Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba láb fejlődésének segítése

A gyermekek lábának fontos, egész életre szóló feladatokat kell ellátnia, ezért jól kell őket gondozni. A legtöbb csecsemő normális, egészséges lábakkal születik, és a jó gondoskodással a növekedési éveik alatt meg is kell őrizni őket. Ezért fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk a következőkre a baba láb fejlődésének szempontjából.

A baba láb ápolása

Sokat tehetsz azért, hogy a baba lábai megfelelően fejlődnek a hónapok és évek során.

Tedd lehetővé a szabad mozgást

A csecsemők rúgkapálással és vonaglással fejlesztik az izmaikat, ezért ezt soha ne akadályozd meg. A lábaknak szabadnak és aktívnak kell lenniük, nem korlátozhatja őket túl szoros ágynemű vagy bármilyen más lábtakaró.

Amikor a baba elkezd kúszni, mezítláb is megteheti. Ez segíteni fogja a lábfej és a lábujjak normális fejlődését. Nincs szükség semmiféle lábbeli viselésére, kivéve, ha hideg az idő, vagy ha a baba a szabadba megy.

baba láb
A baba láb ápolás fontos a megfelelő fejlődés szempontjából

Győződj meg arról, hogy a lábat fedő ruhadarabok nem szorosak

Fontos, hogy rendszeresen ellenőriz, hogy a baba zoknija és bojlija jól illeszkedik-e, mert a csecsemők nagyon gyorsan nőnek. Ami az egyik héten még lazán illeszkedik, a következő héten már túl szoros lehet, különösen, ha a mosás során összemegy. Különösen óvatosnak kell lenned a kombinált sztreccsruhákkal, amelyeknek a lábujjai fedettek – még ha a ruha többi része illeszkedik is, a lábfej túl szűk lehet (ha szükséges, vágd le őket a ruháról, és varrd be a széleket). A bokaruhák bokaszorítóinak elég lazának kell lenniük ahhoz, hogy jó vérkeringést biztosítsanak.

Tartsd tisztán gyermeked lábát

Minden nap mosd meg gyermeked lábát szappannal és vízzel. Alaposan szárítsd meg, különösen a lábujjak között, hogy az ottani bőr ne legyen nedves.

Amikor gyermeked járni kezd

A legtöbb gyermek 8 és 18 hónapos kora között kezd el járni. Egyesek fizikailag és érzelmileg jóval korábban készen állnak az első lépésre, mint mások, de ne siettessük a dolgot – a lábak és a lábfejek akkor fejlődnek a legjobban, ha a csecsemők a saját tempójukban tanulnak meg járni. A járást segítő eszközökre nincs szükség és valójában megnehezíthetik a baba járástanulását, valamint a felborulással sérülést is okozhatnak.

Amikor gyermeked először kezd járni, hajlamos lehet arra, hogy lábujjhegyen, vagy befelé vagy kifelé mutató lábujjakkal járjon, ami elég gyakori.

Kérj tanácsot a gyermekorvostól vagy a védőnőtől, ha gyermekeden az alábbiak bármelyike jelentkezik:

 • A lábujjak sokat fordulnak befelé vagy kifelé.
 • Az egyik láb sokkal jobban befelé vagy kifelé fordul, mint a másik.
 • Gyermeked lábfeje jobban befelé vagy kifelé fordul, mint korábban.
 • Az önálló járás nem kezdődik 18 hónapos korig.
 • Állandóan megbotlik vagy elesik.
 • Nem helyezi a súlyát az egyik lábára, vagy a járása nem tűnik szimmetrikusnak.
 • Gyermekednek csípő- vagy térdfájdalmai vannak, különösen futás után.
 • Gyermeked 3 éves korában még mindig lábujjhegyen jár.
 • A gyermek cipője egyenetlenül kopik.
 • Bőrkiütések, dudorok vagy csomók vannak gyermeked lábán.

Akkor is fordulj orvoshoz, ha gyermeked eddig jól járt, de aztán sántítani, bicegni kezd, vagy nem akar annyit járni mint eddig.

A legtöbb gyermek természeténél fogva aktív. Hagyd, hogy gyermeked a saját tempójában sétáljon, és csak olyan távolságokra menjen, amelyeket képes megtenni anélkül, hogy túlságosan elfáradna. Ha gyermeked lábfájdalmakra panaszkodik, lehet, hogy már eleget járt a nap folyamán. Ha azonban minden alkalommal, amikor sétál, fájdalomra panaszkodik, érdemes lehet megvizsgálni a lábát.

A megfelelő cipő kiválasztása

A cipő fő célja, hogy megvédje a lábat attól a felülettől, amelyen jár. Egy még nem járó babának nincs szüksége cipőre. Még a kisgyermekeknek sincs általában szükségük cipőre, amíg otthonukban mozognak.

Amint gyermeked elkezd a házon kívül járni, cipőre lesz szüksége, hogy megvédje a lábát. A rosszul illeszkedő cipők lábdeformitásokhoz vezethetnek, ezért fontos, hogy már a kezdetektől fogva megfelelően illeszkedő cipőt szerezz be.

 • Íme néhány tanács, hogy gyermeked biztosan a megfelelő cipőben járjon:
 • A cipőknek megfelelő hosszúságúnak, szélességűnek és mélységűnek kell lenniük. A megfelelő méretek biztosítása érdekében érdemes minden cipővásárláskor megmérni a gyermeked lábát.
 • A cipőnek illeszkednie kell a láb természetes formájához, különösen a lábujjak körül. A lábujjaknak szabadon kell mozogniuk, és nem szabad összenyomódniuk.
 • A leghosszabb lábujj és a cipő vége között kb. 1 cm-es mozgástérnek kell lennie.
 • A cipő nem lehet túl laza vagy túl szoros a sarok körül.

Kerüljétek el a szintetikus anyagokból készült cipőket, mivel a gyermekek lábai izzadnak és fontos a megfelelő légáteresztési képesség.

A gyerekek nem mindig panaszkodnak, ha a cipő szorítani kezd, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd, hogy gyermeked cipője még mindig megfelelően illeszkedik-e.