Remek Anya

Anyának lenni jó!

Járni tanul a baba – Ekkor számíthatsz rá

Mikor fog megtanulni járni a babám?

Az első járás a gyermek fejlődésének egyik izgalmas és emlékezetes mérföldköve. A baba már egészen kicsi korától kezdve készül a járásra. Most az összes gurulás, felülés, popsi csúszás, kúszás, bútorok körbejárása és felállás a baba legújabb kalandjában csúcsosodik ki: az első lépésekben.

A csecsemők általában 10 és 18 hónapos koruk között kezdenek el járni. A járás előtt a csecsemők általában kúsznak (7 és 12 hónapos kor között) és felhúzzák magukat állva (általában 9 és 12 hónapos kor között).

Hogyan fejlődik a babám járóképessége?

A járáshoz a babának számos készséget kell kifejlesztenie, beleértve az egyensúlyt, a koordinációt, a felállást és azt, hogy a testsúlyát át tudja helyezni egyik lábáról a másikra.

Minden egyes új készség, amelyet a baba fejleszt, a korábbi készségekre épül, amiket már megtanult. Ahogy a baba idősebb lesz, a megtanult készségek egyre összetettebbé válnak.

Amíg a baba azzal volt elfoglalva, hogy kúszott és felállt, majd a bútorok között cirkált, addig az izmok erejét fejlesztette. Olyan készségeket is fejlesztett, mint az egyensúly és a koordináció, amelyek mind szükségesek a járáshoz és később a futáshoz.

Amint a babád járni kezd, folytatni fogja ezt a folyamatot. Kísérletezhet azzal, hogy a padlóról feláll, majd újra leül. Lehet az is, hogy az ülő pozícióból feláll majd vissza, sétálnak, majd guggolva játszanak. Mindezek a tevékenységek az izmaik és az egyensúlyérzékük erősítését is segítik. Folyamatosan gyakorolni és kísérletezni fognak, hogy fejlesszék a járáskészségüket. Különböző irányokban, különböző felületeken és nagyméretű játékok cipelése közben is járhatnak majd.

járni tanul a baba
A járás képességének megtanulása sok próbálkozást igényel

Mit tehetek, hogy segítsek a babámnak megtanulni járni?

A legtöbbet azzal segíthetsz, ha támogató fizikai és szociális környezetet, valamint a gyaloglás gyakorlásának lehetőségét biztosítod.

Íme néhány általános tipp a baba segítésére ebben az életszakaszban:

  • Játsszatok együtt – ha gyermekünkkel vagy gyermekünk közelében vagyunk, amikor felfedezik a játékokat, az növeli a biztonságérzetet és erősíti az önbizalmukat.
  • Ösztönözd az önálló járásra – az aktivitás és a mozgás fejleszti gyermeked izomerejét és testtartását, ami segít neki jobban járni és felkészíteni a futásra.
  • Kezdheted azzal, hogy körülbelül két méterre helyezkedsz el gyermekedtől és arra ösztönzöd, hogy sétáljon hozzád. Amint ezt elérte, növelheted a távolságot. Bátoríthatod őket egy játék babakocsi vagy játékkocsi tolására. Ha már magabiztosan járkálnak, felállíthatsz egy akadálypályát puha párnákból vagy habszivacsból készült formákból, amelyeken át- vagy körbesétálhatnak.
  • Tedd biztonságossá az otthont – ahogy a baba egyre többet mozog a házban, a körülötte lévő terület tisztán tartása biztosítja a balesetek elkerülését és sok lehetőséget teremt a sétálásra és felfedezésre.