Remek Anya

Anyának lenni jó!

Koffein terhesség alatt – Mennyit szabad?

Stimulánsnak is mondható, mivel megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, ami miatt a koffein terhesség alatt egyáltalán nem ajánlott. A koffein a vizelés gyakoriságát is növeli, ez pedig a szervezet folyadékszintjének csökkenését okozza, és kiszáradáshoz vezethet.

A nagy mennyiségű koffein fogyasztása a terhesség alatt növelheti a vetélés vagy az alacsony születési súly kockázatát, ezért a legjobb, ha korlátozod a koffeinfogyasztást.

A koffein számos ételben és italban, többek között a kávéban, a teában és a kólában található vegyi anyag. Hatással van az idegrendszerre, és ingerlékenységet, idegességet és álmatlanságot okozhat.

Ha te terhes vagy, esetleg szoptatsz, akkor napi 200 mg fogyasztása biztonságos a baba számára.

Miben található koffein?

Az élelmiszerekben és italokban található koffein hozzávetőleges mennyisége a következő:

  • 1 csésze instant kávé: 60 mg
  • 1 adag eszpresszó kávé: 100 mg
  • 1 csésze tea: 30mg
  • 375 ml-es doboz kóla: 49 mg
  • 250 ml-es doboz energiaital: 80 mg
  • 100 g tábla tejcsokoládé: 20 mg

A koffeinmentes fajta élelmiszerek és italok kevés mennyiséget vagy egyáltalán nem tartalmaznak koffeint.

Az energiaitalok nem ajánlottak terhesség alatt, mivel magas koffeintartalmúak lehetnek, és más, terhes nők számára nem ajánlott összetevőket is tartalmazhatnak.

Egyes megfázás és influenza elleni szerek koffeint is tartalmaznak. Beszélj a családorvossal, vagy háziorvossal, esetleg gyógyszerésszel mielőtt ezeket a gyógyszereket kezdenéd el szedni.

koffein terhesség alatt
A koffein terhesség alatt bevitt mennyiségét korlátozni kell!

Tények a koffeinről

A koffein átjut a méhlepényen keresztül a babához. Bár ugyan a te szervezeted fogja tudni kezelni, de a babának nincsenek meg a koffein metabolizálásához szükséges enzimjei.

A terhesség későbbi szakaszában a koffein bármilyen mennyisége változásokat okozhat a baba alvási szokásaiban vagy normális mozgásmintázatában is. Ne feledd, hogy a koffein stimuláns, és ébren tarthat téged is és a babát is.

A koffein nem csak a kávéban található meg, hanem a teában, az üdítőben, a csokoládéban, sőt még néhány fejfájást enyhítő, vény nélkül kapható gyógyszerben is megtalálható. Éppen ezért tájékozódj a termék címkéjéből, hogy tisztában legyél azzal, mit is fogyasztasz.