Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba növekedési táblázat – Fiúknak és lányoknak

A baba növekedési táblázat megmutatja, hogyan növekszik a gyermeked. Fontos, hogy ne hasonlítsd össze a baba méretét más babákéval, mivel ez félrevezető lehet. A legfontosabb, hogy a baba egészséges és boldog legyen, valamint megfelelően növekedjen.

Mi az a csecsemők növekedési táblázata?

A csecsemők növekedési táblázata segít neked, a gyermekorvosnak és más egészségügyi szakembereknek nyomon követni, hogyan növekszik a baba.

A baba növekedése jól jelzi általános egészségi állapotát és táplálkozását. Ez úgy történik, hogy összehasonlítjuk a baba növekedését más, hasonló korú csecsemők növekedésével. Erre pedig a következő táblázatok léteznek:

 • fiúk és lányok
 • csecsemők és idősebb gyermekek

A növekedési táblázatok magukba foglalják a baba méreteinek változásait, beleértve a:

 • magasságot
 • súlyt
 • fejkörfogatot

Ezeket a méréseket egy diagramon rögzítjük, így láthatóvá válik, hogy az hogyan változik az idő múlásával. A függőleges (fel-le) tengelyen a mérés, a vízszintes (oldalirányú) tengelyen a baba életkora látható.

Valószínűleg lesz egy növekedési táblázat a gyermeked személyes egészségügyi dokumentációjában.

A csecsemők növekedését (0 és 2 éves kor között) általában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) növekedési normái alapján számítják ki.

Mik azok a percentilisek?

A felnőttekhez hasonlóan a csecsemők is mindenféle formában és méretben léteznek. A növekedési táblázatok ezt a „percentilisek” segítségével mutatják. Az alábbiakban néhány példa:

 • Az 50. percentilis súlyú baba a normális súlytartomány közepén van: A korabeli csecsemők 50%-a könnyebb, 50%-a pedig nehezebb.
 • Az 5. percentilisben lévő baba kevesebbet nyom, mint a többi korabeli csecsemő 95%-a.
 • A 90. percentilisben lévő csecsemő súlya nagyobb, mint a többi korabeli csecsemő 90%-áé.

Néhány csecsemő mindig kicsi lesz, mások pedig mindig nagyok lesznek.

Minden csecsemő más-más ütemben nő, és a „normális” növekedés nagyon eltérő. A lényeg az, hogy a baba továbbra is hasonló ütemben növekedjen.

baba növekedési táblázat lányoknak
Baba növekedési táblázat lányoknak
baba növekedési táblázat fiúknak
Baba növekedési táblázat fiúknak

Baba növekedési táblázat – Hogyan használják?

A növekedési táblázatok segítenek abban, hogy megmutassák hogyan növekszik a baba, mivel a normális növekedési görbéket mutatják. A baba növekedését ábrázolhatja, annak érdekében hogy lásd, hasonló mintát követ-e, mint a többi baba az adott percentilisben.

A babát születéskor, majd 2 hetes korában mérik meg. Ezt követően a növekedésüket úgy lehet a legjobban nyomon követni, hogy 6 hónapos korukig havonta megmérjük őket. Ne aggódj, ha a súlya napról napra kicsit fel-le ingadozik – ez teljesen normális.

A növekedési táblázatokat a gyermek 18 éves koráig használják.

Beszélhetsz a védőnővel vagy a gyermekorvossal, hogy megbizonyosodj arról, hogy gyermeked normálisan növekszik és fejlődik.

Hogyan mérik meg a babámat?

A 2 év alatti csecsemők mérlegelésére speciális csecsemőmérlegeket használnak. Az újszülötteket lefektetik ezekre a mérlegekre, és a pontosabb mérés érdekében a csecsemőket 12 hónapos korukig ruha nélkül mérik.

Miután betöltötték a 2. életévüket, könnyű ruhában, állva mérik meg őket és a baba fejkörfogatát mérőszalaggal mérik.

Ha gyermeked koraszülöttként született, életkorát „korrigálják”. Ez azt jelenti, hogy az életkorát kiigazítják a koraszülöttként született hetek számának figyelembevételével. Ez úgy történik, hogy a születési életkorukból levonják a korán született hetek számát. Ezt a korrigált életkort rögzítik az összes növekedési táblázatban. Ez pedig addig folytatódik, amíg 2 évesek nem lesznek.

Mikor kell aggódnom?

Fontos mérni a baba növekedését, hogy lássuk, egészséges-e és megfelelően fejlődik-e. A szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy a baba nem nő elég gyorsan. Azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy megállapítsuk, hogy egészségesek-e.

A születés utáni héten minden baba veszít némi súlyt. Ezt a súlyt általában a 2. hétre visszanyerik. A legtöbb csecsemő 4 hónapos korára megduplázza születési súlyát.

A fiú csecsemők 13 hónapos korukra általában megháromszorozzák a súlyukat. A lány csecsemők általában 15 hónapos korukra megháromszorozzák súlyukat.

Nem valószínű, hogy bármi baj lenne a babával, ha:

 • naponta legalább 5x nagyon nedves pelenkája van
 • halvány vizelete van
 • jó méretű, puha kakit csinál
 • jó bőrszínnel és izomtónussal rendelkezik
 • teljesíti a fejlődés egyéb mérföldköveit

A súlygyarapodást befolyásolhatja a fertőzés vagy a hányás. Ha esetleg valaha is aggódnál, akkor beszélj a védőnővel vagy a gyermekorvossal.

Ha a baba növekedési percentilis értéke nagyon sokat változik – 2 nagyobb percentilisvonalonként -, akkor beszélj a gyermekorvossal vagy a védőnővel. Ők értékelni fogják a gyermek növekedési tendenciáját, hogy lássák, van-e ok az aggodalomra.

Ne feledd, hogy ne hasonlítsd össze a baba növekedését más babákéval. Az a fontos, hogy továbbra is ugyanazt az irányt követve növekedjen.