Remek Anya

Anyának lenni jó!

Hízás Terhesség Alatt Táblázat és Tanácsok

A terhesség egy olyan időszak a nő életében, amikor az egészséges táplálkozás és a testi jóllét kiemelten fontos szerepet játszik. A terhesség alatt tapasztalható súlygyarapodás rendkívüli jelentőséggel bír mind a kismama, mind a magzat egészségének megőrzése szempontjából. A megfelelő súlygyarapodás ugyanis számos kulcsfontosságú tényezőhöz járul hozzá, amelyek közvetlenül befolyásolják a terhesség és a szülés kimenetelét. A következő cikkben néhány részletesebb magyarázat és egy táblázat lesz a segítségedre ahhoz, hogy megértsd, miért van ilyen kiemelt jelentősége hízás és a súlygyarapodásnak a terhesség alatt.

Milyen mértékű súlygyarapodás normális?

Az ideális súlygyarapodás terhesség alatt változó lehet a kismama testtömegindexe (BMI) alapján:

BMINormális Súlygyarapodás (kg)
18.5 alatt12.5 – 18
18.5 – 24.911.5 – 16
25 – 29.97 – 11.5
30 felett5 – 9
Ideális hízás terhesség alatt táblázat formájában. Az adatok tájékoztató jellegűek. (forrás)

A táblázatban szereplő értékek a terhesség alatti megfelelő súlygyarapodás általános iránymutatásai. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden terhesség egyedi, és a megfelelő súlygyarapodás egyéni tényezők, mint például a kismama kiindulási testsúlya és egészségi állapota alapján változhat. A táblázat inkább iránymutatást nyújt, és az orvossal való konzultáció mindig ajánlott.

A terhesség alatt bekövetkező hízás táblázat magyarázata

BMI alapján: 18.5 alatt

 • Normális Súlygyarapodás: 12.5 – 18 kg

Ebben az esetben a kismama kiinduló testsúlya alacsony, így a terhesség alatti súlygyarapodásnak kicsit magasabbnak kell lennie ahhoz, hogy biztosítsa a megfelelő tápanyagbevitelt a magzat számára. A kismamának több súlyt kell szereznie a terhesség során annak érdekében, hogy a magzat egészségesen fejlődjön.

BMI: 18.5 – 24.9

 • Normális Súlygyarapodás: 11.5 – 16 kg

Ebben a BMI-tartományban a kismama testsúlya egészséges tartományban van. A cél itt az, hogy a terhesség alatt megszerezzen egy mérsékelt mennyiségű súlyt, amely elegendő ahhoz, hogy támogassa a magzat növekedését és fejlődését, de nem vezet túlzott súlygyarapodáshoz.

BMI: 25 – 29.9

 • Normális Súlygyarapodás: 7 – 11.5 kg

Ebben a tartományban a kismama testsúlya már kissé magasabb lehet. A cél itt a mérsékelt súlygyarapodás elérése, hogy minimalizáljuk a terhességi komplikációk és a túlzott súlygyarapodás kockázatát.

BMI: 30 felett

 • Normális Súlygyarapodás: 5 – 9 kg

Ebben a BMI-tartományban a kismama testsúlya már túlsúlyos vagy elhízott lehet. A cél az, hogy a terhesség alatt csak mérsékelt mértékű súlygyarapodás történjen. Ez segít minimalizálni a terhességi komplikációk és a magzat egészségének veszélyeztetésének kockázatát.

Azonban fontos kiemelni, hogy minden kismama teste más és minden terhesség egyedi. Az orvossal való konzultáció során felmérhetik a kismama egyéni egészségi állapotát és a terhesség körülményeit, és ennek alapján alakíthatják ki a megfelelő súlygyarapodási célokat.

hízás terhesség alatt táblázat
A megfelelő hízás ütemét a terhesség alatt táblázat is segíti.

Mit tehetsz a megfelelő súlygyarapodás érdekében?

A megfelelő súlygyarapodás elérése és fenntartása kulcsfontosságú a terhesség alatt, hogy biztosítsuk mind a kismama, mind pedig a magzat egészségét és jólétét. Az egészséges étkezés és a mérsékelt testmozgás segíthet ebben a folyamatban. Íme néhány részletesebb iránymutatás arról, hogyan lehet elérni és fenntartani a megfelelő súlygyarapodást:

Étkezési tippek:

 1. Változatos Táplálkozás: Fontos, hogy a kismama kiegyensúlyozott és változatos étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és vitaminkokat. Fogyasszon sokféle gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, tejtermékeket és magas fehérjetartalmú ételeket.
 2. Többször, Kevesebbet: Ajánlott naponta többször kisebb adagokban étkezni. Ez segít stabilizálni a vércukorszintet és elkerülni a túlzott éhségérzetet, ami a túlzott ételbevitelhez vezethet.
 3. Energiasűrű Ételek: Válassza az energiasűrű ételeket, amelyek magas tápértékkel rendelkeznek, de alacsony kalóriatartalmúak. Például válaszd a dióféléket, magvakat, sovány húsokat és halakat.
 4. Kerülje a Processzált Ételeket: Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek, cukros ételek és italok fogyasztását. Ezek általában kevés tápanyagot és sok kalóriát tartalmaznak.

