Remek Anya

Anyának lenni jó!

Csecsemő reflux – Tünetek, kezelés és megelőzés

A köpködés teljesen normális – de ritkán a csecsemő reflux GERD jele lehet. Tudj meg többet ennek az állapotnak a tüneteiről és kezeléséről következő cikkünkben!

A köpködés a csecsemőknél természetes, ahogy azt az új szülők jól tudják. Ha a baba köpköd, általában nincs miért aggódni.

Alkalmanként azonban a gyakori és tartós köpködés, amelyet más tünetek vagy gyenge súlygyarapodás kísér, arra utalhat, hogy a babának savas refluxa vagy GERD-je van. A következő bekezdések segítenek különbséget tenni a csecsemők normális köpködése és a csecsemő reflux között.

Mi a csecsemő reflux (GERD)?

A gastrooesophagealis refluxbetegség vagy GERD a felnőttek gyomorégéséhez (savas reflux) hasonló. Normális esetben nyeléskor a nyelőcső egy sor összenyomással lefelé tolja az ételt vagy folyadékot a gyomorba. A gyomorban az ételt sav emészti meg. Amikor ez a keveredés megtörténik, a nyelőcső alsó végén lévő izomsáv megfeszül, és elzárja az ételt attól, hogy feljusson.

A csecsemőknél azonban a nyelőcső és a gyomor közötti terület fejletlen, ami azt jelenti, hogy az ott lévő izmok ellazulnak, amikor össze kellene húzódniuk. Ez lehetővé teszi, hogy a tej és a gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe és néha a torok hátsó részébe, ami a GERD tüneteit okozza.

Ne feledd, hogy a GERD közel sem olyan gyakori, mint a GER (gasztrointesztinális reflux) – a köpködés divatos kifejezése. A csecsemők többségénél az első évben a GER valamilyen formában jelentkezik. Bár a reflux normális, betegségnek, illetve GERD-nek tekintjük, ha a reflux más tünetekkel vagy szövődményekkel, például rossz súlygyarapodással jár.

A csecsemő reflux jelei

Az újszülöttkori savas reflux tünetei általában a 2. és 4. hét között jelentkeznek először. A tünetek általában a 4. hónap körül tetőznek, és a 7. hónap körül kezdenek enyhülni, amikor a baba elkezd felegyenesedni és szilárdabb ételeket fogyasztani.

Beszélj a gyermekorvossal, ha gyermekeden olyan tüneteket tapasztalsz, mint:

 • Gyakori köpködés vagy hányás (néha erősen)
 • Vért tartalmazó hányás
 • Gurgulázó, torlódó vagy ziháló hangok etetés közben
 • Túlzott nyáladzás
 • Hirtelen vagy vigasztalhatatlan sírás (általában fájdalom miatt)
 • A szokásosnál több nyűgösség
 • A hát meggörbülése etetés közben (ismét a fájdalom miatt)
 • Rendszertelen étkezési szokások (a baba visszautasítja az ételt, vagy folyamatosan eszik)
 • Lassú súlygyarapodás
 • Rossz alvás
Csecsemő reflux
A csecsemő reflux tünetei közé tartozik a vigasztalhatatlan sírás

Szoptatás és GERD

Ha lehetséges, törekedj a szoptatásra (vagy gyűjtsd össze a tejed és etesd cumisüvegből), mivel a GERD általában kevésbé súlyos a szoptatott csecsemőknél. Ez azért van, mert az anyatej könnyebben és gyorsabban emészthető, mint a tápszer.

De ha úgy döntesz, hogy nem szoptatsz, semmiképp se stresszelj ezen: Az otthoni gyógymódok és szükség esetén a gyógyszerek is segíthetnek a GERD tüneteinek enyhítésében.

Hogyan lehet enyhíteni a csecsemő reflux tüneteit?

