Remek Anya

Anyának lenni jó!

Biztonságos alvás a csecsemők számára

A csecsemők néha veszélyes helyzetekbe kerülhetnek alvás közben. Sok időt töltenek alvással, ezért fontos, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Rengeteg dolog van, amit tehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd a kockázatukat.

Tippek a a baba biztonságos alvásához

Egyes alvás pozíciók nem biztonságosak a csecsemők számára. Ezek növelhetik a hirtelen halál vagy a balesetek kockázatát. A biztonságos alvást a csecsemők számára úgy lehet biztosítani, hogy a következőkre figyelünk oda:

 • A babát a hátára fektesd alváshoz, ne a hasára vagy az oldalára
 • Ne hagyd, hogy bárki is dohányozzon a babával egy szobában
 • Ne oszd meg az ágyat a babával, különösen, ha alkoholt fogyasztottál, vagy ha alapvetően dohányzol
 • Soha ne aludj a babával kanapén vagy fotelben
 • Ne hagyd, hogy a babának túl meleg legyen
 • Tartsd a baba fejét fedetlenül, legfeljebb a vállánál magasabban pozícióban legyen rajta a takaró
 • Helyezd a babát „lábbal a lábához” helyzetben (a lábát a kiságy vagy a babakocsi végére helyezve)
 • A legbiztonságosabb alvás környezet a csecsemők számára, ha a babák az első 6-12 hónapban a saját helyiségében, egy felnőtt gondozóval egy szobában alszanak.

Helyezd a babát a hátára az alváshoz

Már a kezdetektől fogva a hátára fektesd a babát alváshoz, mind a nappali, mind az éjszakai alvás során. Ez csökkenti a hirtelen váratlan csecsemőhalál kockázatát. A csecsemők számára nem olyan biztonságos az oldalt alvás, mint a háton. Amikor a baba már elég idős ahhoz, hogy magától megforduljon, ne akadályozd meg.

A háton fekvő egészséges csecsemők nem fulladnak meg nagyobb valószínűséggel.

A közös ágyhasználat kockázatai

Az első 6-12 hónapban a legbiztonságosabb hely, ahol a baba aludhat, az a saját, biztonságos hely és veled egy szobában van. Ne oszd meg az ágyat a babával, különösen, ha te vagy a párod

 • dohányos (függetlenül attól, hogy hol és mikor dohányoztok, és még akkor is, ha soha nem dohányoztatok az ágyban).
 • nemrégiben alkoholt fogyasztottatok
 • olyan gyógyszert szedtek, amelytől nehezebben alszotok el
 • nagyon fáradtnak érzitek magatok

Az ágy megosztásának kockázatát növeli az is, ha a baba:

 • koraszülött volt (37. hét előtt született), vagy
 • 2,5 kg-nál kevesebb volt a baba súlya nyomott születésekor

Soha ne aludj a babával kanapén vagy fotelben!

Nagyon jó, ha a baba mindig veled van, de a legbiztonságosabb, ha lefekvés előtt visszateszed a kiságyába.

Ne hagyd, hogy bárki is dohányozzon a babával egy szobában

Senki sem dohányozhat a házban, beleértve a látogatókat is. Akinek dohányoznia kell, menjen ki. Ne vigye a gyermekét füstös helyekre. Ha dohányzol, a babával közös ágyban fekvés növeli a hirtelen halál kockázatát.

Ne hagyd, hogy a babának túl meleg (vagy túl hideg) környzete legyen

A csecsemők elsősorban az arcukon keresztül szabályozzák a hőmérsékletüket. A túlmelegedést úgy akadályozhatjuk meg a legjobban, ha a hátukra fektetjük őket úgy, hogy a fejük és az arcuk fedetlen maradjon. Nem kell figyelni a szoba hőmérsékletét – annak olyan hőmérsékletűnek kell lennie, amely éjszakánként kellemes az számodra -, de győződj meg róla, hogy a baba megfelelően van öltözve.

