Remek Anya

Anyának lenni jó!

Babamasszázs – Miért jó?

A masszázsra fordított idő pihentető és kellemes lehet mindkettőtök számára. Ez idő alatt sokkal jobban alakul a ki a kötődés közted és a baba között. A babamasszázs lehetőséget nyújt arra, hogy egy kicsit kikapcsolj és közelebb kerülj a babádhoz, és hogy különleges időt töltsetek együtt, ezt pedig úgy a legjobb elérni, ha mindketten ellazult állapotban vagytok.

Ha gyermeked koraszülöttként jött a világra, kérj útmutatást a védőnőtől vagy gyerekorvostól mielőtt elkezdenéd.

Mit várhatok a babamasszázstól?

A fő szempont az, hogy a babának kellemes élményt nyújtson a masszázs. Próbáld meg csak akkor elkezdeni a masszázst, amikor már ellazultál, ugyanis a baba észreveszi, ha feszült vagy.

Figyeld a baba reakcióját, hogy lásd, élvezi-e a masszázst, vagy több időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon és hozzászokjon.

  • Annak jelei, hogy a baba élvezi a masszázst az az, hogy a teste és az arca ellazult állapotba kerül és csupán alig mozog, valamint az arcodra koncentrál
  • Annak jelei, hogy a babának szünetre van szüksége: az lehet, ha ráncolni kezdi a homlokát, nyugtalanná válik és mozog vagy meggörbíti a hátát, esetleg elfordul és nyafogni kezd
  • A masszázs befejezésének az a jele, ha a baba elkezd sírni vagy pedig elalszik

A masszázshoz kapcsolódó elvárásaid legyenek reálisak, mivel lehet, hogy a baba nem akar többet egy 10-30 perces masszázsnál.

A Babamasszázs kezdő lépései

Kezd a ráhangolódást néhány mély lélegzetvétellel, annak érdekében, hogy te magad ellazulj. Ha szeretnéd, a háttérben szólhat valamilyen lágy zene.

Győződj meg róla, hogy a szoba és a te kézhőmérsékleted megfelelő a baba számára, valamint, hogy eltávolítottál mindenféle ékszert a kezeidről. Mielőtt elkezdenéd, mosd meg és melegítsd át a kezedet és ellenőrizd, hogy a baba is készen áll a masszázsra.

A kezdéshez kenjen néhány csepp olajat vagy hidratáló krémet a kezedbe, és kezdd el masszírozni a baba talpát. Használj határozott, gyengéd, lassú simításokat a saroktól a lábujjak felé haladva. Masszírozás közben az egyik kezedet mindig tartsd a babán.

Folytasd hosszú, egyenletes simításokkal a baba lábán felfelé. Masszírozd a bokájától felfelé a combjáig és a csípője fölött. Megpróbálhatod mindkét lábát egyszerre, vagy egyszerre csak az egyiket masszírozni. Fogd meg a baba lábát a térde alatt, és finoman nyomd a hasa felé, hogy segíts neki a gázok távozásában.

Fontos, hogy kerüld el a nemi szervek területének masszírozását.

babamasszázs
A babamasszázs lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz

Felsőtest

Kezd el a felsőtest masszírozását úgy, hogy a kezed a baba vállára teszed. Gyengéd simításokat végezz a mellkasuk felé.

Használj sima, folyamatos és egyenletes simításokat a kezed minél nagyobb részével, például a tenyereddel vagy az ujjaid lapjával. Ha a mellkashoz érsz, használj átlós simításokat (válltól a szemben lévő csípőig), ha pedig a háthoz, akkor a hosszú simításokat a háton lefelé és a végtagok mentén végezd.

Masszírozd a baba karját a vállától a csuklója felé haladva. Törekedj arra, hogy ne kerüljön olaj a baba kezére. Ha ez mégis megtörténik, töröld tisztára az ujjait, mielőtt esetleg bekapná azokat.

Ha a baba hasa puha (nem kemény vagy telt), masszírozd a hasát körkörös, az óramutató járásával megegyező irányú mozdulatokkal. A babák pocakja érzékeny, ezért ha elbizonytalanodsz masszírozás közben, vagy a reakciók nem jók, térj nyugodtan tovább a következő lépésre. Kerüld el a köldök területének masszírozását, ha a köldökzsinór még nem gyógyult be teljesen.

Arc és hát

Az ujjbegyeiddel masszírozd a baba arcát. A homloka közepétől kezdve simogasd végig az arca külső felén, majd az arca felé haladva. Az ujjbegyeiddel kis körökben masszírozd a fejbőrt, mintha a haját samponoznád, de kerüld a baba kutacs részének (fej lágy része) masszírozását.

Ha a baba még mindig nyugodt, miután megmasszíroztad a test elülső részét, akkor fordítsd a hasára, és végezz hosszú, egyenletes simításokat a fejtől a lábujjakig.

Babamasszázs – Mit lehet hozzá használni?

Csak és kizárólag természetes eredetű baba masszázsolajat használj (például szőlőmagolajat, mandulaolajat, avokádóolajat). Allergia esetén kerüld a masszázsolajat vagy bármilyen dióféléket tartalmazó olajat, amíg a baba legalább 4 hónapos nem lesz. Az olajat vagy hidratálót a kezedre tedd, ne közvetlenül a babára.

Mielőtt az olajat elkezdenéd használni a masszázshoz, először mindig ellenőrizd a reakciót a baba bőrének egy kis területén.

Tippek a baba masszázshoz

  • A masszázsra az idő akkor alkalmas, amikor a baba ébren van és aktív – körülbelül fél órával etetés vagy fürdetés után.
  • Kerüld az olyan időszakokat, amikor a baba éhes vagy épp most evett.
  • Használj lassú mozdulatokat, mivel ez nyugtató hatású.
  • Használj sima, gyengéd simításokat, mivel a könnyű érintés csiklandozhat.
  • A masszázs során az egyik kezedet tartsd végig a babán, ugyanis ez az állandó érintés segít a babának, hogy biztonságban érezze magát.
  • Igyekezz minden alkalommal ugyanazt a mozdulatsort használni, mivel ez segít a babának, hogy tudja, mire számíthat.

A babamasszázs a gyermekeddel való mélyebb kapcsolatról és a közös pihenésről szól – nincs „rossz” módja a masszázsnak. Ne feledd, hogy ez különleges idő a számotokra, ezért próbálj meg olyan időpontot találni, amikor nem sietsz valahova vagy nagy valószínűséggel nem zavarnak meg titeket.