Remek Anya

Anyának lenni jó!

Boka vizesedés terhesség alatt – Mik az okai?

A terhesség egy különleges időszak az életben, amely számos változással jár a női testben. Ezen változások egyike lehet a boka vizesedés, amely gyakran aggodalmat okozhat a várandós kismamákban a terhesség alatt.

Okok

A boka vizesedése terhesség alatt több összetett tényezőre vezethető vissza. Ezek között a következők a legjelentősebbek:

 1. Vérkeringés változásai: A terhesség időszakában a női szervezetben számos fiziológiai változás zajlik le. Az egyik kiemelkedő változás a vér mennyiségének növekedése. A terhesség során a szervezet igyekszik kielégíteni a növekvő magzat és a méh vérellátásának igényeit. Emiatt a vénás rendszer terhelése megnő, ami a lábakon kialakuló vizesedésért felelős lehet.
 2. Hormonális változások: A terhesség során a hormonok szintje meredeken emelkedik és változik. Az egyik ilyen kulcsfontosságú hormon a terhességi hormon (human chorionic gonadotropin – hCG), amely serkenti a progeszteron és az ösztrogén termelését. Ezek a hormonok befolyásolhatják a szövetekben lévő folyadék mennyiségét és eloszlását, hozzájárulva a boka vizesedéséhez.
 3. Magas vérnyomás: A terhes nőknél kialakuló magas vérnyomás, más néven preeklampzia, súlyos komplikáció lehet. A magas vérnyomás növelheti a szervezetben lévő folyadék visszatartását, ami hozzájárulhat a boka vizesedésének kialakulásához. A preeklampzia további egészségügyi kockázatokkal is járhat, és orvosi felügyeletet igényel a kezeléséhez és megelőzéséhez.

Tünetek

A boka vizesedése terhesség alatt számos jellegzetes tünettel jár, és fontos megérteni ezeket a jeleket a megfelelő kezelés és gondozás érdekében.

 1. Duzzanat: A lábak és bokák duzzanata a leggyakoribb tünet, és azokon a területeken jelentkezik, ahol a felgyülemlett folyadék összegyűlik. A duzzanat általában fokozatosan alakul ki, és a terhesség későbbi szakaszaiban, különösen a nap végén vagy hosszú idő után állva, erősebb lehet. A lábak duzzanata nem csak esztétikai problémát okoz, hanem kellemetlenséget is eredményezhet.
 2. Feszülés: Az érintett területeken, különösen a bokán és lábon, feszülés vagy nehézség érzése is kialakulhat. Ez a tünet az ödéma következtében jelentkezhet, amikor a szövetek megduzzadnak és nyomást gyakorolnak a környező struktúrákra. A feszülés érzése általában a duzzanat kialakulásával párhuzamosan jelentkezik.
 3. Bőrpír: A duzzadt területeken gyakran kialakulhat bőrpír. Ennek oka a fokozott véráramlás és az esetleges gyulladás lehet. A bőrpír általában kíséri a duzzanatot, és a bőr megjelenését érintheti, ami további kényelmetlenséget okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek egyénenként változhatnak, és az intenzitásuk is eltérő lehet. Ha a fenti tünetek súlyosak vagy hosszú ideig fennállnak, fontos szakorvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

boka vizesedés terhesség alatt
A boka vizesedése terhesség alatt kialakulhat duzzanat következtében.

Megelőzés

A boka vizesedése terhesség alatt elkerülése vagy enyhítése érdekében fontos különféle megelőző intézkedéseket tenni. Az alábbiakban részletesen ismertetjük ezeket az intézkedéseket:

 1. Rendszeres, könnyű mozgás: A rendszeres, könnyű mozgásnak kiemelkedő szerepe van a vérkeringés fenntartásában. A terhesség alatt a mozgás segít a vénás rendszer hatékonyabb működésében és megelőzi a vér pangását. Olyan tevékenységek, mint a séta, a terhesgimnasztika vagy a medencében végzett könnyű úszás, kiválóan alkalmasak a megfelelő vérkeringés biztosítására és a duzzanat csökkentésére.
 2. Lábemelés: Az esti lábemelés segíthet a felgyülemlett folyadék elvezetésében. Amikor lefekszel, emeld fel a lábaidat egy párnával alátámasztva. Ez a pozíció segít a gravitációval ellentétben a folyadékot a lábaktól visszavezetni a szervezet más részeibe. A lábemelés rendszeres gyakorlása hozzájárulhat a duzzanat csökkentéséhez és a kellemetlenségek enyhítéséhez.
 3. Kompressziós harisnya viselése: A kompressziós harisnya vagy zokni használata hatékony eszköz lehet a vérkeringés támogatására és a duzzanat csökkentésére. Ezek a speciális ruhadarabok segítenek a lábak és bokák körüli nyomás egyenletes elosztásában, elősegítve ezzel a vér visszaáramlását a szív felé. A terhesség alatt a kompressziós harisnya rendszeres viselése különösen ajánlott, különösen, ha hajlamos vagy a vizesedésre.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen megelőző intézkedést vagy testmozgást tervezel, mindig konzultálj orvosoddal vagy terhesgondozó szakemberrel, hogy biztosan megfeleljenek az egyéni egészségi állapotodnak és a terhességednek. Az egyénre szabott tanácsok és a megfelelő gyakorlatok segítenek a boka vizesedés elkerülésében vagy enyhítésében a terhesség alatt.

GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Mit tehetek a boka vizesedés ellen terhesség alatt?

A boka vizesedésének enyhítése vagy megelőzése érdekében több lépést is megtehetsz:

 • Rendszeres mozgás: A könnyű testmozgás, például a sétálás, segíthet fenntartani a megfelelő vérkeringést, csökkentve ezzel a duzzanat kockázatát.
 • Lábemelés: Este emeld fel lábaidat egy párnával alátámasztva. Ez a pozíció segíthet a felgyülemlett folyadék elvezetésében, és hozzájárulhat a duzzanat csökkentéséhez.
 • Kompressziós harisnya: A speciális kompressziós harisnya vagy zokni viselése támogathatja a vérkeringést, csökkentve a duzzanatot.

Mikor kell orvoshoz fordulni a boka vizesedése miatt terhesség alatt?

Amennyiben a boka vizesedésének tünetei súlyosak vagy hosszú ideig fennállnak, fontos, hogy konzultálj orvosoddal. A súlyos vagy tartós duzzanat más egészségügyi problémákra, például preeklampziára (magas vérnyomás terhesség alatt) utalhat, és az időben történő diagnózis és kezelés kiemelten fontos a komplikációk elkerülése érdekében.

Lehet-e a boka vizesedése terhesség alatt veszélyes?

Általában a boka vizesedése terhesség alatt nem jelent súlyos veszélyt, és a tünetek gyakran könnyen kezelhetők. Azonban bizonyos esetekben a duzzanat hátterében állhat súlyosabb egészségügyi probléma, például preeklampzia vagy vesebetegség. Ezért minden esetben fontos, hogy konzultálj orvosoddal, aki képes lesz megfelelően értékelni a tüneteket és szükség esetén további vizsgálatokat kezdeményezni a helyes diagnózis felállítása érdekében. Ne habozz felkeresni orvost, ha aggódsz vagy ha a tünetek nem enyhülnek.

Forrás: nhs.uk