Remek Anya

Anyának lenni jó!

Jól csinálom? Hogyan állapíthatod meg, hogy jó szülő vagy-e?

A szülői munka művészet, nem tudomány. Nem számít, mennyire igyekszel tökéletesen csinálni a dolgokat, mindig fennáll a lehetőség, hogy valamit kihagysz. Minden szülő átesik az önbizalomhiányon, és felteszi magának a kérdést – jól csinálom? A szülői módszerek értékelése nehéz lehet, különösen akkor, amikor az interneten számtalan útmutató érhető el, ami miatt a szülők azt gondolják, hogy mindent rosszul csinálnak. Az igazság azonban az, hogy minden család értékei, meggyőződése és körülményei eltérőek. A szülői nevelésre nincs egyféle megoldás.

Íme néhány módszer, amely segít megmondani, hogy jó szülő vagy-e:

1. A gyermeked boldog és egészséges

Azt, hogy jól csinálod-e szülőként, úgy tudod megállapítani, ha figyelemmel kíséred gyermeked boldogságát és egészségét. Ha gyermeked egészséges, jó a táplálkozása és megfelelően mozog, akkor már félúton jár. Remekül csinálod! Ha gyermeked az idő nagy részében boldog, és biztonságban érzi magát, akkor jó úton jársz. Ne feledd, hogy minden gyermek más és más, és a különböző személyiségek és viselkedések különböző szülői stílust igényelnek!

2. Gyermeked biztonságban érzi magát

Ha gyermeked biztonságban érzi magát otthon, akkor jó munkát végzel. A gyerekek hajlamosak megnyílni a szüleiknek, ha jól és biztonságban érzik magukat a környezetükben. Ha kényelmes teret biztosítasz gyermeked számára, ha határokat szabsz, és ha nyíltan kommunikálsz gyermekeddel, akkor biztonságban fogja érezni magát. Ha megbízik benned, és nyugodtan fordulhat hozzád a problémáival, akkor megint jó irányba haladsz a szülőséggel.

3. Aktív hallgatóság vagy

Az aktív hallgatás a jó szülői magatartás egyik legfontosabb eleme. Az aktív hallgatás azt jelenti, hogy teljes figyelmet szentelsz a gyermekednek, szemkontaktust tartasz vele, és nyílt végű kérdéseket teszel fel. Ha a gyerekek úgy érzik, hogy látják és meghallgatják őket, nagyobb valószínűséggel kommunikálnak a szüleikkel a problémákról vagy kihívásokról. Ha időt szánsz arra, hogy aktívan meghallgasd a gyermekedet, akkor jól csinálod.

jó szülő
A jó szülő ismérve, hogy gyermeked biztonságban érzi magát melletted.

4. Nem félsz tanulni

Néhány szülő számára nem ritka, hogy makacs, és néha ez akadályozza a szülői képességeket. Az a képesség, hogy tanulsz és információt keresel a szülői technikáid javítása érdekében, annak a jele, hogy jól csinálod. Készség és alázat kell ahhoz, hogy beismerd, hogy talán nem tudsz mindent, és hogy mindig van hová fejlődnöd.

5. Szabályokat és határokat állítasz fel

A szabályok és határok rendezettebbé és kiszámíthatóbbá teszik a gyerekek életét. Azok a gyerekek, akik meghatározott szabályokat követnek, nagyobb valószínűséggel érzik magukat biztonságban, és megértik, mi a jó és mi a rossz. Ezek a határok azt is segítik megmutatni a gyermekednek, hogy mik az elvárásaid vele szemben. Nem kell szigorúnak lenned, de néhány korlát segíthet gyermekednek abban, hogy biztonságban érezze magát, és tudja, hogy törődsz a jólétével.

6. Gyermeked úgy érzi, hogy szeretik

A leglényegesebb szempont az, hogy megmutasd gyermekednek a szeretetét. Gyermeked boldogsága és sikere attól függ, hogy érzi-e, hogy szeretik és értékelik. A szülők általában az első vonalban mutatják ki a szeretetet gyermekeiknek. Még ha nem is lehet minden alkalommal tökéletes a napod, a szeretet és a törődés kifejezése kárpótolhat.

A szülői szerepvállalás ijesztő lehet, hiszen nincs útmutató, amit követni lehetne. Individualista társadalmunk ítéletekkel és hírességek tanácsaival tereli el a szülők figyelmét, amelyek csak tovább növelhetik aggodalmaikat. Szerencsére, ha a fenti tippek közül néhányat követsz, jó irányba haladsz. Ne feledd, hogy a szülői lét egy kaland, tele különböző pillanatokkal és az útközben megtanult leckékkel.