 • Amikor ellenőrzöd a babát, győződj meg róla, hogy nincs túl meleg. A mellkasát melegnek kell érezned. Ha a baba izzad vagy arca piros, vegye le az ágynemű egy részét. Ne aggódj, ha a baba kezét vagy lábát hűvösnek érzed, ugyanis ez normális.
 • Könnyebb a hőmérséklethez igazodni vékonyabb takarók használatával. Ne feledd, hogy egy összehajtogatott takaró 2 takarónak számít. Jó ötlet, ha olyan hálózsákot használsz, amelynek nyakán, hónalján vagy ujjain illeszkedik és nincs kapucnija.
 • Ha nagyon meleg van, lehet, hogy a babának nincs szüksége más ágyneműre a lepedőn kívül
 • A legtöbb rosszul vagy lázasan fekvő csecsemőnek még télen sincs szüksége extra ruhákra.
 • A csecsemők soha ne aludjanak melegvizes palackkal vagy elektromos takaróval, radiátor, fűtőtest vagy tűz mellett, illetve közvetlen napsütésnek kitéve.
 • Győződj meg róla, hogy a baba fejét nem takarja el az ágynemű, amíg alszik.
 • Vedd le a sapkákat és a plusz ruhákat, amint belépsz a házba, vagy beszállsz a meleg autóba, buszba vagy vonatba, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy fel kell ébresztened a babát.
Biztonságos alvás a csecsemők számára
A biztonságos alvás a csecsemők számára fontos

Ne hagyd, hogy a baba feje fedett legyen

Annak érdekében, hogy a baba ne másszon be a takaró alá, helyezd a „lábak a lábhoz” pozícióba. Ez azt jelenti, hogy a lábuk a kiságy, a bölcső vagy a babakocsi végében van.

 • A takarókat úgy állítsd össze, hogy azok ne érjenek feljebb a vállnál. A takarókat szorosan tűrd be, hogy ne csúszhassanak át a baba fején és használj egy vagy több réteg könnyű takarót.
 • Használj olyan bébimatracot, amely szilárd, lapos, jól illeszkedő és tiszta, valamint kívülről vízálló. A matracot pedig egyetlen lepedővel fedd le.
 • Ne használj dunnát, paplant, babafészket, ágyneműgurigát vagy párnát.

A baba bebugyolálása és pólyálása

A baba bebugyolálása vagy bepólyálása hasznos módja lehet annak, hogy segíts neki megnyugodni és a hátán aludni.

A biztonságos bebugyolálás a következőképpen néz ki:

 • a tekercsnek szilárdnak, de nem túl szorosnak kell lennie.
 • győződj meg róla, hogy a baba mellkasának és csípőjének van helye a terjeszkedéshez.
 • győződj meg róla, hogy a pólya a nyak alatt van, és nem takarja el az arcát.
 • használj könnyű pamutból vagy muszlinból készült tekercset (a takarók nem biztonságosak, mivel túlmelegedést okozhatnak a baba számára).
 • győződj meg róla, hogy a baba nincs túlöltözve a pólya alatt. Melegebb időben csak egy pelenkára és egy alsónadrágra van szükségük, hűvösebb időben pedig egy könnyű rugdalózóra.

Ahogy a baba idősebb lesz, megváltoztathatod a bebugyolálás módját. Például 3 hónapos kora körül szabadon hagyhatod a karjait. Amint már tud tekeregni, hagyd abba a bebugyolálást. Körülbelül 6 hónapos koruk után valószínűleg ellenállni fognak a bebugyolálásnak. A bebugyolálás alternatívája a biztonságos csecsemőhálózsák használata.

A csecsemővel közös ágyban való alvás különösen veszélyes, ha a csecsemő be van bugyolálva!

Hálózsák – Biztonságos alvás a csecsemők számára

A csecsemő hálózsákok segíthetnek csökkenteni a hirtelen halál kockázatát, és megakadályozzák, hogy a karok és lábak beszoruljanak a kiságy korlátjába.

A biztonságos csecsemőhálózsákot úgy készítik, hogy a baba ne tudjon belecsúszni a zsákba, és ne legyen teljesen betakarva. A hálózsáknak megfelelő méretűnek kell lennie a csecsemő számára, nyakra illesztettnek, karöltővel (vagy ujjakkal) ellátva és kapucni nélkül.

Hálózsák használatakor ügyelj arra, hogy a baba a szobahőmérsékletnek megfelelően legyen felöltözve, és ne használj hálózsákot paplannal vagy dunnával együtt. Ha további melegségre van szükség, általában elegendő egy könnyű takaró, de ügyelj arra, hogy a takarót szorosan illeszd annak érdekében, hogy alvás közben ne tudjon felemelkedni és eltakarni a baba fejét. A további melegség biztosításának másik módja, ha a babát a hálózsák belsejében több réteg ruhába öltözteted, hogy a baba melegen legyen tartva.

