Remek Anya

Anyának lenni jó!

Baba szoptatás – Hogyan szoptassunk helyesen?

A baba szoptatás a táplálás természetes módja. Ez biztosítja a csecsemő számára az első 6 hónap során szükséges összes tápanyagot, és segít kialakítani a szeretetteljes kötődést közted és közte.

Az első tejet, amelyet termelsz, kolosztrumnak nevezzük. Ez antitestekben és zsírban gazdag, amelyre az újszülötteknek szükségük van az immunitásuk kialakításához.

A baba szoptatás előnyei a baba és az anya számára

Bármilyen mennyiségű szoptatás előnyös, még akkor is, ha csak rövid ideig tart.

Előnyök a baba számára

Szoptatás:

 • csökkenti a fertőzések, különösen a középfülgyulladás, a hasmenéses megbetegedések, a húgyúti fertőzések és a felső légúti fertőzések kockázatát.
 • csökkenti egyes gyermekkori rákos megbetegedések és a fiatalkori cukorbetegség kockázatát
 • csökkenti az allergia és az ekcéma kockázatát
 • segít megvédeni a hirtelen, megmagyarázhatatlan csecsemőhalál ellen.

Előnyök az anya számára

Szoptatás:

 • segít csökkenteni a szülés utáni regenerálódási időt
 • segít a méhnek visszatérni a terhesség előtti méretéhez
 • jótékony hatással van az egészségre, mivel csökkenti a mell- és petefészekrák, valamint a csontritkulás kockázatát.
 • olcsóbb, mint a tápszeres táplálás
 • kényelmesebb lehet
baba szoptatás
A baba szoptatás segít kialakítani a megfelelő kötődést mindkettőtök számára

Milyen emlőváltozások történnek a terhesség alatt?

A terhesség első jelei közé tartozik a mell és a mellbimbó érzékenysége. Ez azért van, mert a nő mellei már a terhesség legkorábbi szakaszában is a szoptatásra készülnek.

A legtöbb nő melle és mellbimbója bizonyos fokú változáson megy keresztül. Ezek közé tartozik a mellek és a mellbimbók megnagyobbodása, a mellbimbó és az areola – a mellbimbót körülvevő bőr – sötétebbé válása, a mellben lévő erek hangsúlyosabbá válása és a mellek nehezebbnek tűnnek.

A mellek először a második trimesztertől kezdve termelnek kolosztrumot. A kolosztrum mennyisége nőnként eltérő. Sok nő a harmadik trimeszterbe lépve naponta néhány millilitert tud termelni.

A gondozók javasolhatják a kolosztrum kinyomását, ha a baba várhatóan koraszülött lesz vagy rosszul érzi magát a születés után, mivel ezek az állapotok befolyásolhatják a korai szoptatás képességét.

Mikor történik az első szoptatás?

Ideális esetben a csecsemők születésük után hamarosan elkezdhetnek táplálkozni az anya melléből. A legtöbb szülészeti kórház a születést követő egy órán belül támogatja a szoptatást. Az újszülöttek általában éberek születésük után, és megpróbálják megkeresni az anya mellét táplálkozás céljából.

Az anya és gyermeke közötti kapcsolat fontos módja a kötődés ösztönzésének. Ha azonban a baba rosszul van, vagy különleges gondozásra szorul, előfordulhat, hogy el kell halasztani az első szoptatást.

Ha a baba rosszul van, vagy szükség van rá, az első szoptatást el lehet halasztani. Ekkor beszélni kell a szülésznővel arról, hogy mikor történjen ilyen esetekben a baba első szoptatása.

Gyakori szoptatással kapcsolatos problémák

A szoptatás mind az anya, mind a baba számára egy bizonyos szintű képességet igényel. Gyakran a szoptatás meglehetősen egyszerű, és csak kisebb problémák merülnek fel, amelyek gyorsan leküzdhetők. Néhány nő azonban kihívásokkal szembesül a szoptatás során, és ilyenkor jól jön a támogatás.

 • Fájó, repedezett mellbimbó – Ez általában annak a jele, hogy a baba nem kötődik megfelelően.
 • Éhes baba – Néhány napba telhet, amíg a kolosztrumtej tápláló tejjé válik, és ez idő alatt az újszülött éhes és nyugtalan lehet. A gyakori szoptatás segít ennek kezelésében, és növeli az ellátást.
 • Álmos baba – A vajúdás és a szülés nagyon fárasztó lehet az anyák és a babák számára. Az újszülötteknek néhány napba telhet, mire megtanulják, hogyan kell a mellhez tapadni és táplálkozni abból. Ennek kezelése érdekében gyengéden lehet simogatni a babát az ébrentartás véget.
 • A mell elszorulása – Ez egy gyakori probléma körülbelül 2-6 nappal a születés után. Az anya mellei kellemetlenül tele lehetnek tejjel, ahogy alkalmazkodnak a baba táplálkozási igényeihez. A gyakori szoptatás és a mellhez való megfelelő rögzülés biztosítása gyakran segít megoldani ezt a problémát.

Hogyan kezdjük el – Baba szoptatás lépésről lépésre

Bátorítsd a babádat, hogy ő maga keresse meg a melleket!

 1. Keresd azokat a jeleket vagy jelzéseket, amelyek arra utalnak, hogy a baba éhes. Az ébrenlét, a szájmozgás, a nyelv kidugása, a nyűgösség és a vonaglás mind ösztönös táplálkozási viselkedésformák.
 2. Ülj kényelmesen, a hátad és a lábad legyen jól megtámasztva.
 3. Törekedj arra, hogy érintkezz a babával, és helyezd szoptatós helyzetbe. Bármilyen kényelmes pozíció megfelelő mindkettőtök számára.
 4. Helyezd a babát közel magadhoz, a mellkasát a te mellkasodhoz, az állát pedig a melledhez. Támaszd meg a testét, hogy kényelmesen feküdjön.
 5. Óvatosan simogasd meg a baba száját az emlőbimbó aljával. Ennek arra kell ösztönöznie a babát, hogy nyissa ki a száját. Amint a szája kinyílik és a nyelve előbújik, tedd a babát a melledhez, és a mellbimbót a szájpadlás felé irányítsd. A szájuknak tágra kell nyílnia, és a melled egy részének a szájukban kell lennie, nem csak a mellbimbódnak. Figyeld meg, milyen érzés ez – nem szabad, hogy fájdalmas legyen, miközben eteted a gyermeked, de a szájuknak követnie kell a szopási és nyelési mintát.
 6. Figyeld meg a babát, miközben táplálkozik, és kövesd az általa adott jeleket, amikor jelzi, hogy folytatni akarja a szopást, vagy éppen befejezte.

A szoptatással kapcsolatos gyakori kellemetlenségek

A szoptatás könnyű lehet, de kezdetben előfordulhat, hogy a mellbimbó érzékeny lesz és megduzzad, amíg az anyatejellátás nem igazodik a baba igényeihez.

Egyes nőknél emlőgyulladás – a mell fertőzése – alakul ki. Ha ezt tapasztalod, fontos, hogy minél gyakrabban szoptass, és azonnal fordulj orvoshoz.

A csecsemők gyakran akarnak csoportos táplálást, amikor növekedési hullámokon mennek keresztül. A csoportos táplálásról akkor beszélünk, amikor a baba rövid időn belül sok rövid szoptatást szeretne. Ez normális, és gyakran előfordul a szoptatás első szakaszában és a gyors növekedés időszakában.