Remek Anya

Anyának lenni jó!

Candida terhesség alatt

A terhesség alatt a nőknél gyakran kialakulhat a candida hüvelyi gombásodás a szervezetben végbemenő változások miatt, különösen a harmadik trimeszterben. De arra nincs bizonyíték arra, hogy a candida károsíthatja a magzatot.

Mi a candida okozta hüvelyi gombásodás?

A hüvelyi gombás fertőzés a Candida gombafaj, általában a Candida albicans által okozott élesztőgombás fertőzés. Általában ártalmatlanul él a hüvelyben és nem okoz tüneteket, mivel a normális baktériumok kordában tartják a növekedését.

Ha azonban a baktériumok egyensúlya megváltozik – például terhesség, antibiotikumok szedése vagy nagy stressz esetén -, a gomba növekedhet és a következőket okozhatja:

  • fehér folyás (mint a túró), amelynek általában nincs szaga
  • viszketés és irritáció a hüvely és a szeméremtest körül 
  • fájdalom és csípő érzés szex közben vagy pisiléskor
  • bőrpír
candida terhesség alatt
A candida terhesség alatt könnyen kialakulhat a hormonális változások miatt

A candida kezelése a terhesség alatt

Ha terhes vagy, akkor a candida elleni kezelések alkalmazása előtt keresd fel a háziorvosodat vagy a szülészedet.

A terhesség alatti candida fertőzés kezelhető krémmel vagy a hüvelybe helyezett tablettával (pesszárium), amely klotrimazolt vagy hasonló gombaellenes gyógyszert tartalmaz.

A candida általában fluconazol nevű gombaellenes tablettákkal is kezelhető. Ha azonban terhes vagy, vagy teherbe akarsz esni, esetleg szoptatsz, nem szabad candida elleni tablettát szedned.

Ha a baba születésekor már jelen van a fertőzés, a baba a szülés során elkaphatja. Viszont emiatt nem kell aggódnod, mivel ez könnyen kezelhető az ő esetében is.

A terhesség alatti candida fertőzés megelőzése

Több lépést is tehetnek a terhes nők, hogy csökkentsék a candida kialakulásának kockázatát:

  • A szűk ruházat kerülése: A bő ruházat viselése segíthet megelőzni a nedvesség felgyülemlését a hüvelyi területen, ami elősegítheti az élesztőgomba növekedését.
  • A hüvelyöblítés kerülése: A hüvelyöblítés felboríthatja a hüvelyben lévő baktériumok természetes egyensúlyát, és növelheti a candida gombafertőzés kialakulásának kockázatát.
  • A nemi szervi terület tisztán és szárazon tartása: A nemi szervek területének gyengéd vízzel történő lemosása és az azt követő alapos szárítás segíthet megelőzni az élesztőgomba elszaporodását.
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás: A kiegyensúlyozott, alacsony cukortartalmú étrend segíthet megelőzni az élesztőgomba szaporodását.

További gyakori tünetek lehetnék meg a terhesség alatt a következők:

Duzzadt boka a terhesség alatt

Hátfájás a terhesség alatt

Fogínyvérzés terhesség alatt

Fejfájás terhesség alatt

Emésztési zavarok és gyomorégés

Mellszivárgás terhesség alatt

Orrvérzés terhesség alatt

Hasi fájdalom terhesség alatt

Aranyér terhesség alatt