Remek Anya

Anyának lenni jó!

Babaruha méretek: Útmutató a megfelelő választáshoz

A megfelelő ruhaméretek megtalálása a gyermekek számára minden szülő számára kihívást jelent. Ennek oka, hogy nincs olyan univerzális gyermekruházat méretezési útmutató, amelyet a gyártóknak és a kiskereskedőknek követniük kellene, ami azt jelenti, hogy nem lehet a márkák méretének egységességére támaszkodni. Az elfoglalt szülők számára, akik folyamatosan próbálják felszerelni az egyre növekvő gyerekeket, ez zavart és frusztrációt okozhat. Mik a pontos babaruha méretek?

Gyermekruházat Méretek: Alapelvek

Ezek azok a méretezési kategóriák, amelyeket jellemzően látni fogsz:

 • Baba (koraszülött, 0-24 hónap)
 • Kisgyermek (2T-6T)
 • Kisgyerek (4-6X)
 • Big Kid vagy Tween (7-16)
 • Bővített méret (18-20)

Babaruha méretek

A legtöbb babaruha méreteket a hónapokban megadott életkor, majd a súly és a magasság alapján határozzák meg. Fontos figyelembe venni a súlyt és a magasságot, mert a hónaponkénti méretezés eltérő. Például a Carter’s 0-3 hónapos ruhái 8-12 kilós és 21-24 hüvelykes csecsemők számára készültek, de a Baby Gap márka 0-3 hónapos méretezése 7-12 kilós és 18-23 hüvelykes méreteket határoz meg. A legjobb illeszkedés elérése érdekében tekintse meg bármelyik márka babaruha mérettáblázatát.

Kisgyermek ruházat méretek

A 2T-6T méretekben a „T” a „Toddler” (kisgyermek) szót jelenti, az előtte lévő szám pedig az életkort jelöli. Tehát egy átlagos méretű kétéves gyermeknek a 2T méretben kell elférnie. Ez a méret azonban átfedésben van a 24 hónapossal. Itt fontos tudni, hogy a T méretek vékonyabban illeszkednek, mint a csecsemők számára a hónapok szerinti méretek, mint például a 24 hónaposok. 

Hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, előfordulhat, hogy a méretekben nem szerepel a „T” betű. Például a 3 és a 3T nem ugyanaz a méret. A „T” méretek általában néhány centivel rövidebbek, ugyanakkor több helyet biztosítanak a pelenkának. 

A kisgyermekruhákat köztudottan nehéz helyesen méretezni, mivel a márkák között nagy különbségek vannak. Például egy Gymboree 2T méretben 33-36 hüvelyk magasságú és 30-32 kilós méretben van feltüntetve. Az Osh Kosh hasonlóan 35-36 hüvelyk és 29-31 kiló magasságú 2T méretben szerepel. Azt gondolnánk, hogy ez a két márka ugyanazt az illeszkedést kínálja, de sok szülő elmondja, hogy a Gymboree kisgyermekruhák elég nagynak tűnnek.

Gyermek ruházat mérettáblázat

A legjobb illeszkedés biztosítása érdekében a fiúknál és a lányoknál egyaránt meg kell mérni a magasságot, a csípőt, a természetes derekat és a lábszármagasságot. Egyes kiskereskedők életkor alapján kínálnak méretezést, míg mások a szabványos XS-XL méretezést kínálják, ami általában a következő:

 • XS – 4-5 év
 • S – 6-7 éves korig
 • M – 8-9 éves korig
 • L – 10-11 év
 • XL – 12-13 év

Lány ruhaméretek

Amikor a nagy gyermek mérettartományba tartozó lányok esetében a méretadatok sokkal hasznosabbak, mint az életkor. A lányok testarányai annyira változatosak, hogy egyes márkák még Slim, Regular és Plus Size méreteket is megadnak a lányruhákhoz, a Plus méreteket gyakran ½-gyel kiegészítve. Íme egy példa arra, hogyan változnak:

10 Slim – 60 cm derék
10 Regular – 66 cm-es derékbőség
10 Plus (10 ½) – 73 cm-es derékbőség

Egyes márkák, például a Justice, a méretezés keverékét használják. Például különböző ruhák „normál” méretben, például 12, „osztott” méretben, például 12/14, vagy „alfa” méretben, például közepes vagy nagy méretben kaphatók. A legfontosabb, hogy figyeljünk az egyes méretek magasság- és súlyadataira.

Baba ruhaméretek
Baba ruhaméreteknél jó tudni, hogy pontosan hogyan fog illeszkedni a gyermekre

Fiú ruhák méretek

A nagyfiú méretezés fiúk számára jellemzően 8-16 éves fiúknak szól, de az életkor és a méret nem feltétlenül egyezik meg egy növekvő fiú esetében. Ez az egyik oka annak, hogy az olyan kiskereskedők, mint a Gap Kids, nagyrészt az XS-XXL „Alpha” méretezést használják, bár a pontosabb illeszkedés érdekében életkori, magassági és súlyméreteket is kínálnak. 

A fiú nadrágok és rövidnadrágok méreténél szintén gyakori a Slim és a Husky méretezés a fiúk számára. A Slim a tipikus méretezésnél kisebb derekat kínál, míg a Husky a Plus Size mérethez hasonlít. Mindig érdemes a tényleges méretekre hagyatkozni, amikor egy fiúnak nadrágot vagy rövidnadrágot szabunk.

Gyermekruházat méretek fiú nadrághoz

Míg a brit méretezés az amerikai méretezéshez hasonlóan az életkoron alapul, Európa többi részén a méretezési útmutatókat a magasság alapján határozzák meg. A svéd Hanna Andersson például a magasság alapján centiméteres méretezést használ, míg a brit Boden ruházati cég az életkor alapján határozza meg a méreteket. 

Európai márkák vásárlásakor útmutatásra lehet szükséged a mérettáblázat átváltásához. A nemzetközi átváltási táblázatok hasznosak lehetnek. Például a Hanna Andersson méretátváltási táblázata a baba- és kisgyermekruhákhoz így néz ki:

 • 50 cm = 18-22 in és 0-3 hónapos korig
 • 60 cm = 22-26 in és 3-6 hónapos korig
 • 70 cm = 26-30 in és 6-12 hónapos korig
 • 75 cm = 28-30 in és 12-18 hónapos korig
 • 80 cm = 30-32 in és 18-24 hónapos korig
 • 85 cm = 32-34 in és 2 év
 • 90 cm = 34-38 in és 3 év

Minden nemzetközi átváltási táblázat esetében tartsd szem előtt, hogy azok hozzávetőlegesek. A legpontosabb átváltás érdekében mindig olyan átváltási táblázatot használj, amely tényleges méreteket tartalmaz, nem pedig csak méretlistákat. 

A gyermekruházat méretének sokféle bonyolultsága miatt időbe telhet, amíg megtalálod a gyermeked számára megfelelő méreteket. A méretválasztási útmutatók segíthetnek, ahogyan az is, ha vásárlás előtt ismered gyermeked méreteit. Ha ezt egyszer már megállapítottad, sokkal könnyebb lesz vásárolni a kicsiknek, függetlenül attól, hogy milyen márkát választasz. Mielőtt azonban vásárolnál, ne felejtsd el megnézni legújabb bejegyzésünket, amelyben néhány nagyszerű mosási tippet találsz, annak érdekében, hogy megőrizd a divatos darabokat, azért, hogy, azok évekig vadonatújnak tűnjenek.