Remek Anya

Anyának lenni jó!

A helikopter szülő nevelési módszer

A helikopter szülő magatartás olyan szülői stílus, amelyben a szülő szorosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi gyermekei tevékenységét és tapasztalatait. Jellemzője a túlzott bevonódás, a túlzott védelem és az állandó felügyelet igénye. Az ilyen megközelítést alkalmazó szülőket gyakran „helikopterszülőként” emlegetik, mert „lebegnek” a gyermekeik felett, mindig készen arra, hogy lecsapjanak és megoldjanak minden problémát.

A helikopter szülő ismérvei

1. Biztonság: A helikopteres szülői magatartás a gyermek és a szülő számára is biztonságérzetet nyújthat. Azzal, hogy a szülők jobban részt vesznek gyermekük életében, biztosíthatják, hogy gyermekük biztonságban legyen a bajtól és védve a negatív hatásoktól.

2. Tanulmányi siker: A helikopteres szülői magatartás tanulmányi sikerhez is vezethet. Azzal, hogy a szülők lebegnek gyermekük tudományos törekvései felett, biztosíthatják, hogy gyermekük jól teljesítsen a tanulmányok téren, és segíthetik őt a sikerben.

3. Pozitív befolyásolás: A helikopter szülői magatartás pozitív hatással lehet a gyermekük életére, mivel mindig jelen vannak, és útmutatást, valamint támogatást nyújthatnak.

A helikopter szülői stílus hátrányai

1. A függetlenség hiánya: A helikopter-szülői magatartás egyik fő kritikája, hogy megfojtja a gyermek függetlenségét. A túlságosan védett gyerekek nehezen válhatnak függetlenné, és túlságosan a szüleikre támaszkodhatnak.

2. Szorongás és stressz: A helikopteres szülői magatartás szorongáshoz és stresszhez is vezethet mind a gyermeknél, mind a szülőnél. A gyerekek szorongóvá és stresszessé válhatnak, mert úgy érzik, hogy soha semmit nem tehetnek meg a szülő felügyelete nélkül, a szülők pedig stresszesek lehetnek, mert állandóan figyelemmel kell kísérniük gyermekük tevékenységét.

3. Irreális elvárások: A helikopterszülői szerepvállalás másik hátránya, hogy irreális elvárásokhoz vezethet mind a gyermek, mind a szülő számára. A gyerekek úgy érezhetik, hogy nem felelnek meg a szülő elvárásainak, a szülő pedig úgy érezheti, hogy a gyermeke nem felel meg a benne rejlő lehetőségeknek.

4. Az önbizalom hiánya: A helikopter szülői magatartás a gyermekek önbizalomhiányához is vezethet. Mivel állandóan felügyelik és ellenőrzik őket, nem biztos, hogy lehetőségük van arra, hogy bizalmat építsenek saját képességeikben vagy kockázatot vállaljanak.

helikopter szülő
A helikopter szülő mindig figyelemmel kíséri gyermeke tevekényeségeit

Helikopter szülő – Összefoglaló

Az igazság az, hogy a helikopteres szülői magatartásnak vannak előnyei és hátrányai is. Miközben biztonságot, védelmet és tanulmányi sikereket nyújthat, függetlenség hiányához, szorongáshoz és irreális elvárásokhoz is vezethet.

Végső soron az egyes szülőkön múlik, hogy eldöntsék, melyik szülői stílus működik a legjobban nekik és gyermekeiknek. A hatékony szülői magatartás során fontos megtalálni az egyensúlyt, amely lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy függetlenséget és önbizalmat fejlesszenek, miközben továbbra is úgy érzik, hogy szeretik és támogatják őket a szüleik.