Remek Anya

Anyának lenni jó!

Egyedülálló szülő – Hogyan lehetsz így is jó szülő?

A gyerekek akkor teljesítenek jól, ha a szülői gondoskodás, melegszívű, érzékeny, reagáló és rugalmas. Ez független attól, hogy hány szülő van az életükben. De mint egyedülálló szülő olykor ez nehezebb lehet.

És függetlenül attól, hogy milyen családi körülmények között élsz, segítheted gyermeked növekedését és fejlődését azáltal, hogy:

  • azon gondolkodsz, hogyan lehet megfelelni a gyermeked igényeinek
  • nyugodtnak maradni és kezelni saját érzelmeid és reakcióid.
  • olyan információkat szerzel meg, amelyek segítenek magabiztosnak érezni magad a szülői szerepvállalásban
  • támogatást kapsz a családodtól és a barátaitól.

Pozitív kapcsolatok kiépítése a gyerekekkel egyedülálló szülőként

A veled való pozitív kapcsolat segít gyermekednek abban, hogy biztonságban és szeretve érezze magát. Ez segíthet neki megbirkózni a családi helyzetetekben bekövetkező változásokkal. A pozitív kapcsolat pedig segít neked is jól érezni magad.

A következő pár bekezdésben megtudhatod, hogy ápolhatsz jó kapcsolatot a gyermekeddel ha egyedülálló szülő vagy.

Hozd ki a legtöbbet a mindennapi pillanatokból!

A gyermekeddel eltöltött minőségi idő bármikor és bárhol megtörténhet. Beszélgethettek főzés vagy közös vacsora közben. Szójátékokat játszhattok a buszon, énekelhettek a kocsiban, vagy mesélhettek vicces történeteket lefekvés előtt egymásnak.

Érdeklődés mutatása

Ezt többféleképpen is megteheted. Például:

  • Beszélgessetek a gyermek kedvenc dolgairól, a sporttól kezdve a zenén át a könyvekig és a dolgok működéséig.
  • Kérd meg gyermeked, hogy mutassa meg kedvenc alkalmazását, vagy tanítson meg téged játszani a kedvenc játékát.
  • Próbálj eljutni az iskolai előadásokra vagy sporteseményekre.

Adj gyermekednek pozitív figyelmet!

A pozitív figyelem azt jelenti, hogy melegséggel és érdeklődéssel reagálsz a gyermeked dolgaira. Ez lehet olyan egyszerű, mint mosolyogni, nevetni vagy megölelni őt, amilyen gyakran csak lehet. Azt is megmutathatod gyermekednek, hogy örülsz neki reggel felkelés után, és amikor hazajön a bölcsődéből, óvodából vagy iskolából.

Szánj időt a közvetlen beszélgetésre!

Ha egynél több gyermeked van, próbálj meg minden gyermekre rendszeresen időt szakítani négyszemközt. Ez lehet egy könyv olvasása lefekvés előtt egy kisebb gyermekkel, vagy egy csendes játék egy nagyobb gyermekkel, amikor a kisebbek már alszanak.

A pozitív viselkedés ösztönzése, mint egyedülálló szülő

Az egyértelmű szabályok, korlátok és határok arra ösztönzik a gyermeked, hogy pozitív módon viselkedjen.

Ez a megközelítés más okokból is jó. Segít gyermekednek biztonságban érezni magát, és segít abban is, hogy következetesen viselkedj vele szemben. Ha pedig ő biztonságban érzi magát, és következetességet kap tőled, az segíthet neki megbirkózni az életében bekövetkező egyéb változásokkal.

Íme néhány ötlet a pozitív viselkedés ösztönzésére és arra, hogy gyermeked biztonságban érezze magát.

Határozz meg egyértelmű szabályokat!

Beszélj vele a családi szabályokról és a következményekről, amelyek akkor érvényesek, amikor veled van. A családi szabályok pozitív kijelentések arról, hogyan szeretnétek viselkedni egymással szemben. A szabályok segíthetnek abban, hogy a családban mindenki jobban kijöjjön egymással, és pozitívabbá és békésebbé tehetik a családi életet. Nem baj, ha a szabályaitok eltérnek a gyermeked másik szülőjének szabályaitól.

