Remek Anya

Anyának lenni jó!

Fogínyvérzés terhesség alatt – Mire érdemes odafigyelni?

Néhány nőnek a terhesség alatt megduzzad és fáj az ínye, ami vérezhet. A fogínyvérzés előfordulása a terhesség alatt elsősorban a felhalmozódott lepedéknek köszönhető.

A hormonális változások miatt az íny érzékenyebbé válhat a lepedékkel szemben, ami gyulladáshoz és fogínyvérzéshez vezethet a terhesség alatt. Ezt terhességi ínygyulladásnak vagy ínybetegségnek is nevezik.

A fogak és az íny egészségének megőrzése a terhesség alatt

Nagyon fontos, hogy fogak és az íny tisztán és egészségesen legyen tartva a terhesség alatt. A fogínyvérzés megelőzése vagy annak kezelésének legjobb módja a terhesség alatt nem más, mint a helyes szájhigiénia gyakorlása.

Menj el a fogorvoshoz, hogy annak érdekében, hogy a fogaid higiéniája megfelelően legyen fenntartva, illetve konzultálj vele a helyes otthoni gyakorlatról.

fogínyvérzés terhesség alatt
A fogínyvérzés terhesség alatt kellemetlen lehet, de helyes otthoni gyakorlattal megelőzhető

Íme, hogyan vigyázhatsz a fogaidra és az ínyedre: 

  • Naponta kétszer 2 percig gondosan tisztítsd a fogaid fluoridos fogkrémmel – kérd meg a fogorvosodat, hogy mutasson egy jó fogmosási módszert a lepedék eltávolítására.
  • Naponta egyszer használj fogselymet, hogy eltávolítsd az apró ételmaradékokat a fogaid között, ami segít megelőzni a lepedék felhalmozódását.
  • A fogmosás a legjobb egy kis fejű, puha szálú fogkefével – ügyelj arra, hogy kényelmesen fogható legyen.
  • Kerüld a cukros italok (például szénsavas üdítők vagy édes tea) és a cukros ételek túl gyakori fogyasztását – próbáld meg ezek fogyasztását az étkezések idejére korlátozni.
  • Ha két étkezés között megéhezel, nassolj olyan ételeket, mint a zöldségek, friss gyümölcsök vagy natúr joghurt, és kerüld a cukros vagy savas ételeket.
  • Kerüld az alkoholtartalmú szájvizeket.
  • Hagyj fel a dohányzással, mivel az súlyosbíthatja az ínybetegségeket.

Ha reggeli rosszullét (hányinger és hányás) gyötör, minden rosszullét után öblítsd ki a szádat tiszta vízzel. Ez ugyanis segít megelőzni, ha hányásból sav érintkezik a fogaiddal.

Ne moss azonnal fogat, mert a gyomorsav felpuhítja a fogakat. Várj körülbelül egy órát a fogmosás előtt.

Terhesség alatt kerülendő fogászati kezelések

Ha fogorvoshoz mész, győződj meg róla, hogy tudják, hogy terhes vagy.

Beszéld meg a fogorvosoddal, hogy az új vagy pótló töméseket el kell-e halasztani a baba születése utánra. Az általános vélekedés az, hogy az amalgámtöméseket nem szabad eltávolítani a terhesség alatt.

Ha fogászati röntgenfelvételre van szükséged, a fogorvos általában megvárja, amíg megszületik a gyermek, bár a legtöbb fogászati röntgenfelvétel nem érinti a has vagy a medence területét.

További gyakori tünetek lehetnék meg a terhesség alatt a következők:

Duzzadt boka a terhesség alatt

Hátfájás terhesség alatt

Fejfájás terhesség alatt

Emésztési zavarok és gyomorégés

Mellszivárgás terhesség alatt

Hasi fájdalom terhesség alatt

Aranyér terhesség alatt