Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mi a BPD jelentése?

A BPD jelentése biparietális átmérő és egyike a terhességi ultrahangvizsgálatok során végzett számos mérésnek. Ez a fejlődő baba koponyájának átmérőjét méri, az egyik falicsonttól a másikig. A biparietális átmérőt a magzat súlyának és a terhességi kornak a becslésére használják.

Minden embernek két nyakszirtcsontja van – egy a koponya bal, egy pedig a jobb oldalán. Mindkét koponyacsont úgy néz ki, mint egy ívelt lemez, amelynek két felülete és négy oldala van.

Képzeld el, hogy fogsz egy madzagot, és az egyik végét a jobb füled tetejére, a másik végét pedig a bal füled tetejére helyezed, és hagyod, hogy a fejed tetején pihenjen. A zsinór hossza nagyjából megadja a biparietális átmérőjét. Az ultrahangos technikus végzi ezt a mérést, miközben egy számítógép képernyőjén és digitális mérőeszközökkel nézi a fejlődő babát.

Hogyan és mikor mérik a BPD-t?

A BPD-mérést általában a terhesség alatti szokásos ultrahangvizsgálat során végzik. A legtöbb embernél egytől három ultrahangvizsgálat történik, általában a terhesség korai szakaszától körülbelül a 20. hétig. A magas kockázatúnak tekintett embereknek több ultrahangvizsgálatra lehet szükségük.

A BPD mérés három másik méréssel együtt hasznos, melyek a következők:

  • Fejkörfogat
  • Hasi kerület
  • A combcsont hossza (a combcsont a combcsont – a leghosszabb csont a testben)

Ez a három mérés együttesen segít megbecsülni a magzat súlyát és a terhességi kort (a terhesség előrehaladottságát). A BPD-mérés azt is megmutatja neked és az orvosnak, hogy a fejlődő baba agya hogyan növekszik. Az orvos arra törekszik, hogy a BPD-mérés, valamint a többi mérés a normálisnak tekintett tartományon belül legyen.

A biparietális átmérő a 13. héten mért körülbelül 2,4 centiméterről körülbelül 9,5 centiméterre nő, amikor a magzat elérte a terminust.

A terhesség késői szakaszában végzett biparietális átmérőmérés nem tekinthető olyan megbízhatónak a terhességi kor előrejelzésében. A terhesség 12. és 26. hete között a BPD általában 10-11 napon belül pontos a terhességi kor előrejelzésében. A terhesség 26. hete után azonban akár három héttel is tévedhet. Más tanulmányok azt mutatják, hogy a BPD a 20. hét után egyre kevésbé pontos. 

bpd jelentése
A bpd jelentése biparietális átmérő és az ultrahangos vizsgálatok során mérik

Amikor a BPD a normál tartományon kívül van

Ha a baba eredményei a normál tartományon kívül esnek, az orvosod további vizsgálatokat javasolhat. Ha például a baba BPD-méretei a szokásosnál kisebbek, az méhen belüli növekedési zavar jele lehet, vagy hogy a baba feje a szokásosnál laposabb. Ha a baba BPD-mérése a vártnál nagyobb, az azt jelezheti, hogy valamilyen egészségügyi probléma, például terhességi cukorbetegség áll fenn.

Az alacsony BPD jelezheti a magzati fej növekedésének nyomon követését. A mikrokefália aggodalomra adhat okot azon nők esetében, akik esetleg ki voltak téve a Zika-vírusnak. Ha a BPD két standard eltéréssel az átlag alá esik, a fej túlzottan laposnak tekinthető, és mikrokefália gyanúja merül fel.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) három-négyhetente magzati ultrahangvizsgálatot javasol azoknak a nőknek, akiknek megerősített vagy lehetséges Zika-vírusfertőzése van.

Összefoglaló

A BPD jelentése biparietális átmérő és egy olyan mérés, amit az orvos az ultrahangos vizsgálatok során végez. Aggasztó lehet, ha a normál tartományon kívül eső ultrahang-eredményeket kapsz. Ennek azonban számos oka lehet egyetlen ultrahangvizsgálat során, beleértve a magzat helyzetét, a vizsgálat alatti mozgást és a technikus szakértelmét. További ultrahangok és egyéb vizsgálatok segíthetnek jobb képet adni a baba egészségéről.