Remek Anya

Anyának lenni jó!

Gyerek pulzus – Normál szívritmus a gyermekek számára

Sok szülő tudja, hogy saját pulzusának vagy pulzusszámának körülbelül 60-100 ütés/perc között kell lennie. A gyermekednek azonban lehet, hogy magasabb a pulzusa. Életkoruktól függően a gyerek pulzus 43 és 180 ütés/perc között lehet.

Mivel a pulzusszám általában csökken a testméret növekedésével, a csecsemők pulzusa a legmagasabb. A gyermek növekedésével a pulzusszám lelassul.

Ha tudod, hogy mi a normális pulzusszám, és hogyan ellenőrizheted gyermeked pulzusát, elkerülheted a gyermek pulzusszámával kapcsolatos felesleges aggodalmakat. Az is segíthet, hogy felismerd a lassú vagy gyors pulzust, ha gyermeked beteg, és így tudod, hogy mikor kell orvoshoz fordulni.

Gyermek pulzus – Hogyan mérd meg?

A pulzusszám, más néven a pulzus, a szívverés percenkénti ütéseinek száma. Gyermeked pulzusát úgy mérheted meg, hogy az újjadat a csuklójára, a könyöke belsejére, a nyakának oldalára vagy a lábfejére teszed.

Ezek a helyek a test olyan területei, ahol egy artéria közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. Például a nyaki verőér a nyakon, a sugár artéria pedig a csuklóban.

gyerek pulzus
A gyermek pulzusa könnyen megmérhető egy olyan artérián, ami közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el

Gyermek pulzus mérése

Akkor tudod, hogy megtaláltad gyermeked pulzusát, ha lüktetést vagy dobogást érzel. Ha megtaláltad, számoljd meg a 60 másodpercen belüli ütések számát.

Alternatív megoldásként megszámolhatod a 30 másodperc alatt érzett ütések számát, majd ezt a számot megszorozhatod kettővel.

Használj másodpercmutatós órát, stopperórát vagy a mobiltelefon időzítőjét az idő követéséhez. Érdemes lehet egy olyan telefonos alkalmazást is használni, amely méri a pulzust. Ezek gyakran megkövetelik, hogy a méréshez az ujjunkat a kamera lencséjére helyezzük, ezért nem biztos, hogy jó választás olyan kisgyermekek számára, akik nehezen tudnak nyugton maradni.

Gyerek pulzus – Nyugalmi és célpulzusszám

Mielőtt megvizsgálnánk, mi számít normális pulzusszámnak, tartsuk szem előtt, hogy az orvosok többféle pulzusszámtípusról beszélnek.

  • A nyugalmi pulzusszám az te pulzusszámod, amikor nem sportolsz, például amikor filmet nézel vagy könyvet olvasol. Ez az a mennyiség, amit mérni szeretnél a gyermekednél.
  • A célpulzusszám az az ideális szint, amelyet a pulzusszámodnak edzés közben el kell érnie. Ez akkor hasznos, ha meg akarsz győződni arról, hogy hatékony edzést végzel.

Normál szívritmus

A gyermek nyugalmi pulzusszámát akkor kell mérni, amikor nyugalomban van, és nem sír, nem fut vagy játszik. A Lancet című folyóiratban megjelent nagy áttekintő tanulmány alapján a következőkben a gyermekek szívfrekvenciájának normális tartományai szerepelnek születésüktől 18 éves korukig.

Ezeket a méréseket nyugalmi állapotban lévő gyermekeken, éber és egészséges csecsemőkön végzik. A mediánszám „nyugalmi pulzusszám” néven szerepel, és a teljes minta középső pulzusszámát jelenti.

ÉletkorGyerek pulzus nyugalmi (ütés/perc)Normál tartomány (ütés/perc)
0-3 hónapig143107-181
3-6 hónap140104-175
6-9 hónap13498-168
9-12 hónap12893-161
12-18 hónap11688-156
18-24 hónap11682-149
2-3 év11076-142
3-4 év10470-136
4-6 év9865-131
6-8 év9159-123
8-12 év8452-115
12-15 év7847-108
15 to 18 év7343-104
Normális gyerek pulzus

Sírás vagy fizikai aktivitás közben a gyermek pulzusszáma az életkorának megfelelő normális érték felső határáig emelkedhet. Hasonlóképpen, alvás közben a normál érték alsó határára csökkenhet.

A legjobb, ha a gyermekorvosoddal beszélsz, ha aggályaid vannak gyermeked pulzusával kapcsolatban. A gyermekkori pulzusszámra vonatkozó különböző referenciatartományok között ellentmondások vannak. A gyermekorvos pontosabb, kifejezetten a Te gyermekedre vonatkozó normális pulzusszámot tud adni. Használjd ezt útmutatásként, de ne tekintsd szigorú szabálynak.

Mint látható, a fiatalabb gyermekek szívverése általában gyorsabb, mint a tinédzsereké. Másrészt a nagyon sportos tizenévesek nyugalmi pulzusszáma akár 40-50 ütés/perc is lehet. Ez azért van, mert annyira fittek, hogy a szívüknek nem kell olyan keményen dolgoznia ahhoz, hogy a vért a testben mozgassa.