Testmozgási tippek:

 1. Kíméletes Testmozgás: Válassz olyan enyhe és kíméletes testmozgásformákat, amelyek terhes nők számára ajánlottak, például séta, úszás vagy jóga. Ezek a mozgásformák segítenek megőrizni az állóképességet és a rugalmasságot.
 2. Orvos Tanácsa: Mindig konzultálj orvosával vagy szülésznőjével, mielőtt új testmozgási programot kezdenne. Ők segíthetnek meghatározni, hogy milyen mértékű és típusú testmozgás megfelelő az egyéni helyzetedet figyelembe véve.
 3. Figyeljen a Kényelemre: Ne terheld túl a tested. Fontos hallgatni a test jelzéseire és a kényelmes tempót választani. Ne végezzen olyan mozgásokat, amelyek kellemetlenséget vagy fájdalmat okoznak.

Az optimális súlygyarapodás elérése és fenntartása egy összetett folyamat, amely sokféle tényezőt magában foglal. Mindig fontos az egészséges étkezési és testmozgási szokások fenntartása, és figyelembe venni a test egyéni igényeit és állapotát. A terhesség során a kismama testének igényei is változhatnak, így a rendszeres orvosi konzultáció és tanácsadás kiemelkedően fontos az egészséges és biztonságos súlygyarapodás érdekében.

Gyakori kérdések (GYIK) – Hízás terhesség alatt táblázat

1. Miért fontos a normális súlygyarapodás terhesség alatt?

Az egészséges súlygyarapodás terhesség alatt az egyik legfontosabb tényező a kismama és a magzat egészségének megőrzése szempontjából. A terhesség alatt a kismama testének követelményei jelentősen megnövekednek, mivel a magzat gyorsan növekszik és fejlődik. Az optimális súlygyarapodás számos pozitív hatással jár:

 • Megfelelő Fejlődés: A magzat megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges tápanyagok és energia a kismama testéből származik. Az egészséges súlygyarapodás biztosítja, hogy a magzat megkapja a szükséges tápanyagokat a megfelelő időben és mennyiségben.
 • Születési Súly: Az optimális súlygyarapodás hozzájárul a megfelelő születési súly eléréséhez. Az alacsony vagy túl magas súlygyarapodás a terhesség alatt kockázatot jelenthet a csecsemő születési súlyára nézve, ami hosszú távú egészségügyi problémákat eredményezhet.
 • Szülési Felkészülés: A megfelelő súlygyarapodás előkészíti a kismama testét a szülésre. Az energia- és tápanyag-tartalék a szülési folyamathoz szükséges erőforrásokat biztosítja.
 • Komplikációk Kockázatának Csökkentése: Az egészséges súlygyarapodás csökkenti a terhességi komplikációk kockázatát. Túlzott súlygyarapodás esetén nő a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szülési szövődmények veszélye. A nem megfelelő súlygyarapodás pedig az alultápláltság és a csecsemő egészségi állapotának veszélyeztetéséhez vezethet.

2. Mi történik, ha nem tartom be a megfelelő súlygyarapodást?

 • Túlzott Súlygyarapodás: Ha a terhesség alatt túl sokat hízol, növekedhet a terhességi cukorbetegség kockázata, ami az anya és a csecsemő egészségét is veszélyeztetheti. Továbbá, a túlzott súlygyarapodás növelheti a magas vérnyomás és a terhességi szövődmények kockázatát, ami a terhesség és a szülés komplikációit okozhatja.
 • Elégtelen Súlygyarapodás: Az elégtelen súlygyarapodás nem ad elegendő tápanyagot a magzatnak a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. Ez alultápláltságot okozhat a csecsemőnél, ami a születési súly alacsonyabb lehet, és hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

3. Mi a teendőm, ha nem vagyok elégedett a súlygyarapodásommal?

 • Konzultálj Orvosoddal: Ha aggódsz a súlygyarapodásod miatt, fontos beszélni orvosoddal vagy szülésznőddel. Ők szakértők a terhesség egészséges menedzselésében és az optimális súlygyarapodás elérésében. Az orvos tudja értékelni az egyéni helyzetet, és ajánlásokat adhat az egészséges táplálkozás és életmód kialakításához.

Az egészséges súlygyarapodás terhesség alatt az optimális anya és magzat egészségének alapvető eleme. A figyelemmel kísért táplálkozás és a szakemberrel való együttműködés segít abban, hogy a terhesség alatt elérd és fenntartsd a megfelelő súlygyarapodást, ami hozzájárul a pozitív terhességi és szülési eredmények eléréséhez.