Remek Anya

Anyának lenni jó!

BLW – Baba által vezetett elválasztás – Mit kell erről tudni?

A szilárd ételek elkezdésének egyre népszerűbb megközelítése, a BLW baba által vezetett elválasztás magában foglalja az ujjnyi ételekre való áttérést, és a pürék megkerülését. Íme, miért érdemes ezt fontolóra venned – és hogyan kezdj hozzá.

Bár sok szülő a szilárd ételek pürék formájában történő bevezetését választja, van egy alternatív megközelítés, amelyet szintén megfontolhat a baba szilárd ételekkel való ismerkedéséhez: a baba által vezetett elválasztás.

Manapság egyre több szülő mellőzi a püréket és az üveges bébiételeket e gyakorlat javára, amely magában foglalja az életkornak megfelelő ételek kínálását, hogy a csecsemők jobban irányíthassák, mit (és mennyit) vesznek a szájukba. 

Mi a BLW?

Az Egyesült Királyságban népszerű, és az Egyesült Államokban is egyre nagyobb teret hódít a baba által vezetett elválasztás, amely során a 6 hónapos vagy annál idősebb csecsemők a szilárd ételek bevezetésével egyből az ujjal történő táplálásra térnek át, megkerülve a püréket és a pépesített ételeket. 

Ezt a megközelítést babavezetett elválasztásnak nevezik, mert ez a lényege – hagyni, hogy a kicsi már a kezdetektől fogva maga etesse magát azokkal az egészséges ételekkel, amelyeket szeretne enni (ezért ez csak olyan baba esetében működik, aki legalább 6 hónapos és képes az önellátásra). 

A baba által irányított elválasztás lehetővé teszi, hogy a csecsemők megtanulják, hogyan kell először rágni (pontosabban rágózni), majd lenyelni. Megakadályozza azt is, hogy a szülők erőltessék az ételt, mivel a babák maguk irányítják, hogy mennyit vesznek a szájukba.

De nem ezek az csupán az előnyei. A szószólók és egyes kutatások szerint a baba által vezetett elválasztás (BLW) lehetséges előnyei közé a következők tartoznak: 

 • Ösztönzi a babákat, hogy megismerkedjenek a textúrák és ízek nagyobb változatosságával. Ezáltal hosszú távon nagyobb valószínűséggel alakíthatnak ki változatosabb és egészségesebb ételpreferenciákat. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a csecsemők, akik változatos ételeket esznek (beleértve a mogyoróféléket és a halat is), későbbi életük során valóban kisebb valószínűséggel lesznek ételallergiások. Csak ne feledd, hogy a diófélék (dióvajak formájában) és a tenger gyümölcsei a leggyakoribb gyermekkori allergének közé tartoznak, ezért mindig konzultálj gyermeked orvosával arról, hogyan lehet a legjobban bevezetni ezeket az ételeket a baba számára.
 • Csökkentheti a gyermekkori elhízás kockázatát. A kanállal való etetésnél a szülő irányít (ami arra késztetheti a babákat, hogy gyorsabban és többet egyenek, mint amennyire valójában szükségük van, ami esetleg ahhoz a szokáshoz vezethet, hogy figyelmen kívül hagyják a jóllakottság érzését) – de a szoptatáshoz hasonlóan a baba által vezetett elválasztás lehetővé teszi a számára, hogy éhségérzete alapján maga szabályozza, hogy mennyit eszik. Ez azt eredményezheti, hogy a kanállal etetett gyermekekhez képest kisebb eséllyel válik túlsúlyossá.
 • Elősegíti a finommotoros készségek fejlődését. Az elsősorban a falatnyi ételekhez való ragaszkodás ösztönzi a kézügyesség és a kéz-szem koordinációs készségek fejlődését.

Természetesen egyetlen etetési módszer sem tökéletes, bár rengeteg ok szól amellett, hogy fontolóra vegyük BLW módszert, van néhány hátulütője is, többek között:

 • Rendezetlen. Az ujjal történő evés bármilyen korú csecsemő számára rendetlen, különösen azok számára, akik most tanulják meg, hogyan kapaszkodjanak az ételekbe, és hogyan juttassák azokat a szájukba.
 • Figyelni kell a vasra. A szoptatott csecsemők 4 hónapos korukig elegendő vasat kapnak az anyatejből – de a szint ekkor már csökkenhet, ezért a gyermekorvos valószínűleg folyékony vaspótlással (napi 1 mg/kg) fogja kiegészíteni a táplálékot, amíg a baba el nem kezdi enni a vasban gazdag szilárd ételeket. Néhány csecsemőnek azonban nehéz lehet sok vasban gazdag ételt (például marhahúst) megrágni. A pürésített hús, a zöldségek és a dúsított gabonafélék segíthetnek a hiány pótlásában. Orvosa azt is javasolhatja, hogy a kicsi az első évben további elővigyázatosságból vaspótlót szedjen.
blw baba által vezetett elválasztás
A BLW a baba által vezetett elválasztást jelenti

BLW – Mikor kezdjük?