Lassú és gyors szívritmus

A gyermek pulzusa lehet normális, gyors (tachycardia) vagy lassú (bradycardia). A tachycardia egyes formáinál, mint például a szupraventrikuláris tachycardia (SVT), a pulzusszám 220 ütés/perc fölé emelkedhet. Ezzel szemben a bradycardia esetén a gyermek pulzusszáma kevesebb mint 50 ütés/perc lehet.

Mikor hívd a gyermekorvost

A nagyon gyors vagy lassú szívverés orvosi vészhelyzetet jelenthet, különösen, ha a gyermeknek bármilyen tünete van, mint például:

  • Szédülés
  • Szélsőséges ingerlékenység
  • Ájulás

Ebben a helyzetben azonnal fordulj orvoshoz.

Akkor is fontos, hogy beszélj a gyermekorvossal, ha gyermeked mindig a normális értékek felső vagy alsó határán van. Mond el az orvosnak azt is, ha például:

  • A gyermek a pulzusszám tekintetében a korhatár alsó határán van, még akkor is, ha szaladgál és játszik.
  • A pulzusszámuk mindig a normál érték felső határán van, még alvás közben is.

A normál érték felső határa feletti pulzusszám a szívbetegség jele lehet. Ez más, a szervezetben fennálló egyéb problémákra, például fertőzésre vagy anyagcserezavarra utaló jel is lehet.

A pulzusszám mellett (hányszor ver percenként a szív) a pulzus ritmusa is lehet szabályos vagy szabálytalan. A szabálytalan pulzusszám szívproblémát jelezhet.

Jó ötlet felvenni a kapcsolatot a gyermekorvossal, ha úgy érzed, hogy gyermeked pulzusa rendszertelen vagy bizonytalan, különösen, ha ez gyakran előfordul vagy hosszú ideig tart.

Bármilyen típusú rendellenes szívritmuszavart – akár a szívfrekvenciában, akár a ritmusban – aritmiának nevezünk. Nem minden ritmuszavar ad okot aggodalomra. Egyesek ártalmatlanok, mások azonban orvosi kezelést igényelhetnek.

A rendellenes szívritmus értékelése

Ha az orvos aggódik gyermeked szívritmusa miatt, elrendelhet vizsgálatokat annak megállapítására, hogy van-e valamilyen szívrendellenesség a háttérben. Például a gyermeked pulzusán kívül az orvos ellenőrizheti a vérnyomást is, és elrendelhet egy elektrokardiogramot (EKG).

Az EKG lehetővé teszi az orvos számára, hogy ne csak a gyermek szívfrekvenciáját, hanem a szív ritmusát vagy elektromos aktivitását is ellenőrizze. Arra is utalást adhat, hogy a szív megnagyobbodott-e vagy túl keményen dolgozik.

A szívproblémák mellett az orvos vérvizsgálatokat is végezhet, például teljes vérképet vagy pajzsmirigy-vizsgálatot, hogy ellenőrizze a háttérben meghúzódó fertőzéseket és olyan állapotokat, mint a vérszegénység vagy a pajzsmirigy túlműködés, amelyek hatással lehetnek gyermeked szívritmusára.

Bizonyos esetekben az orvos beutalhat gyermekkardiológushoz, a gyermekek szívbetegségeinek specialistájához.

Gyerek pulzus – A magas pulzusszám egyéb okai

Néha a gyermek gyors szívverése mögött meghúzódó okot sokkal könnyebb helyrehozni. Az egyik ellenőrizhető tényező például a koffein. Egy gyermeknél magas nyugalmi pulzusszám alakulhat ki, ha a nap folyamán kávét, energiaitalokat vagy több üdítőt fogyaszt.

Egyes gyógyszerek mellékhatásai szintén befolyásolhatják a gyermek nyugalmi szívritmusát. Míg arra számíthatsz, hogy az ADHD elleni stimulánsok megemelhetik gyermeked pulzusszámát, meglepődhetsz, ha megtudod, hogy egy vény nélkül kapható dekongesztáns is képes erre.

A magas nyugalmi pulzusszámhoz fájdalom, kiszáradás vagy láz is társulhat. Ha a magas pulzusszám ezekre a tényezőkre vezethető vissza, akkor az említett állapotok megszüntetésével a pulzusszámnak vissza kell állnia a normális szintre.

A magas lázzal küzdő beteg gyermeknek magas lehet a pulzusszáma, és a láz Tylenol (paracetamol) és folyadék adásával történő kezelésének vissza kell vinnie a pulzusszámot a normális tartományba.

Összefoglaló

A gyermeked szívfrekvenciájának normál tartományának és az azt befolyásoló tényezőknek a megértése lehetővé teszi, hogy megalapozott döntéseket hozz, amikor arról döntesz, hogy aggódj-e egy rendellenesség miatt.

Különösen a gyermekek esetében az időnként abnormális szívritmus vagy szívfrekvencia nem ad okot aggodalomra. Még a kezelést igénylő esetek is nagyon jó kimenetelűek. Feltétlenül fordulj a gymerkeorvoshoz, ha bármilyen kérdésed vagy aggodalmad van gyermeked szívritmusával kapcsolatban.

További gyermekekkel kapcsolatos cikkeinket itt találod.