Kiságyak – Biztonságos alvás a csecsemők számára

Nagyon fontos, hogy a baba kiságya biztonságos legyen, és megfeleljen a hatályos szabványoknak.

Távolítsd el a játékokat, a plusz párnákat és az ütközőket a kiságyból, hogy a baba ne fulladhasson meg, vagy ne használhassa őket támaszként a kimászáshoz.

Ha használt kiságyat vásárolsz, győződj meg arról, hogy annak minden alkatrésze jó állapotban van és a helyes felállításhoz a teljes használati utasítással elérhető.

Légy különösen óvatos, ha egy baba függőágy vásárlását fontolgatod. Nincs a függőágyakra vonatkozó szabvány és az Egyesült Államokban 2 csecsemő halálát jelentették függőágyhasználathoz kapcsolódóan, ezért annak használata továbbra is felülvizsgálat alatt van.

Ha függőágyat választasz, csak jó hírű boltból/kereskedésből vásárolj, aki tanácsot tud adni a függőágy összeszerelésével kapcsolatban, és háttérszolgáltatást is nyújt.

A csecsemő legbiztonságosabb alvóhelye a szabványnak megfelelő, teljes méretű kiságy.

Összecsukható kiságyak

Az összecsukható kiságyak vagy utazóágyak csak ideiglenes használatra szolgálnak. Nagyon fontos, hogy a matrac megfelelően illeszkedjen, és hogy a kiságy stabil legyen, és ne essen össze.

E kockázatok minimalizálása érdekében a kiságynak meg kell felelnie a hordozható kiságyakra vonatkozó kötelező szabványnak.

Matracok

Csak a kifejezetten a kiságyhoz tervezett matracot használj. A rosszul illeszkedő matrac esetében veszélyes rések keletkezhetnek, amelyek beszoríthatják az alvó gyermeket, és fulladást okozhatnak. A matracnak szilárdnak, tisztának és jó állapotúnak kell lennie, és síkba kell elhelyezni (nem szabad megdönteni vagy megemelni).

Győződj meg arról, hogy a matrac megfelel a szükséges szabványoknak.

Soha ne helyezz extra matracot a kiságyba! Bár a kiságyhoz mellékelt matrac vékonynak és kellemetlenül kényelmesnek tűnhet a számodra, azt a csecsemők és kisgyermekek kényelmére és biztonságára tervezték.

Párnák és extra ágynemű

A biztonságos alváshoz a csecsemők számára a párnák nem szükségesek – ugyanis növelik a hirtelen halál kockázatát, mivel eltakarhatják a baba arcát, vagy túlmelegedést okozhatnak. Az idősebb csecsemők pedig felmászhatnak rájuk és kimászhatnak a kiságyból.

Általános szabályként ne vezesd be a párnát az alváshoz, egészen addig, amíg gyermeked nem kezd nagyágyban aludni.

Ne hagyd a játékokat vagy a plüssállatokat a kiságyban alvó gyermek mellett!

Gyermekágy pozíciója a biztonságos alváshoz csecsemők számára

Állítsd a kiságyat a redőny- és függönyzsinórok elérhetőségein kívülre! Így biztosítva, hogy azok ne tekeredjenek a baba nyakára még véletlenül se. Bármiféle dekoráció pedig legyen elérhetetlen, azok megfelelő távolságban legyenek az ágytól.

A túlmelegedés, az égési sérülések és az áramütés veszélyének elkerülése érdekében tartsd távol a fűtőtesteket vagy bármilyen elektromos készüléket a kiságytól.

A matrac alaphelyzetének megváltoztatása

Ha a kiságynak van felső és alsó matracszintje, akkor az alsó szintet akkor kezdjétek el használni, amint a gyermek fel tud állni – ellenkező esetben ki mászhat és kieshet a kiságyból.

Javítások

Ha a kiságy alkatrészei elromlanak vagy nem működnek megfelelően, mindig vidd vissza a szállítóhoz, hogy javíttassa meg. Soha ne módosítsd saját magad az új vagy régi kiságyat, mivel ez tönkreteheti a beépített biztonsági funkciókat. Csecsemők haltak meg olyan kiságyakban, amelyeknél a saját kezűleg végzett javítások veszélyt jelentettek. Ha egy jó hírű kiságyszállító nem tudja megjavítani a kiságyat, azonnal hagyjátok abba a használatát, és dobd ki.