A szakértők, köztük az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint a szilárd ételek fogyasztásának legjobb ideje 6 hónapos kor körül van. Ebben a korban a legtöbb csecsemő már képes egyedül felülni, és képes megragadni és megtartani tárgyakat. A nyelvnyújtó reflexet is elhagyták (ami miatt idegen anyagokat löknek ki a szájukból), emellett a beleikben már kialakultak a szilárd ételek felszívásához szükséges emésztőenzimek.

Bár a csecsemő által irányított elválasztás egyre népszerűbb, és előnyei is vannak, különbözik a hagyományos módszerektől, amelyek a szilárd ételek bevezetését a pürék kanalazásával biztosítják (az AAP a szülő által kezdeményezett kanalazást ajánlja). Ha nem vagy biztos benne, hogy a baba által vezetett elválasztás megfelelő-e gyermeked számára, beszéld meg az ötletet a gyermekorvossal.

Míg a legtöbb csecsemő zöld utat kap, néhányan (azok, akiknek speciális igényeik vannak, és nem képesek önállóan felvenni és megrágni az ételeket) nem biztos, hogy kipróbálhatják a baba által vezetett elválasztást.

Hogyan kezdjük el?

Lehet, hogy szkeptikus vagy azzal kapcsolatban, hogy a 6 hónapos gyermeked képes lesz-e azonnal kezelni a szilárd ételeket, de valószínűleg meg fogsz lepődni, hogy a baba mennyire jól tud enni. Ha úgy döntöttél, hogy a baba által vezetett elválasztás útján kezded el adni a szilárd ételeket, kövesd az alábbi alapelveket:

 • Folytasd a szoptatást vagy a cumisüveges táplálást. Tartsd meg a szoptatás vagy a cumisüveges táplálás gyakoriságát, mivel a csecsemők az első év nagy részében a táplálékuk nagy részét anyatejből vagy tápszerből kapják.
 • Legyen az étel puha. Bármi legyen is a menüben, az elején az ételek állagának elég puhának kell lennie ahhoz, hogy az ujjaival szétnyomkodhassa, azért, hogy könnyeben tudja megrágni. Kerüld a kemény vagy ropogós ételeket, például a nyers répa- vagy almaszeleteket.
 • Készítsd az ételeket gyermeked életkorának megfelelően. A szilárd táplálkozást most kezdő 6 hónaposoknak olyan ételeket kínálj, amelyeket vastag csíkokra vagy pálcikákra lehet szeletelni, hogy a baba az öklében tudja tartani és felülről lefelé rágni. Amint gyermeked kifejleszti a fogását, általában 9 hónapos kora körül, elkezdheted az ételeket apró, harapásnyi darabokra vágni, amelyeket könnyen fel tud venni.
 • Étkezzetek együtt. Ha az vacsorád párolt karfiol és lazac, semmi akadálya annak, hogy a babád veled együtt egyenesen ugyanezeket az ételeket egye. Az evés társas tevékenység, ezért hagyd, hogy a kicsi lássa, mit csinál az étellel, és adj neki esélyt arra, hogy utánozzon. A gyermeked a pirítósodat kéri, vagy a banánért nyúl, amit éppen nassolsz? Kínáljon neki egy adagot (feltéve, hogy az a babának megfelelő).
 • Kínálj változatos ételeket. Idővel tedd ki a babát a választék széles skálájának, hogy segíts neki a kalandvágyó ízlését fejleszteni, és így kevésbé valószínű, hogy később válogatós evő lesz. Tálalj különböző színű (sült paradicsom, párolt zöldbab és édesburgonya) és különböző textúrájú (sima avokádó, lédús görögdinnye és még a puha főtt tészta is) ételeket. Törekedj arra, hogy étkezésenként legalább egy magas vastartalmú ételt kínálj.

Biztonsági tippek, amelyeket szem előtt kell tartani a BLW során

Természetes, hogy a fulladással kapcsolatos aggodalmak merülnek fel, amikor szilárd ételeket adsz a babának a BLW során. De amíg biztonságos ételeket kínálsz, a kicsi ínye nagyon is képes a lágy szilárd ételek megrágására. 

