Remek Anya

Anyának lenni jó!

Eper fogyasztása terhesség alatt – Biztonságos?

A gyümölcssaláta a legjobb választás, ha a terhesség alatt valami édesre vágysz. Az eper fanyar és édes íze miatt igen népszerű, de feltétlenül szem előtt kell tartani néhány biztonsági tanácsot, mielőtt az eper fogyasztása a terhesség alatt mindennapos tevékenység lenne.

Ehetnek-e a terhes nők epret?

Amikor arról kell dönteni, hogy az epret be kell-e illeszteni egy terhes nő étrendjébe, tudnod kell, hogy az eperfogyasztásnak számos előnye van. Az eper által nyújtott előnyök óriásiak, és fogyasztását egyáltalán nem szabad kerülni.

Az eper tápértéke

A tápanyagok, amelyek egyetlen csésze eperben vannak jelen, elég hatékonyan oszlanak el, hogy egy terhes nő számára mindenre kiterjedő táplálkozási lehetőséget biztosítsanak.

LeírásMennyiség
Folsav30 µg
Szelén1.2 mg
Foszfor32 mg
Rost4 g
Kalcium25 mg
Magnézium16.5 mg
Vas0.7 mg
C-vitamin95 mg
A-vitamin0.0135 mg
Kálium45 mg
Szénhidrátok11.7 g
Fehérjék1.2 g
Az eper tápértéke

Az eper egészségügyi hatásai terhesség alatt

Az eper szezonális gyümölcs, ezért fontos, hogy a fogyasztása a terhesség alatt abban a szezonban történjen, amikor széles körben elérhető.

A szív egészsége

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy az eper tartalmaz bizonyos anyagokat, amelyek csökkentik a rossz koleszterinszintet a szervezetben és az artériákban lévő plakkokat. Így az eper fogyasztása csökkenti a szívvel kapcsolatos problémák kialakulásának esélyét, és segít megőrizni az egészséget.

A látás javítása

Az A-vitamin nagy mennyiségben van jelen az eperben. A szem szaruhártyájára és retinájára hat, erősíti azokat, és ezáltal védi a látást, miközben csökkenti az időskori vakság vagy akár a szürkehályog kialakulásának esélyét.

Az immunitás fokozása

Az eper C-vitamin-tartalma is jelentős. Ezek a szervezet immunrendszerének erősítésében játszanak szerepet, megelőzve számos fertőzést.

Az öregedés hatásainak csökkentése

A szervezetben lévő méreganyagok belső károsodást okoznak és felgyorsítják az öregedést. Az eper különböző tápanyagai segítenek a károsodások helyreállításában, így kordában tartják az öregedést.

eper fogyasztása terhesség alatt
Az eper fogyasztása terhesség alatt biztonságos, de érdemes betartani néhány alapvető dolgot

Ízletes, epret tartalmazó receptek terhes nőknek

Az eper gyors és ízletes fogyasztásának legjobb módja, ha turmixot készítünk belőle. Íme néhány módszer, amit te is könnyen el tudsz készíteni otthon.

Banán és eper turmix

Ez egy nagyszerű választás a reggeli mellé, és energikussá teszi a napot.

Összetevők:

  • Vaníliás joghurt – 1/2 csésze
  • Zab – 1/2 csésze
  • Mandulatej – 1/2 csésze
  • Banán – 1 db
  • Eper – 1 csésze

Elkészítés:

  1. Turmixold össze az összes hozzávalót, amíg sima állagot nem kapsz.
  2. Ha hígabb állagot szeretnél, adjon hozzá még egy kis tejet, és keverd össze.
  3. Tegyél bele egy kevés jégkockát ha hűvösen szereted.

Kiwi-eper turmix

Ha szereted a fanyar ízt a táplálkozás során, akkor ezt kell választanod.

Összetevők:

  • Citromlé – 1 teáskanál
  • Tej – 1 csésze
  • Kiwi darabok – 1/2 csésze
  • Eperdarabok – 1 csésze

Elkészítés:

  1. Turmixold össze az összes hozzávalót, amíg sima állagot nem kapunk.
  2. A sűrűséget tej hozzáadásával finomíthatod.
  3. A tetejére tegyél néhány kiwi- és eperszeletet, valamint jégkockákat, ha hűvösen szereted.

Egészséges eper püré

Ezt az eperpürét az gyümölcs szezonjában készítheted el, és tartósíthatod a következő hónapokban történő felhasználásra. Ez egészséges, és lehetővé teszi, hogy hónapoktól függetlenül élvezhesd kedvenc gyümölcslevedet.

Összetevők:

Eper – Amennyit csak szeretnél

Elkészítés:

  1. Turmixold össze az epret, amíg sima pürét nem kapsz. Ezt kis adagokban is elvégezheted, ha nagy mennyiségű pürét szeretnél készíteni.
  2. Fagyaszd le a pürét egy légmentesen záródó ziploc zacskóban, és használd fel, amikor szükséges van rá. A nagy zacskó helyett fel is oszthatod a pürét, és kisebb zacskókban tárolhatod, így csak a szükséges mennyiséget olvaszthatod ki, így nem kockáztatod, hogy a maradék keverék megromoljon.
  3. Olvaszd ki és használd fel a pürét turmixokban vagy smoothiekban.
  4. Tipp- Ügyelj arra, hogy csak érett epret használj az elkészítéséhez, mivel a kissé nyers eper hozzáadása savanyúvá teheti a kapott pürét.

Az eper fogyasztásával kapcsolatos kockázatok terhesség alatt

Bár az eper általában biztonságos, van néhány olyan eset, amikor fogyasztása kockázatos lehet egy terhes nő számára.

  • Ha a családodban előfordult már eperallergia, akkor jó eséllyel nálad is előfordulhat. A terhesség alatti allergia a gyermeket is érintheti.
  • A nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása számos baktériumnak teszi ki a szervezetet, beleértve az E.coli baktériumot és egy csomó más parazitát. Ezek a fertőzések a méhlepényen keresztül eljuthatnak a babához, és károsíthatják őt. Győződj meg róla, hogy alaposan megmosod az epret, mielőtt elfogyasztanád.

Tippek az eper fogyasztásához

Az eper fogyasztása nem bonyolult. Azonban néhány egyszerű tipp szem előtt tartásával biztonságban fogyaszthatod annak remek ízét! Íme néhány tanács:

  • A megfelelő táplálkozás érdekében az epret mennyiségét tekintve megfelelő egyensúlyban fogyaszd a többi gyümölccsel és zöldséggel
  • Válaszd az epres turmixok otthoni elkészítéséhez a friss és megmosott epret.
  • Kerüld az eperlekvárokat vagy más olyan finomságokat, amelyek tartósított epret használnak.
  • Ellenőrizd, hogy allergiás vagy-e az eperre, mielőtt elkezdenéd minden nap fogyasztani a gyümölcsöt.

Az eper fogyasztása a terhesség korai szakaszában sok előnnyel járhat, de bizonyos kockázatoknak is kitehet téged, ha a fogyasztás előtt nem gondoskodsz a megfelelő előkészületekről. Elfogyasztása előtt csupán az alapvető higiéniai szabályok betartása, az orvosi vizsgálat elvégzése szükséges (allergia esetén), és máris aggodalom nélkül falhatod a kedvenc gyümölcsödet.