Remek Anya

Anyának lenni jó!

Köldöksérv Terhesség Alatt – Mi okozhatja?

A terhesség csodálatos időszak a nők életében, de néha számos egészségügyi kihívással is járhat. Az egyik ilyen kihívás a köldöksérv a terhesség alatt. Ebben a cikkben megismerheted annak okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Mi is az a köldöksérv?

A köldöksérv (latin nevén hernia umbilicalis) egy olyan egészségügyi állapot, amely akkor alakul ki, amikor a hasfal izmai és szöveti rétegei meggyengülnek vagy megsérülnek a köldök környékén. Ennek következtében a hasüregből származó szervek, általában a belek, részben vagy teljesen kidudorodhatnak a köldök területén található hasfal résein keresztül. Ez a kidudorodás általában látható és tapintható, és a köldök környékén jelentkezik.

A köldöksérv az egyik leggyakoribb típusú sérv, és bár bármely életkorban előfordulhat, terhesség alatt vagy a szülést követő időszakban gyakran jelentkezik vagy súlyosbodik. Ennek oka az emelkedett hasi nyomás és a hormonális változások, amelyek hatására a hasfal izmai és szöveti rétegei gyengülnek, és nő a sérülés kockázata.

Nemcsak felnőtteknél és terhes nőknél fordul elő, hanem csecsemőknél is. Az újszülött köldöksérv gyakran a születés után jelentkezik, amikor a csecsemő hasfala még nem fejlődött ki teljesen, és a köldök körüli rések túl nagyok lehetnek, hogy megakadályozzák a szervek kidudorodását. Ezek a csecsemők herniájukat általában a csecsemőkor első éveiben kinőik vagy sebészi beavatkozásra van szükség a javításhoz.

Általában nem veszélyes állapot, de kellemetlenséget és időnként fájdalmat okozhat. Fontos orvoshoz fordulni, ha köldöksérved van, mivel néha sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség, különösen akkor, ha a sérv becsípődik vagy komplikációk lépnek fel.

A köldöksérv kezelése általában sebészi beavatkozást igényel, de enyhe esetekben az orvos figyelemmel kísérheti a sérv fejlődését és csak szükség esetén javasolhat műtétet.

Mi okozza a köldöksérvek kialakulását terhesség alatt?

A köldöksérv terhesség alatt valószínűsíthető okai közé tartozik a következők:

 • Hasi nyomás növekedése: A növekvő magzat súlya és mérete növeli a hasi nyomást, ami meggyengítheti a hasfalat és hozzájárulhat a köldöksérv kialakulásához.
 • Hormonális változások: Terhesség során bizonyos hormonok szintje emelkedik, amelyek lazíthatják a hasfal izmait és szöveteit, ami szintén hozzájárulhat a sérv kialakulásához.
 • Genetikai hajlam: Ha már van köldöksérv a családban, akkor nagyobb esélye lehet annak, hogy terhesség alatt is kialakuljon.
köldöksérv terhesség alatt
A köldöksérv terhesség alatt több ok miatt is kialakulhat.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A köldöksérv tünetei általában könnyen felismerhetők, és a terhesség alatt is előfordulhatnak. A leggyakoribb tünetek a következők lehetnek:

 • Köldök környékén látható vagy tapintható kidudorodás.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés a köldök körül, különösen emeléskor vagy erőlködéskor.
 • Érzékenység vagy gyulladás a köldök körül.
 • A kidudorodás növekedése vagy változása, amikor ülsz vagy fekszel.

Köldöksérv terhesség alatt – Hogyan diagnosztizálják?

Ha gyanítod, hogy köldöksérved van terhesség alatt, azonnal konzultálj orvosoddal. Az orvos általában fizikai vizsgálatot végez, és elkérheti a tüneteket és a panaszokat. Az ultrahangvizsgálat is segíthet a diagnózis megerősítésében és a sérv méretének megállapításában.

A kezelési lehetőségek a következők lehetnek:

 • Megfigyelés: Ha a köldöksérv kicsi és nem okoz komoly tüneteket, az orvos lehet, hogy csak figyelni fogja a fejlődését és csak akkor javasolja a műtétet, ha szükséges.
 • Műtét: Ha a köldöksérv súlyos vagy fájdalmas, az orvos műtétet javasolhat. A műtét során a kidudorodott szerveket visszahelyezik a hasüregbe, és megerősítik a hasfalat.

Mit tehetsz a köldöksérv megelőzése érdekében terhesség alatt?

A köldöksérv teljesen megelőzhetetlen terhesség alatt, de néhány dologgal csökkentheted a kockázatot:

 • Tartsd a testsúlyodat a megfelelő tartományban a terhesség alatt.
 • Vigyázz az emelésnél és erőlködésnél, és mindig hajolj meg a térdből, ne a csípődből.
 • Viselj megfelelően támogató alsóneműt és ruházatot a terhesség alatt.
 • Konzultálj orvosoddal, ha bármilyen tünetet észlelsz.

Gyakran Ismételt Kérdések – Köldöksérv a terhesség alatt

1. Mi a köldöksérv?

A köldöksérv olyan állapot, amikor a hasfal izmai és szövetek meggyengülnek, és a hasüregből származó szervek kidudorodnak a köldök környékén található hasfal résein keresztül.

2. Mi okozza a köldöksérvek kialakulását terhesség alatt?

Terhesség alatt a köldöksérv kialakulását a növekvő hasi nyomás és a hormonális változások okozhatják, valamint genetikai hajlam is szerepet játszhat.

3. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A köldöksérv leggyakoribb tünetei közé tartozik a köldök környékén látható vagy tapintható kidudorodás, fájdalom, kellemetlen érzés, érzékenység és gyulladás a köldök körül.

4. Hogyan diagnosztizálják és kezelik a köldöksérveket terhesség alatt?

Az orvos általában fizikai vizsgálatot végez és ultrahangvizsgálatot kérhet a diagnózis megerősítéséhez. A kezelési lehetőségek közé tartozik a megfigyelés és a műtét.

5. Mit tehetsz a köldöksérv megelőzése érdekében terhesség alatt?

A köldöksérv megelőzése érdekében fontos a testsúly kontrollja, az emelésnél való óvatosság, a megfelelő ruházat és alsónemű viselése, valamint az orvos időben történő konzultálása, ha bármilyen tünetet észlelsz.