Remek Anya

Anyának lenni jó!

Kétnyelvű nevelés – Mit érdemes tudni róla?

Kétnyelvűnek lenni azt jelenti, hogy 2 nyelven beszélsz. Magyarországon sok család több mint 1 nyelven beszél. A több nyelven való beszéd számos előnnyel jár a gyermekek számára, főleg ha mind a két nyelvet jól sajátítják el. A kétnyelvű nevelés eleinte nehéz lehet, de hosszú távon a gyermek számára sok pozitív előnnyel járhat.

A kétnyelvű nevelés előnyei a gyermekeknél

Ha te nem magyarul beszélő családból származol, talán azt gondolhatod, hogy jobb, ha otthon magyarul beszélsz a gyermekeddel, de ez nem igaz. Ha megtanítod gyermekeidnek az anyanyelvedet, az jótékony hatással lehet a fejlődésükre, és segíthet nekik megérteni a te kultúrádat.

A több nyelven való beszélés már kiskoruktól kezdve hatással lehet a gyermekek tanulási szokásaira. Ez ugyanis segít nekik abban is, hogy jobban beszéljenek magyarul is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kétnyelvű gyermekek:

 • könnyebben megtanulnak olvasni
 • könnyebben megtanulnak egy másik nyelvet
 • könnyebben beilleszkednek az iskolába
 • jobban érzik magukat a bőrükben (nagyobb az önbecsülésük, az identitásuk és a hovatartozásuk érzése).
 • jobb tanulmányi eredményeket érnek el
 • idősebb korukban több karrierlehetőségük lesz.

A kétnyelvű gyermekek nevelése javítja a kommunikációt a családban, és segít téged és a gyermekeidet abban, hogy a kultúrád részévé váljanak.

kétnyelvű nevelés
A kétnyelvű nevelés eleinte problémás lehet, de hosszútávon sokat segít a fejlődésben

Milyen nyelvet használjak a gyermekemmel?

A gyermekeknek mind a te anyanyelveddel, mind pedig a magyarral nyelvvel találkozniuk kell. Fontos, hogy azon a nyelven beszélgess a gyermekkel, amely mindkettőtök számára a legkényelmesebb. Ez néha azt jelentheti, hogy a család egyik tagja az egyik nyelvet, egy másik családtag pedig a másik nyelvet használja.

A kétnyelvű nevelés során a gyermekek eleinte összezavarodhatnak, és összekeverhetik a nyelveket. Emiatt nem kell aggódnod, ugyanis a gyerekek gyorsan megtanulják, hogyan kell egyik nyelvről a másikra váltani.

Kétnyelvű nevelés – Mikor kell kezdeni?

Te vagy a gyermeked számára az elsődleges tanár. A legjobb, ha a lehető legkorábban – azaz születésétől kezdve – elkezditek az 1-nél több nyelven való kommunikációt. Egyes családok úgy döntenek, hogy a második nyelvet csak akkor érdemes bevezetni, amikor a gyermek már jól beszéli az első nyelvet, körülbelül 3-4 éves korában. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy ez segítené a gyermeket abban, hogy bármelyik nyelvet jobban beszélje.

A csecsemők először szavakat tanulnak, mielőtt beszélni kezdenének. Születésétől fogva tartsd szorosan a babát, beszélj hozzá és tartsd vele a szemkontaktust, hogy segíts neki megérteni, hogyan működik a beszélgetés. Amint a baba nagyobb lesz, elkezdhetsz mutogatni a tárgyakra és megnevezni őket. A kisgyermekek gyakran naponta 1-2 új szót is megtanulnak.

A gyerekek akkor kezdenek el mondatokban beszélni, amikor már körülbelül 100 szót ismernek, általában 2 éves koruk körül. A kétnyelvű gyermekek egy kicsit később kezdenek el beszélni, mint azok a gyermekek, akik olyan családból származnak, ahol csak az egyik nyelvet beszélik, de ez azonban teljesen normális.

Tanácsok a kétnyelvű neveléshez

A kétnyelvű gyermekek nevelése néha sok munkát jelent, és hosszú távú elkötelezettséget. A következő tanácsok a segítségedre lehetnek ebben:

 • Bátorítsd gyermeked és tedd a tanulási folyamatot szórakoztatóvá. Játsszatok különböző játékokat az elsődleges nyelven, énekelj dalokat vagy mesélj történeteket mesekönyvekből. Mutathatsz videókat, magazinokat az anyanyelveden.
 • Lépj kapcsolatba más családokkal, akik beszélik az te anyanyelvedet és szervezz játszótalálkozókat a gyermekeknek.
 • Keress olyan iskolákat vagy kétnyelvű programokat, amelyek segítenek gyermekednek az elsődleges nyelv gyakorlásában.
 • Keress olyan tevékenységeket, amelyek felkeltik gyermeked érdeklődését a kultúrád iránt.
 • A gyermekeknek meg kell érteniük, hogy miért kell mindkét nyelvet beszélniük. Helyezd őket olyan helyzetekbe, ahol a második nyelven kell beszélniük, hogy kommunikálni tudjanak másokkal.
 • Még ha a gyermeked nem is tűnik érdeklődőnek, továbbra is beszélj hozzá az anyanyelveden.