Mégis fontos ismerni a csecsemők fulladásának jeleit, valamint megérteni, hogy miben különbözik a fulladás attól, amikor meg akad az étel a torokban. A megakadás gyakori, különösen a csecsemő által vezetett elválasztás első néhány hetében, amikor a baba megpróbál ismeretlen csomókkal manőverezni a szájában. Ne feledd azonban, hogy a megakadás nem ugyanaz, mint a fulladás.

Amikor a csecsemők öklendeznek, maguk kezelik a problémát, és a legjobb, ha nyugodt maradsz (vagy legalábbis nyugodtnak tűnsz), és megvárod, amíg elmúlik. Ennek enyhülnie kell, ahogy a baba megtanulja, hogyan kell megbirkózni a szilárd ételekkel. Ennek ellenére jól teszed, ha megtanulod, mi a különbség a az étel megakadása és a fulladás között, és hogyan viselkedj, ha ez utóbbiról van szó:

 • A gyermek látszólag enyhén köhög, és esetleg kis zajt csap ha az étel túl hátra csúszik
 • A fuldokló gyermek viszont rémültnek tűnik, nem kap levegőt, és nem ad ki hangot, esetleg zihál. Pánikszerű lehet a tekintete és kékes színű lehet a bőre, és (kisgyermekeknél) a torkához kaphat.

Mi a lényeg? A csecsemő által irányított elválasztás biztonságos a kicsik számára, amennyiben biztonságosan mutatod be az ételeket, és betartasz néhány etetési irányelvet. Ne feledd a következőket:

 • Kerüld a fulladásveszélyes ételek felszolgálását. Ezek közé tartoznak az olyan élelmiszerek, mint a diófélék; egész szőlő, cseresznye vagy cseresznyeparadicsom; nyers zöldségek; nyers almaszeletek; nyers aszalt gyümölcsök; vastag dióvaj; hot dogok; nagy hús- vagy sajtdarabok; csontos hal; popcorn; és ropogós snackek, mint a chips, perec vagy müzliszelet.
 • Mindig felügyeld gyermekedet evés közben. Soha ne hagyd, hogy gyermeked felügyelet nélkül egyen. 
 • Evés közben a baba üljön egyenesen az etetőszékben. Ne hagyd, hogy mászás, játék vagy fekvés közben egyen, és ne tálaljon ételt a babakocsiban vagy az autóban. 
 • Figyelj az allergiás reakciókra. Már nem az a gondolkodásmód, hogy az allergiák elkerülése végett bizonyos ételek fogyasztását vissza kell tartani. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy minél több lehetőséget kínálsz, annál valószínűbb, hogy az újszülött étvágya elfogadja a különböző ételeket. Ez pedig kevesebb étkezési csatát jelent a jövőben. Azonban továbbra is fontos, hogy ismerd az ételallergia jeleit – amelyek lehetnek csalánkiütés, bőrduzzanat, nyelvduzzanat, tüsszögés, zihálás, torokszorítás, hányás, nyelési nehézség, gyomorfájdalom és hasmenés -, és konzultálj gyermeked orvosával arról, hogyan és mikor vezesse be a gyakori allergéneket, például a tojást, a mogyorót és a tenger gyümölcseit.
 • Magyarázd el a baba által vezetett elválasztást mindenkinek, aki a gyermekével foglalkozik. Fontos, hogy minden gondozó ugyanazokat a biztonsági óvintézkedéseket kövesse, mint te.
 • Vegyél részt csecsemő-újraélesztési tanfolyamon. És rendszeresen frissítsd fel a tudoásodat arról, hogyan kell segíteni egy fuldokló kisgyermeken.

Összefoglaló

A BLW (Baby-Led Weaning), a baba által vezetett elválasztást jelenti és magába foglalja az ujjnyi ételekre való áttérést pürék nélkül.

Amíg olyan ételeket adsz gyermekednek, amik puha, kezelhető darabokra vannak vágva (kezdetben ökölnyi méretűre), és nem szerepelnek a fulladásveszélyes ételek listáján, addig nem lesz gond.

Az első hónapokban tegyél meg mindent a kiegyensúlyozott étrendért. Kérdezd meg a gyermekorvost, ha aggályaid vannak azzal kapcsolatban, hogy sokat vagy keveset eszik a baba. Törekedj arra, hogy minden nap többféle ételt kínálj a különböző élelmiszercsoportokból, annak érdekében, hogy a baba biztosan megkapja a szükséges tápanyagokat.