak ideálisak, mert hordozhatók, könnyen üríthetők és könnyen tisztíthatók. Néhány szülő a baba életének első heteiben szívesen használja a konyhai mosogatót, mielőtt áttérne a nagy kádra. Lehet, hogy a nagy fürdőkádat már akkor szeretnéd használni, amikor a baba túl van az újszülöttkori szakaszon.

Milyen lépéseket kell tennem, hogy a gyermekem biztonságban legyen a kádban?

 • Soha ne hagyd egyedül a babát a kádban, még egy percre sem. A csecsemők és a gyermekek már néhány centiméternyi vízben megfulladhatnak, ezért soha nem szabad őket felügyelet nélkül hagyni a vízben és a víz közelében.
 • Töltsd meg a kádat kellemes meleg vízzel. Ellenőrizd a hőmérsékletet a csuklóddal vagy a könyököddel, mielőtt óvatosan a kádba helyeznéd a babát.
 • Tartsd a baba fejét és arcát távol a víztől.
 • Ürítsd ki a fürdővizet, amint végeztetek. Ezt a szokást még azelőtt érdemes kialakítani, hogy a baba mozgékonyabbá válna.
 • A fürdetést tedd örömteli eseménnyé, és próbáld meg nem siettetni. Figyeld a baba reakcióit, és gyengéden beszélj hozzá.

Ahogy nő a babám, változni fog a fürdetés módja?

Ahogy a baba idősebb lesz, megtanulja, hogy várjon a fürdésre, és élvezni fogja a lehetőséget, hogy pancsoljon és játsszon a fürdőjátékokkal. Megpróbálhatnak felállni, sőt, akár ki is mászhatnak a kádból, ezért vigyázz, nehogy megcsússzanak. A csapok fölé érdemes védőburkolatot tenni.

Milyen fürdőtermékek biztonságosak a babám számára?

A legtöbb olyan fürdőtermék, amelyen a „csecsemőnek” vagy szerepel a „baba” kifejezés a címkén, nyugodtan használható. A babafürdetőszerek gyakran szappan- és parabénmentesek, azért, hogy csökkentsék a szem- és bőrreakciók kockázatát. Ha a baba bőre nagyon érzékeny vagy száraz, akkor olyan szappanmentes mosakodószert kell használni, amely megfelel a bőrének.