Remek Anya

Anyának lenni jó!

Fáradtság a terhesség alatt

Gyakori, hogy te magad is észreveszed a fáradtság jeleit a terhesség alatt, sőt kimerültnek érzed magad, különösen az első 12 hétben.

A hormonális változások miatt ebben az időszakban fáradtnak, émelygősnek és érzékenynek érezheted magad. Az egyetlen megoldás az, hogy minél többet pihenj.

Szánj időt arra, hogy napközben felhúzott lábakkal ülj és fogadd el a kollégák és a családtagok segítségét.

A fáradtság és a kimerültség a terhesség alatt olyan hatást gyakorolhat, ami miatt levertnek érezheted magad. Próbálj meg vigyázni a fizikai egészségedre – gondoskodj arról, hogy egészségesen táplálkozz és pihenj, valamint aludj sokat.

A terhesség későbbi szakaszában fáradtnak érezheted magad a plusz súly miatt. Gondoskodj arról, hogy sokat pihenj.

Ahogy nő a pocakod, nehéz lehet jól aludni. Előfordulhat, hogy kényelmetlenül érzed magad amikor fekvő pozícióban vagy, esetleg gyakran kell menni az illemhelyiségbe.

A fokozott fáradtság a terhesség alatt nem árt sem neked, sem a babának, de megnehezítheti az életedet, különösen az első napokban, mielőtt még nem beszéltél volna az embereknek a terhességedről.

fáradtság a terhesség alatt
A fáradtság a terhesség alatt gyakori és teljesen normális jelenség

Furcsa álmok a terhesség alatt

Előfordulhat, hogy furcsa álmaid vagy rémálmaid vannak a babáról, a vajúdásról és a szülésről. Ez alapvetően normális.

Segíthet viszont, ha megbeszéled ezeket a partnereddel vagy a szülészorvosoddal. Ne feledd, hogy csak azért, mert valamiről álmodsz, még nem jelenti azt, hogy az meg is fog történni. A relaxációs és légzéstechnikák segíthetnek csökkenteni az esetlegesen érzett szorongást.

Biztonságos alvási pozíciók 

A legbiztonságosabb alvási pozíció az oldalt fekvés, akár a bal, akár a jobb oldalon. Kutatások szerint a 28. hét után a háton elalvás megduplázhatja a halvaszületés kockázatát. Ez a baba vér- és oxigénellátásával függhet össze.

Ne aggódj azonban, ha a hátadon ébredsz – a kutatás azt vizsgálta, hogy a terhes emberek milyen helyzetben alszanak el, mivel ezt a pozíciót tartjuk meg a legtovább. Ha a hátadon ébredsz fel, egyszerűen megfordulhatsz és újra az oldaladon aludhatsz el.

Próbáld meg párnákkal megtámasztani a pocakodat és tegyél egy párnát a térdeid közé.

Álmatlanság elleni tanácsok a terhesség alatt

Próbáld meg nem hagyni, hogy zavarjon, ha nem tudsz aludni és ne aggódj, hogy ez árt a babádnak – ugyanis nem fog. Ha teheted, napközben szundíts egyet és hétközben feküdj le korán.

Este kerüld a teát, kávét vagy kólát, mivel a koffein megnehezítheti az elalvást.

Próbálj meg relaxálni lefekvés előtt, hogy ne legyél éber mikor lefeküdnél az ágyba. A relaxációs technikák is segíthetnek, ezzel kapcsolatban kérj tanácsot a szülészorvosodtól. HA részt veszel terhesgondozási órákon, ott megtaníthatnak néhány technikát a relaxálásra, vagy esetleg használhatsz relaxációs videókat, amelyeket kifejezetten terhes nőknek szántak.

Csatlakozhatsz egy szülés előtti jóga- vagy pilatesórához. Győződj meg róla, hogy az oktató tudja, hogy te terhes vagy. A testmozgás segíthet abban, hogy kevésbé érezd magad fáradtnak, ezért próbáljon meg valamilyen tevékenységet végezni, például ebédidőben sétálni vagy úszni menni, még akkor is, ha napközben fáradtnak érzed magad.

Ha az alváshiány zavar téged, beszélj a partnereddel, barátoddal, orvosoddal ezzel kapcsolatban.

A terhességi álmatlanság orvosi okai

Alkalmanként az álmatlanság – ha más tünetekkel együtt jár – a depresszió jele lehet. Ha a depresszió bármely más tünete is jelentkezik nálad, például reménytelennek érzed magad és elvesztetted az érdeklődésedet azok iránt a dolgok iránt, amelyeket korábban szerettél, beszélj a kezelőorvosoddal erről. Létezik olyan kezelés, amely segíthet. 

További gyakori tünetek lehetnék meg a terhesség alatt a következők:

Duzzadt boka a terhesség alatt

Hátfájás a terhesség alatt

Fogínyvérzés terhesség alatt

Fejfájás terhesség alatt

Emésztési zavarok és gyomorégés

Mellszivárgás terhesség alatt

Orrvérzés terhesség alatt

Hasi fájdalom terhesség alatt

Aranyér terhesség alatt