Próbálj következetes lenni

Ha a családban különélés vagy más jelentős változás történt, előfordulhat, hogy vonakodhat a szabályok és következmények betartásától. Úgy érezheted, hogy gyermeked már eleget szenvedett. Ha azonban következetesen irányítod a viselkedését, az azt az üzenetet közvetíti, hogy bizonyos dolgok, például a szabályok, nem változnak. Ez nemcsak a pozitív viselkedést ösztönzi, hanem megadja számára azt a biztonságot és következetességet, amelyre szüksége van.

Használjon rutinokat

A rutinok ösztönzik a pozitív viselkedést, mert egyértelművé teszik, hogy kinek mit, mikor, milyen sorrendben és milyen gyakran kell tennie. Emellett segítik a családi élet zökkenőmentes lebonyolítását is. Így több időd maradhat arra, hogy kellemes dolgokat csináljatok együtt, ami jót tesz a kapcsolatotoknak és a gyermek jólétének.

Hangolódj rá az érzésekre!

Lehet, hogy gyermekednek erős érzelmei vannak, például frusztráció, düh, szégyen vagy gyász. Ha segítesz neki megérteni és kezelni az érzelmeit, az pozitív viselkedés felé terelheti.

És ha néha eluralkodnak rajta az érzelmei, segíthetsz neki megnyugodni.

egyedülálló szülő
Egyedülálló szülőként törekedj arra, hogy megfelelő minőségi időt töltesz a gyermekeddel

Az egyedülálló szülő legyen kedves Önmagához!

Egyedülálló szülőként néha kemény lehetsz magaddal szemben. Lehet, hogy más szülőkhöz hasonlítod magad, és keményen megítéled magad. Az öntudatosság ilyen esetben azt jelenti, hogy legyél kedves magadhoz, és ne feledd, hogy a legjobbat teszed magadért, még akkor is, ha a dolgok nem a terv szerint alakulnak.

Az öntudatosság támogatja a mentális egészséget és a jólétet. Segít abban, hogy kevésbé érezd magad stresszesnek és szorongónak, így jobban meg tudod adni gyermekednek azt, amire szüksége van ahhoz, hogy jól növekedjen és fejlődjön.

Az öntudatosság az érzéseid észrevételével kezdődik. Ha keményen bánsz magaddal, a következő lépés az, hogy emlékeztesd magad arra, hogy a gyermeknevelés nagy feladat. Nem baj, ha nehéznek találod, és segítségre van szükséged. Az utolsó lépés, hogy mondj magadnak valami kedveset, például: „Más szülőknek is nehéz ez – nem vagyok egyedül”.

Az érzéseid és a felnőttek problémáinak kezelése

A szülők minden családban szomorúnak, dühösnek vagy zaklatottnak érezhetik magukat stresszes időszakokban. Amikor ez megtörténik, fontos, hogy tudasd gyermekeddel, hogy szereted, és hogy érzései és reakciói nem róla szólnak. Az is jó, ha megnyugtatod őt, hogy a dolgok jobbra fordulnak és, hogy vannak olyan emberek, akik tudnak támogatni és hogy mindig mellette leszel.

Ha gyermeked elég idős ahhoz, hogy megértse, próbálj meg világosan, egyenesen és őszintén beszélni arról, hogy mi zavar, de túl sok részlet nélkül. Például: „Ma rossz napom volt a munkahelyemen. Rosszkedvű vagyok”. Az érzéseid kifejezése segít a gyermekeknek abban, hogy megtanulják kifejezni a saját érzéseiket.

Általános szabályként tartsd távol a felnőttekkel kapcsolatos kérdéseket a gyermekeddel folytatott beszélgetésekből. A felnőttek problémái – például a pénzügyi gondok, a párkapcsolati problémák vagy a gyermek másik szülőjével való konfliktus – nagyon nyugtalaníthatják a gyermekeket. A legjobb, ha ilyen témákban a közvetlen barátokra hagyatkozol.

Vigyázz magadra

Amikor a gyermek gondozására koncentrálsz, előfordulhat, hogy elfelejtkezel vagy kifutsz az időből, hogy magadra is odafigyelj. De az, hogy fizikailag, szellemileg és érzelmileg is törődj magaddal, jót tesz neked és a gyermekednek is.

Egyedülálló szülőként az öngondoskodás alapvető része, hogy támogatást kapj. Jó ötlet átgondolni, hogy kitől kérhetsz segítséget, ha szükséged van rá, és milyen típusú támogatást tudnak nyújtani a környezetében élő emberek. Ez lehet gyakorlati segítség a mindennapi feladatokban, érzelmi támogatás vagy információ és tanácsadás.