Remek Anya

Anyának lenni jó!

Egészséges italok gyermekek számára

Jó, ha ismerünk néhány tényt az italokról annak érdekében, hogy gyermekeinknek az egészséges élethez adhassuk tudást. A hivatalos tanács egyszerű: a gyermekek számára a legjobb ital a víz és a tej.

A legjobb italok gyerekeknek

Víz

A gyermekek folyamatosan veszítenek vizet a légzésen, a bőrükön, a vizeleten és a székleten keresztül. Az elvesztett vizet legjobban csapvízzel lehet pótolni. A csapvízben lévő fluorid is segít a fogak védelmében, éppen ezért a víz ideális a gyermekek számára.

Tej

A csecsemők életüket tejjel kezdik. Az anyatej a legjobb és tápszert akkor kell használni, ha a szoptatás nem lehetséges.

Körülbelül 6 hónapos korban bevezetheted a csecsemőd étrendjébe a szilárd ételekbe.

Körülbelül 12 hónapos korban pedig adhatsz neki tehéntejet. A teljes zsírtartalmú tej 2 éves korig jobb, mint a zsírszegény tej. A normál tejben lévő zsír extra energiát biztosít, amelyre a kisgyermekeknek szükségük van, mivel gyorsan növekednek.

A szoptatás folytatódhat, de nem kell folytatni a tápszerrel. Nincs szükség „követő” tápszerre és csecsemőtejre.

Körülbelül 12 hónapos kortól használhatsz rizstejet és zabtejet (legalább 100 mg kalciummal/100 ml), ha szeretnéd. Ezek az italok azonban nem tartalmaznak elegendő fehérjét és B12-vitamint, ezért a gyermekeknek sok húst, baromfit, halat, tojást, joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztaniuk, hogy pótolják azt, amit a tehéntejből nem kapnak.

2 éves kor előtt kerüld a kecsketejet, a juhtejet, a kókusztejet és a mandulatejet. A szójatejet szintén érdemes elkerülni, hacsak az orvos nem javasolja, de ekkor is győződj meg róla, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

egészséges italok gyermekek számára
Az egészséges italok gyermekek számára a következők: víz és tej

Korlátozandó vagy elkerülendő italok gyermekek számára

Gyümölcslé

Ne adj a csecsemőnek gyümölcslevet, ugyanis megzavarhatja az anyatej vagy tápszer iránti étvágyukat.

Kisgyermekek számára a gyümölcslé nem alkalmas, mivel hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz.

Nagyobb gyermekek számára alkalmanként tiszta, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé is adható.

Minden korosztály számára 1 adag gyümölcslé 125 ml, ami egy kis doboz gyümölcslé felének felel meg.

Édesített italok

A hozzáadott cukrot tartalmazó italok nem ajánlottak, mivel növelik a gyermeki túlsúly kockázatát. Ide tartoznak az üdítőitalok, a gyümölcsitalok, a vitaminos vizek, az energiaitalok és a sportitalok. Ezek növelik a gyermekek túlsúlyának kockázatát.

Koffeint tartalmazó italok

A tea, a kávé, a kóla és az energiaitalok koffeint tartalmaznak és nem alkalmasak gyermekek számára.

Az ezekben az italokban lévő koffein dózisa magas egy gyermek számára egy felnőtthöz képest. Továbbá a koffein megzavarhatja a gyermekek alvását és idegessé teheti őket.

Mennyi cukor van az italokban?

Egy normál doboz üdítőital (375 ml) akár 40-44 gramm cukrot is tartalmazhat. Ez 10-11 teáskanálnyi cukornak felel meg. Egy üveg sportital (600ml) akár 7-9 teáskanálnyi cukrot is tartalmazhat. Egy csésze gyümölcsital (250mL) 6½ teáskanál cukrot tartalmazhat és ugyanennyi vitaminos víz (250ml) akár 3½ teáskanálnyi cukrot is.

A cukros italok savasak, és a mesterségesen édesített italok is. Mindkettő károsítja a fogzománcot.