A GERD-kezelés és a GERD elleni otthoni jogorvoslatok célja, hogy a baba jobban érezze magát, amíg ki nem nő a csecsemőkori refluxból, de nem gyógyítják meg az állapotot. Próbáld meg követni ezeket a tippeket:

 • Gyakran etessünkk, és kerüljük a túltáplálást! A nagyobb, ritkább etetések helyett kínálj gyakoribb, de kisebb mennyiségű anyatejet vagy tápszert, ami segíthet az újszülöttkori savas reflux leküzdésében.
 • Váltogasd a tápszereket és a cumisüvegeket! Ha a babát tápszerrel táplálod, kérdezzd meg a gyerekorvost, hogy érdemes-e más fajtára váltani, és használj lassú folyású adaptert a cumisüveghez.
 • Gyakorold a helyes szoptatás utáni etikettet! Próbáld meg büfiztetni a babát, és kerüld az aktív játékot (például a baba ugráltatását) közvetlenül az etetés után, hogy enyhítsd a GERD tüneteit. Etetés után kínálhatsz cumit is, mivel a szopizás megnyugtathatja őt.
 • Támaszd meg a babát függőlegesen! Ha lehetséges, próbáld meg egyenesen etetni a babát, és utána 20-30 percig támaszd meg.
 • Beszélj az orvossal. A kezelőorvos adhat néhány további tanácsot, például a tápszerek sűrítését vagy egy másik tápszer kipróbálását. Ha ezek nem működnek, néhány gyógyszer biztonságosan segíthet a gyomorsavak csökkentésében vagy semlegesítésében. Csak ne feledd, hogy ezek esetenként mellékhatásokat okozhatnak, és csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók GERD-ben szenvedő csecsemőknél, nem pedig közönséges GER-ben szenvedő csecsemőknél. Beszélhetsz az orvossal arról is, hogy adj gyermekednek probiotikumokat, amelyek cseppek formájában kaphatók csecsemők számára, vagy por formájában, amelyet a baba cumisüvegébe keverhetsz. Ha tápszerrel szoptatod, használhatsz olyan tápszert, amelybe már eleve probiotikumokat kevertek, de ismét csak előbb egyeztess a gyermekorvosoddal.

A savas reflux lehetséges hatásai csecsemőknél

Fulladás

Az etetés közbeni fulladás – azaz öklendezés – az újszülöttkori savas reflux vagy GERD jele lehet, mivel a gyomortartalom egy része visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Ha úgy tűnik, hogy a csecsemő fulladozik etetés közben vagy után, próbáld ki a fentiekben ismertetett otthoni kezeléseket és lehetőségeket (különösen az egyenes helyzetben történő etetést és az etetés utáni alátámasztást). Ha ezek a stratégiák nem segítenek, beszélj a gyerekorvossal.

Orrdugulás

Az orrdugulás is lehet a csecsemőkori GERD tünete. Bár a szakértők nem tudják pontosan, hogy a kettő miért kapcsolódik egymáshoz, a GERD-ben szenvedő csecsemőknél a gyomorsavak elérhetik az orrüreg hátsó részét, ami az orrjáratok gyulladását (és ezáltal dugulását) okozza.

Ha gyermeked orrdugulással és a GERD egyéb tüneteivel együtt jelentkezik, próbáld ki a GERD otthoni gyógymódjait, és beszélj az orvossal a gyógyszeres kezelés lehetőségeiről.

Gyomorkimenet-szűkület kontra GERD

Ha az újszülött az élet első néhány hónapjában hányt, figyeljd a gyomorkimenet-szűkület tüneteit, mivel ez néha összetéveszthető a csecsemőknél jelentkező GERD-vel.

A gyomorkimenet-szűkület tünetei közé tartozik az etetéskor jelentkező erőteljes hányás mellett az állandó éhségérzet, a kiszáradás, a székrekedés és ritkán a vér a hányásban. Bár nem gyakori, az állapot – amelyet a gyomor alján lévő nyílás beszűkülése jellemez – orvosi diagnózist és műtétet igényel a kezeléséhez.

Mennyi ideig tart a csecsemő reflux (GERD)?

Bár a tünetek a 6. hónapra általában elmúlnak, egyes esetekben a baba savas refluxa az 1. vagy 2. életévig is eltarthat. A jó hír az, hogy szinte minden GERD-ben szenvedő csecsemő kinövi a betegséget – és ha ez megtörtént, a betegség nem tér vissza. Nagyon ritka, hogy a reflux felnőttkorig fennmarad.

További baba témájú cikkeket itt találsz.

Kifejezetten pedig baba egészség témában pedig itt.