Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba kúszás – Mikortól kúszik a baba?

A kúszás egy fontos készség, amelyet a baba megtanul és ami nagy mérföldkő a fejlődésében. A baba akkor fog kúszni, amikor készen áll rá, a saját egyedi stílusában. A baba kúszás során imádni fogja ezt az újonnan szerzett szabadságot, és nagyon jól fogja érezni magát, amikor mindent felfedez amit csak lát.

A csecsemők általában 7 és 12 hónapos koruk között kezdenek kúszni. Általában 6 és 9 hónapos koruk között képesek négykézláb kúszni, és körülbelül 9 hónapos korukban már valószínűleg a hasukra fordulnak és hason kúsznak.

Hogyan fejlődik a babám kúszáskészsége?

A kúszás egy új készség a baba számára, amelyet meg kell tanulnia. Minden egyes új készség, amelyet a baba kifejleszt, a korábban megtanult készségekre épül, és minden egyes készség összetettebb, mint az előző.

A kúszás előtt a babád olyan készségek fejlesztésével volt eddig elfoglalva, mint a fejének irányítása, a karjainak mozgatása, a támasztékkal és anélkül való felülés, az elölről hátra és hátulról előre gurulás, valamint a saját testsúlyának megtartása a karjain és lábain keresztül.

Mindezek a dolgok fontosak az erejük és a kúszás, majd később a járás megkezdéséhez szükséges képességük fejlesztéséhez.

Normálisan kúszik a babám?

A baba valószínűleg négykézláb fog kúszni, de nem minden baba mászik ugyanúgy, és ez nem baj. Vannak más kúszási stílusok is, amelyeket észrevehetsz, mint például a hason csúszás „kommandós stílusban”, a fenéken csúszás („popsi-csoszogás”), vagy az előre helyett hátrafelé kúszás.

baba kúszás
A baba kúszás során sok minden új élményre fog szert tenni.

Baba kúszás – Hogyan tudom segíteni?

Sok mindent megtehetsz, hogy segítsd a babádat a kúszás megtanulásában:

  • „Pocakoskodjatok” együtt – a pocakoskodást úgy értjük, hogy a babát a hasára fektetjük a napi játékrutin részeként. Ez segít megerősíteni és felkészíteni a baba fejét, nyakát, hátát és lábizmait a kúszásra. Próbáljátok ki a hasalást különböző helyszíneken, hogy mindkettőtök számára szórakoztató legyen, például bent egy szőnyegen vagy a szabadban egy takarón, és közben beszélgessetek és énekeljetek. A pocakon való fekvést már születéstől kezdve el lehet kezdeni és az életkor, valamint a képességek függvényében lehet növelni (10 másodperctől 10 percig). Fontos, hogy mindig felügyeld a babát a pocakon való fektetés közben.
  • Játsszatok együtt a padlón – a baba a játék révén tanul, és a veled való játék szórakoztató a babának. Ha a játékba mozgást is beiktatsz, például ha tárgyakat mozgatsz az arca előtt ide-oda, vagy egy képeskönyvet lapozgatsz, az segíthet a baba fizikai képességeinek fejlesztésében.
  • Ösztönözd a nyúlkálást – helyezz egy kedvenc tárgyat vagy játékot (vagy akár saját magadat!) a baba elérhetőségein kívülre, annak érdekében, hogy ő elérje azt. A középvonalon keresztben való nyúlás különösen jót tesz a baba motoros fejlődésének.
  • Tedd biztonságossá az otthont – távolíts el minden akadályt (például bútorokat) az útból, hogy a baba a sérülés veszélye nélkül kúszhasson. Továbbá távolíts el minden olyan veszélyes tárgyat, ami fulladást veszélyeztető kis játék lehet.

Mikor kell segítséget kérnem?

Nem minden csecsemő mászik. Néhányan egyből egyenesen kezdenek el járni és teljesen kihagyják a kúszás szakaszát. Ha azonban a baba 12 hónapos vagy annál idősebb, és nem kúszik, vagy ha aggódsz a baba fejlődésének valamelyik területe miatt, akkor kérj tanácsot a gyermekorvostól vagy védőnőtől.