Remek Anya

Anyának lenni jó!

Újszülött baba öltöztetése

Az újszülött baba öltöztetése során néhány dolgot figyelembe kell venned, például azt, hogy milyen ruhákat használj, hogyan öltöztesd őket, és hogyan gondoskodj a pelenkázóasztal biztonságáról.

Ruhák beszerzése az újszülött számára

A csecsemők gyorsan nőnek, ezért lehet, hogy érdemesebb inkább csak néhány ruhadarabot vásárolni minden csecsemőméretből. Érdemes olyan ruhákat vásárolni, amelyekbe az újszülött hamarosan bele fog nőni, és az ujjakat felhajtani, amíg az nem kényelmes számukra és biztosítja a baba szabad mozgását.

Válassz a babád számára olyan ruhákat, amelyeken alacsony tűzveszélyességi címke van, és inkább testhezállók, mint hosszúak és bőszárúak, mivel ezek könnyebben érintkezhetnek a lánggal és könnyebben meggyulladhatnak kaphatnak.

Baba pelenkázó asztalok

Győződj meg róla, hogy a felület, amelyen pelenkázod a babát, biztonságos. Egy 1,5 méteres vagy annál nagyobb magasságból történő leesés súlyosan megsebesítheti a csecsemőt, ezért használj lesés elleni védelmet a pelenkázóasztalon. Ez magában foglalhatja a pelenkázóasztal körüli magasított peremeket, körülbelül 10 cm-rel a felület felett, amelyen a baba fekszik. Alternatívaként használhatsz gyermekbiztonsági hevedert is, ha van ilyen.

Tippek a baba pelenkázóasztalokhoz

 • Győződj meg róla, hogy a felületen nincsenek olyan rések, amelyek a baba számára elérhetők, és amelyekbe az ujjai vagy más testrészei beszorulhatnak.
 • Ha a pelenkázóasztal összecsukható, győződj meg róla, hogy a rögzítőszerkezetek jól működnek és erősek, hogy az asztal ne essen össze.
 • Mindent készíts elő a pelenkázás előtt, hogy ne kelljen otthagyni a babát. Ha el kell hozni valamit, vidd magával a babát.
 • Próbáld mindig egy kezedet a babán tartani, hogy megakadályozd, hogy leforduljon vagy lecsússzon a pelenkázóasztalról, különösen, ha idősebb lesz.
 • Tarts távol mindent, ami árthat a babának, és még csak véletlenül se tudja azt elérni.
 • Ha elromlott, ne próbáld meg magad megjavítani a pelenkázóasztal reteszeit vagy zárszerkezeteit. Vidd vissza az asztalt a gyártóhoz, vagy dobd ki.

A baba öltöztetése lefekvéshez

A biztonságos alvás érdekében ne hagyd, hogy az újszülöttnek túl meleg vagy hideg legyen, mert ez növelheti a hirtelen csecsemőhalál szindróma és a csecsemőkori hirtelen, váratlan halál egyéb formáinak kockázatát. Ha bepólyázod a babát, muszlin vagy vékony pamutpólyát használj, ne takarót, és ne öltöztesd túl a babát alatta. Az alvóruházathoz a babának ugyanannyi ruharétegre és takaróra van szüksége, mint neked. A baba hátát vagy hasát melegnek kell érezni, és normális, ha a kezeit és a lábait hűvösebbnek érzed.

A csecsemők leginkább a fejükön keresztül szabályozzák a hőmérsékletüket, ezért a túlmelegedés elkerülése érdekében ne takard le a baba fejét. Ne fektesd le őket bármivel, ami eltakarhatja az arcukat, vagy fulladásveszélyt jelenthet.

A biztonságos, nyak- és karnyílásokkal ellátott, kapucni nélküli hálózsák csökkentheti a veszélyt, mivel így az ágynemű kevésbé valószínű, hogy eltakarja a baba arcát. Emellett állandóbb szinten tartja a hőmérsékletüket.

Ha takarót használsz, akkor a szoba hőmérsékletének megfelelően öltöztesd fel, mivel a baba éjszaka le tudja rúgni a takarót.

A baba öltöztetése meleg vagy hideg időben

Meleg időben öltöztesd a babát laza, könnyű ruházatba, például egy trikóba és pelenkába vagy bő felsőbe. Ha kint van a szabadban, gondoskodj arról, hogy viseljen napszemüveget és legyen bekenve naptejjel.

Hideg időben öltöztesd a babát rétegesen úgy, hogy ha melegebb helyen tartózkodtok, le tudj venni néhány ruhadarabot. A csecsemők gyorsabban veszítik el a hőt, mint a felnőttek, különösen mivel a fejük felülete viszonylag nagyobb, ezért gondoskodj arról, hogy sapkát viseljenek. A túlmelegedés megelőzése érdekében vedd le a sapkát vagy a kapucnit, amint bementek a házba vagy beszálltok a meleg autóba, buszba vagy vonatba, még akkor is, ha ezzel felébreszted a babát.

baba öltöztetése
A baba öltöztetése során ügyeljünk arra, hogy hideg időben rétegesen öltöztessük fel.

Tippek a baba öltöztetéséhez

Íme néhány ötlet ami segíthet a baba öltöztetésében. Fontos, hogy gyengéd legyél, még akkor is, ha a baba vonaglik.

 • Először a baba tarkójára, majd az arcára tedd a kisbabájának az alsóneműjét. Ugyanezt fordítva tedd meg, amikor leveszed.
 • Ne húzd meg a baba karját, mert azt vissza fogja húzni reflexből. Óvatosan vezesd át a karját az ujjakon.
 • Hosszú ujjak esetén csomózd össze az ruha ujját, és nyújtsd ki, hogy szélesebb lyuk keletkezzen. Ezután nyúlj át a lyukon, hogy óvatosan megfogd a baba kezét, és csúsztassa át rajta az ujjait.
 • Először az egyik karjával csináld ezt meg, majd óvatosan kicsit emeld meg a babát, miközben a ruha többi részét alatta átcsúsztatod. Ezután a másik karral is végezd el ugyanezt.
 • Amikor a babák idősebbek, többet mozognak és nyűgösködnek, ezért nyugtasd meg és tereld el a figyelmüket valamivel, amivel játszhatnak. Énekelhetsz is, vagy grimaszolhatsz, esetleg egy kis gyermekdalocska is segíthet.